smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim połączyłam bo „ Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze z nim gotuję, piekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”. Z miłością podane, zawsze danie jest udane :) Składniki: 200 g makaronu gniazdko, 1 garść rukoli, 1 garść bazylii, sok z cytryny do smaku(...)łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy
Moniki Smakołykipapryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy przez noc w 2 szklankach wody. 2. Ciecierzycę gotujemy do miękkości. 3. Cecierzycę miksujemy i dodajemy kaszę mannę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy. 4. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. 5. Masę odstawiamy na 15-30 minut. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpapryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpieczony kurczak w sezamie Dzisiejszą wersję kurczaka zdecydowanie polecam jako danie błyskawiczne i nietuzinkowe. Przygotujecie obiad w pół godziny i wszyscy będą zadowoleni i oczarowani. Piersi z kurczaka zostały otoczone gęstą słodko-kwaśno-pikantną marynatą z dodatkiem ziaren sezamu i zapieczone w piekarniku. Mięso tak przygotowane jest delikatne, wilgotne, słodkawe i w zależności od ilości dodanej ostrej papryki-pikantne
na moim stole...sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona(...)naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa Anipaprykę oraz starty w moździerzu kumin całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia
zobacz ich smaksię nie przypaliło. • Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy.Można posypać przyprawą do grosa lub kurczaka. • Usmażonego kurczaka wrzucamy na patelnię ze szpinakiem. • Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu Oliwki w plasterki • Ser kroimy w plastry. • Na koniec do farszu dodajemy pietruszkę według gustu. • Naleśniki smarujemy ketchupem(...)plastry sera • Naleśniki zawijamy i kładziemy do naczynia żaroodpornego • Całość polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym • Na wierzch kładziemy po plastrze sera żółtego • Pieczemy aż ser się rozpuści ok. 15 minut
Gotowanie Patkipapryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Cukinie kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry. Pomidory zalewamy wrzącą wodą na 10 minut, następnie wyjmujemy i obieramy ze skórki. Miksujemy je z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Pieczarki kroimy w drobne plasterki i smażymy na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Plastry cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarnejeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszać tak aby marynata pokryła każdy skrawek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. - Z umytych papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z jabłka wyciąć gniazda nasienne i pokroić je w drobne plasterki, cebulę pokroić w piórka. Włożyć do miski ,oprószyć solą(...)wymieszać. - Wyjąc z marynaty ćwiartki ,położyć wewnętrzną stroną do góry , nałożyć trochę farszu , zawinąć boki ,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon. - Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut. Po tym czasie posmarować mięso pozostałą marynata i piec jeszcze ok 10 minut . Czu mięso jest gotowe można sprawdzić wkłuwając wykałaczkę
Eli Gotowaniepapryki chilli 3 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
Moja Galeria Smakupapryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Karkówkę myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli jest możliwość karkówkę można zostawić na noc w lodówce. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew w talarki. Cebule natomiast w pióra. Posypujemy wszystkimi przyprawami. Wkładamy warzywa do rękawa do pieczenia
Passion of Cookingpapryki oraz granulowanej cebuli) łyżki oleju ryżowego firmy Oleofarm (bądź innego oleju) Sposób przygotowania: Soję gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trzeba moczyć ją całą noc w wodzie, a następnie gotować około 2h) wysuszoną soję mieszamy z olejem i przyprawami odstawiamy na około godzinę do lodówki, żeby przyprawy się "przegryzły" tak przygotowane ziarenka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpaprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec smażenia dodajemy keczup, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy
Smakowite Daniadokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą(...)wałka lub dłoni formujemy pizzę. Wykładamy pieczarki i ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut
