masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka SKŁADNIKI NA MUS: 3 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem 125 g kremowego twarożku płatki chili do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz DO DEKORACJI: ulubione warzywa WYKONANIE: EKLERY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mąkę, a następnie(...)gęste i jednolite ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Do zimnego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C . Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blachę wyciskaj za pomocą woreczka z uciętą końcówką lub szprycy podłużne eklery, zachowując dość duże odstępy (ciasto mocno rośnie podczas pieczenia). Piecz eklery około 25-30 minut
Słodko-Słony Świat Ilonylekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość przesmażam na średnim ogniu ok. 4 minut. Posypuję tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem(...)rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco
I tu będę miała takie temarchewki (ok. 90g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. 2. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy startą(...)czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy. 4. Mieszamy całość dokładnie, w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. 5. Masę odstawiamy na 15-30 minut. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. 7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min. Kotleciki są bogate w: - cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdość dużym garnku zagotować litr wody z solą. Wystudzić. Mięso pokroić na plastry i zamoczyć w solance na kilka godzin. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć ziołami, czosnkiem, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pieczarki i cebulę(...)mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika (razem z folią) i piec około 70 minut w 200*C. Podawać na ciepło
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków(...)tartaletek. Każdy ser podzielić na 6 kawałków. Pomidorki przekroić na połówki. Na dno tartaletek ułożyć po plasterku żółtego sera, wyłożyć mięso a następnie pomidorki, mozarellę i plasterki camemberta. Piec w 200*C około 20-25 minut. Podawać na ciepło z sałatką z pomidorów i sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów(...)pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do misy robota i miksujemy na w miarę gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju z pomidorów. Dodajemy kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz
Mienta blogstaropolskiego Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć(...)Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz
VioletoweKucharzenienatką pietruszki. Jej ilość zależy od Waszych upodobań - jeśli lubicie ten świeży smak, dajcie jej więcej, ale pamiętajcie, aby również ją drobno posiekać. Tak samo postępujemy z papryką i brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :) 4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki(...)ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki. 5. Smażymy nasze soczeburgery na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie
Bananowe Poleświeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno(...)Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć placuszek
DefinicjaSmakuszklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej, - 1/4 szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie: Składniki na kotlety dobrze(...)smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej na 2- 3 godziny, nabiorą wtedy więcej smaku i siemię napęcznieje). Formujemy duże kotlety (mniej więcej takie jak bułki które mamy lub większe. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut (ustawienie góra dół + termoobieg), po tym czasie przewracamy kotlety na drugą stronę i jeszcze dopiekamy ok 10 minut
Co na wege obiad?mnie nawet smaczniejsza wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka szparagowa masło sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, ulubione zioła Łososia umyć, usunąć skórkę i rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku(...)odcisnąć. Drobno posiekać i dodać do miski z łososiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, zioła. Wymieszać, uformować 4 kotleciki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20 minut, następnie przez kolejne 5 nastawić piekarnik na grill i zarumienić kotleciki z wierzchu. Podawać z jakiem sadzonym
MarciochaKucharzymała skrojona w paseczki/bądź szczypta chili w proszku odrobina żółtego startego sera papryczki Jalapeno pokrojone w plasterki farsz do łagodnej części: czarne oliwki, kilka sztuk czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę biały chudy twaróg odrobina żółtego startego sera Przygotowanie: 1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką(...)Strona łagodna: Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć pozostałe składniki 3. Strona ostra: Nałożyć starty ser na części na górze serc. Następnie dodać pozostałe składniki. Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Smacznego
KreatywnePinyszklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec aby ładnie wierzch się zarumienił
VioletoweKucharzeniegotowe :) Zapraszam Na 2 osoby Czas przygotowania 1 godzina + marynowanie Składniki: 300g steku z udźca wołowego olej rzepakowy 2 ząbki czosku Sól himalajska Pokrojona marchew i cebula suszona Przyprawy: papryka słodka, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, kurkuma, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie Sos worcestershire Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i dodajemy paski obranego czosnku, dodajemy suszoną marchew i cebulę(...)wszystko mieszamy. Odstawiamy na noc przykryte do lodówki 2/ Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy owinięte mięso folią w formie czapeczki (tak żeby mięso miało przestrzeń i pieczemy 50 min. 3/ Po 50 minutach dodajemy soli i pieczemy jeszcze 10 minut. 4/ Wyjmujemy mięso i podajemy z ulubionymi dodatkami! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli(...)mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso. Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia. Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika na górną półkę
Luźna Kuchniaoliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium). Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie(...)szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych 2 ogórki konserwowe drobno posiekane 1 łyżka drobno posiekanej szalotki 1 łyżeczka papryki jalapeno drobno posiekanej 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki około 200 gram Sardeli w oliwie 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin sól koszerna i czarny pieprz Przygotowanie
naRuszciesera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min. Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć(...)sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUniedzielny obiad. Przepis ma jeszcze tę zaletę, że przygotowanie go zajmuje bardzo mało czasu. Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, słodka papryka Oliwa Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje (polędwiczki potraktowałam jako oddzielne porcje – w sam raz dla dzieci). Pierś doprawiamy i wkładamy do lodówki na około(...)żeby się przeszła smakiem. Jeżeli nie mamy czasu, możemy przygotować wszystko na bieżąco. Każdą część piersi zawijamy w plasterek boczku i kładziemy w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Sto kolorów kuchniPłat boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę. Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą,pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Chudszą stronę boczku (powinna być na górze) natrzeć roztartym czosnkiem . Mięso zwinąć ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową(...)czasie zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek i delektujemy się pysznym mięskiem na kanapki