Jadło i czytadłomiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki(...)czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną) 3 łyżki oleju pół łyżki mielonej słodkiej papryki pół łyżki soli pół łyżki mielonego pieprzu pół łyżki imbiru w proszku łyżeczka cukru większa szczypta ostrej papryki w proszku Filety myjemy, kroimy w kostkę wkładamy do miski a następnie
W kuchni bez szafekvegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE: ciasto rozwijamy( kawałek zostawiamy na ozdoby), smarujemy serkiem topionym, kładziemy ogórki pokrojone w słupki, oraz pokrojonego kabanosa, blanszujemy na łyżce masła klarowanego paprykę pokrojoną w słupki, cebulę w piórka oraz por w półkrążkach, gotowe kładziemy na farsz, kroimy brzegi ciasta na paski, z pozostawionego kawałka ciasta wykrawamy liście i kwiatki dla ozdobienia potrawy(...)posypujemy żółtym startym na dużych oczkach serem (lub pokrojonym w paski), paski ciasta składamy przemiennie raz z jednej raz z drugiej strony , ozdabiamy, smarujemy wierzch białkiem i do pieca, 180 stopni na 20-30min. do zrumienienia
Kuchnia Beatydodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, zaś pieczarki w talarki. Podsmażamy na patelni tak aby warzywa były al-dente, a z pieczarek wyparowała woda Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy(...)pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy
IMPRESJA SMAKUpapryka słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy do mięsnej masy i mieszamy, mieszamy :) Formę wykładamy papierem do pieczenia
Zdrowie na języku :Ppapryka ostra mielona ewentualnie koperek lub natka pietruszki tłuszcz do smażenia 3 plastry tłustego boczku Przygotowanie : Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć ) Cebulę pokroić i przesmażyć, dodać do masy i wyrobić dokładnie całość Foremkę nasmarować tłuszczem i przełożyć wyrobioną masę, w środek włożyć ugotowane jajka, docisnąć tak by nie wystawały Piec
Proste Potrawyplasterki. Ser zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno pokroić. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć chorizo, a następnie zdjąć i odłożyć do miski. Na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz paprykę i przełożyć do chorizo. Do warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski z warzywami(...)wymieszać. Wylać na patelnię (którą można wstawić do piekarnika) i smażyć ok. 4 minut, a zetnie się spód. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C i wstawić do niego podpieczoną tortillę. Piec, aż do całkowitego ścięcia, czyli gdy tortilla nie będzie falować przy poruszaniu patelni
Pasja SmakuRewelacyjny , soczysty kotlet z grilla - lub jak ktos woli hamburger. Rozpływa się w ustach, nie jest suchy :) I świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto
Smaki Edytykarczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę(...)kawałki, zalać marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym
Sajkofanka smakutradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja! Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze. Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy". Poszperałam w internecie...taki kamień to koszt ok 90 zł. My nie robimy zbyt często pizzy i chyba nie mamy potrzeby wydawać takich pieniędzy. Oferowany kamień(...)oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać
MarciochaKucharzySezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw. Ja zupę podałam z
Ala piecze i gotujeBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się
kgwjanczewoWielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca
kgwjanczewoNieraz robiłam pieczone ziemniaki, w całości i w kawałkach, ale dzisiaj zrobiłam nieco inaczej. Najczęściej piekłam je w folii, tzw. rękawie do pieczenia. Najwygodniejsze. Wrzucasz ziemniaki, składniki dodatkowe i przyprawy, zawiązujesz i do pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami(...)łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia z zimną
Anioszek w kuchnidziś jest kurczak w piwie. Nie chodzi jednak o samą zalewę czy marynatę. Chodzi o sposób pieczenia – nadziewany jest na butelkę. A co w tym takiego nowatorskiego? Czy to jakiś szczególny przepis na kurczaka z piekarnika ? Czy chodzi tylko o samą formę pieczenia rzucającą się w oczy? Na pewno też. Kurczak podany w taki sposób przyciąga wzrok. Lecz wygląd(...)zewnątrz przez co skórka jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Nie przypalona. Ale to też nie wszystko. W nagrzanym piekarniku nagrzewa się też szklana butelka. I ona niejako “piecze” kurczaka także od środka. Przez to robi się szybciej i nie przesycha. Warto spróbować nasz przepis na kurczaka nadzianego na piwo! {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na kurczaka
ProstePesto.plłyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni pomidor;1 mała, czerwona cebula;1/2 główki sałaty lodowej.Sos czosnkowy:5 łyżek jogurtu greckiego;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki cukru;1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską
Gospodyni MiejskaJeśli chodzi o pieczone pierogi te są moimi ulubionymi od dwóch lat. Nie robię ich często, może z dwa razy do roku. Porcja jest solidna, a na raz nie zje się więcej niż kilka sztuk, reszta ląduje w zamrażalniku i kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz. Przepis znaleziony(...)szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe
Plate of JoyDawno nie piekłam kurczaka. Wpadł mi w oko przepis ze strony Jamiego Olivera na kurczaka pieczonego na puszce piwa. Bardzo spodobała mi się pasta do posmarowania ptaka, składająca się z dużej ilości ostrych składników. No i to piwo :). Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i ładne podpieczona(...)oliwek 330 ml puszka piwa 2 łyżki sosu barbecue świeże czerwone chilli drobno posiekane 1 pęczek dymki, pociętej ½ pęczek świeżej kolendry pasta do smarowania 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1-2 suszone czerwone chilli 1 łyżeczka soli morskiej
Stare Garymarchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład(...)pojęcia skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia
Chilli Czosnek i Oliwawiększy gar, co za tym idzie przygotowuję większą ilość, możemy się nimi cieszyć z rodziną przez najbliższe dni. Takie leczo polecam jeść same lub z dodatkiem bagietki z pieca z masełkiem. My to danie jemy w domu (dosłownie) o każdej porze dnia:) Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu. Składniki: 690 g passaty(...)boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory ząbek czosnku 2 suszone pomidory garść czarnych oliwek (opcjonalnie) sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra, czosnek, łyżeczka vegety
Zasmakuj Kuchninajlepiej smakuje w Brzeźnicy :) Składniki: -kurczak ( 2 kg lub większy ) -sól, pieprz -słodka papryka -opcjonalnie przyprawa złocista do kurczaka -2-3 marchewki -1-2 jabłka -odrobina wody -odrobina oleju Kurczaka dzielimy na części, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Układamy na blaszce, wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy(...)piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C bez termoobiegu na 90 minut. W tym czasie marchew kroimy w słupki i jabłka w "ósemki". Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię, na mięsie układamy marchew, jabłka i dopiekamy bez przykrycia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Obiadek mniam, mniam. Smacznego! Nam ten kurczak bardzo smakuje. Celince dziękujemy za posta. Pozdrawiamy
Maminek kulinarnydoskonały smak mówią same za siebie! Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią Przepis na około 10 małych kromek Potrzebujemy: - 1 mała bagietka - 1 pomidor - 1/4 papryki czerwonej - 1 ząbek czosnku - kilka liści świeżej bazylii - pół łyżeczki sosu sojowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pomidora, paprykę i liście bazylii siekamy bardzo drobno. Czosnek rozgniatamy(...)kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca. 4. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleudźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać(...)obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki. Podawać gorące z np. ryżem
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzed nami wieczór i długa noc. Trzeba przygotować jakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w
Ala piecze i gotujepokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Pomidory umyć, pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pora. Dodać paprykę, poddusić 2 minuty, dodać cukinię, poddusić dwie minuty, dodać pomidory, poddusić 10 min na średnim ogniu, tak aby z sosu wyparowała woda (nie musi wyparować cała). Dodać ugotowaną kaszę, dodać(...)przyprawy, wymieszać, poddusić na średnim ogniu przez 5 min. Cukinie położyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką. Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika, piec 30 min z termoobiegiem. Po 20 min pieczenia, cukinie posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min (do zarumienienia sera). Smacznego
moj przepis naupiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę(...)sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarneoliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać(...)dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru. Piec w temp 180 st ok 30 min z termoobiegiem. Przed podaniem zdjąć sznurek i pokroić w plastry
Gotowanie jest łatwesuszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę(...)grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka(...)pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym
Moja smaczna kuchniacukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym. Ser żółty i masło także ścieramy. Białka ubijamy na pianę. Żółtka(...)dajemy bezpośrednio do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii - przepis Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu. Pasztet z cukinii - przepis Smacznego :) Pasztet z cukinii - przepis
Pyza i Surówkawyjmujemy kalafior z garnka i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso mielone wykładamy do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy do mięsa. Dodajemy do niego także sól oraz pieprz, papryki w proszku i dwie łyżki przegotowanej wody. Wszystko razem dobrze wyrabiamy. Pół słoiczka koncentratu lekko rozrzedzamy wodą i za pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony kalafior. Następnie delikatnie nakładamy na niego(...)przyprawione mięso mielone. Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało. Na koniec na wierzch układamy plastry boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;) Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyaszaszłyki, które przygotowaliśmy wspólnie, świetna zabawa i smakowite zakończenie. Składniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia do smaku bazylia, sól, słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla tutaj Przygotowanie: Cukinię tniemy na cienkie paski i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy na kostkę(...)doprawiamy. Z grillowaną cukinię smarujemy serkiem, układamy kurczaka zawijamy i nadziewamy na wykałaczkę. Po 3 cukinie na wykałaczce. Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 C przez 20 minut. Podajemy z jogurtem greckim, możemy go delikatnie osolić. Smacznego
Niezły Młynekkiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć wedle uznania. 3. W żaroodpornym naczyniu(...)ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku. 4. Całość zapiekać 45-60 minut w 180 st.C, przekładać kiełbaski na drugą stronę co jakiś czas. Piec do ładnego zrumienienia. Smacznego!!! Źródło: Domowe potrawy
Kuchnia domowa Anipół łyżeczki cukru. Najszybciej jest zagotować wodę i umieścić całego brokuła "koroną" do dołu w wodzie. Następnie odsączyć na sitku ;-) Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Paprykę siekamy w kostkę. Połowę mozzarelli (lub innego sera) ścieramy na tarce i dodajemy wszystko do kaszy wraz z żółtkiem. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy aż ser się rozpuści i zarumieni
Czerwona Porzeczkaminut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki połączeniu masła i oliwy będą miały piękny złoty kolor. paprykę myjemy, kroimy w paseczki i układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika, podsmażamy ok 15 minut marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki(...)podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną przekąską również na zimno, dlatego nada się do pracy, do szkoły
Luźna Kuchniazostały mi dwa placki do tortilli. Nie chciałam, żeby wyschły, więc znalazłam w internecie sposób na ich wykorzystanie. Zrobiłam chipsy ziołowe i ziołowo-serowe :) Można też zrobić z papryką lub po prostu solone - każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach lubczyk tymianek 3 łyżki oleju(...)Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty. Z jednego placka wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Mieszamy 3 łyżki oleju z przyprawami i pędzelkiem smarujemy każdy z trójkątów Na częśći z nich układamy po kawałku sera żółtego Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C (u mnie termoobieg
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaczyniu żaroodpornym naprzemiennie układamy warstwy cebuli, kiełbasy i papryki, ziemniaków pokrojonych w talarki, brokułu, na który możemy dodać rozdrobnione oliwki. I kolejna warstwa zeszklonej cebuli z kiełbasą i papryką, posypujemy je serem feta pokrojonym w kostkę, następnie warstwa ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja(...)bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Taste Of My DayWspaniałe danie, które nie dość że robi się samo, to jeszcze niesamowicie pachnie i cudownie smakuje. Ja przygotowałam kurczaka, wstawiłam do piekarnika i wyszłam
Sto kolorów kuchniboczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości(...)posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż
Niezły Młynek