Walijskie Pichcenieciecierzycy z puszki, która jest dostępna w sklepach. Hummus to danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako(...)specjalne okazje, jako urozmaicenie i odświeżenie menu :) Klasycznie hummus przed podaniem rozsmarowuje się na płaskim talerzu przy użyciu wypukłej strony łyżki, a wierzch posypuje przyprawami, np. świeżo mielonym pieprzem, papryką,... Ja przygotowaną porcję spakowałam w pojemniczki dla siebie oraz najbliższych i jedliśmy go w pracy, każdy na swój ulubiony sposób
Taste Of My DayPrzygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności. Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st(...)lubię jak się trochę przyrumieni. Możemy podać do tego salse lub jakiś sos według uznania. Możliwości podania nachos są naprawdę duże. Moje warianty to: oliwki zielone oliwki czarne papryka papryczka jalapeno mięso mielone cebula czosnek pomidory koktajlowe szczypiorek Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie ulubionego. Na imprezach przekąską będzie miała wzięcie, bo to coś innego niż zwykłe chipsy :) Spróbujcie
Olikowa kuchniadomowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki.Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki(...)której był gotowany. Schab gotowany Składniki:Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie. ok. 1,20 kg schabu do nacierania: 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 duże zęby czosnku do gotowania: 2 łyżki soli 1 łyżka cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagodzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić(...)Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż wierzch ładnie sie zarumieni. W zależności od tego na jaką grubość pokroimy ślimaczki otrzymamy ich różną liczbę, jeśli nie zapełnią nam foremki to i tak ciasto urośnie i zapełni braki natomiast
Monia miesza i gotujegarnka, robi się on już sam, a smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje(...)ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki płatków chili 5 cm imbiru 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Do podania: groszek ptysiowy lub grzanki kwaśna śmietana lub śmietanka kokosowa * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj
Food SquareNastępnie dodajemy po trochu mąkę z proszkiem na przemian z wodą różaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy. Ja posmarowałam konfiturą truskawkową a rozpuściłam ją z dodatkiem wody różanej(...)months ago harrisa Oj,… SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE
harrisaSkworcu . Koniecznie wypróbujcie gotowe marynaty firmy Roleski . Składniki : Marynata gotowa B.B.Q Roleski Około 1 kg karkówki 2 duże cebule 2 łyżki Oregano 1 łyżka czerwonej papryki domowa vegeta, pieprz, szczypta chili 100 ml oliwy 100 ml wody Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Mięso przełożyć na dużą tacę posypać przyprawami i wyłożyć marynatę, wszystko(...)przełożyć do pojemnika razem z pokrojoną w plastry cebulą i zamknąć, odstawić na noc do lodówki. Mięso wyłożyć na blaszkę i lekko polać oliwą można jeszcze raz wszystko przemieszać.Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut aż zmięknie, podczas pieczenia polać mięso wodą, na końcu powinien wytworzyć się sosik. Bardzo pyszne, podawać z bułką, ryżem lub czym wolicie
Sama słodycz i szczypta chilimniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują(...)kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego
Kolorowy Przepisownikłyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto(...)rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy
Ostra na Słodkogrubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch zapiekanki). Przyprawiamy: ok. ¼ gałki muszkatołowej (startej), sól i pieprz wg uznania, ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki majeranku. Sos mieszamy. Żaroodporne naczynie natłuszczamy i rozpoczynamy układanie warstw zapiekanki. Na dno kładziemy podwójną warstwę ziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę sosu śmietanowo-serowego. Koleje(...)farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze 5-7 min z włączonym termo obiegiem, tak aby ser na wierzchu zapiekł się. Zapiekanka ziemniaczana
Pyza i Surówkatakie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 3. FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły. W tym czasie pomidory z puszki zblenduj na płynną konsystencję, a następnie wlej(...)wymieszaj i smaż na pełnym ogniu już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w ten sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy cały farsz. 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek, które przez to samoistnie stworzy okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz ok. 25 minut. 5. Po tym czasie wyciągnij upieczone
Zdrowie na języku :Pzupa z pieczonych pomidorów Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami. Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej. składniki dla czterech osób 15 pomidorów 1 cebula 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz(...)maggi domowe 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy pomidory, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę. Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy
Miód i pieprzłyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto(...)rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy
Ostra na SłodkoBardzo lubię pieczone mięso. Często wykorzystuje je nie tylko do obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano(...)bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam
ChilliJemyoliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie. 3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka(...)ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiczęści i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć(...)układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych. Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku Sposób wykonania: 1. Przygotować marynatę, czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z pozostałymi składnikami. 2. Piersi opłukać, umieścić w naczyniu(...)przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie mięso przewrócić na drugą stronę. 3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Aniseler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości(...)ciasto składamy w po przekątnej na pół, aby powstały trójkąty. Delikatnie sklejamy boki. Na koniec widelcem delikatnie dociskamy boki. Smarujemy pędzelkiem wierch rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 st.C - 12-15 minut. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comwyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie(...)każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem
W poszukiwaniu inspiracjikurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki (1/3 pęczka) przyprawy do zalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal bardzo smaczne. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną(...)daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną
Taste Of My Daymięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.Krok 2FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.Krok 3Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi(...)piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóryKrok 4Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć
Kuchnia Danusipełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii, szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże z letnią wodą, cukrem, solą, pieprzem, oregano wymieszaj, potem dodaj mąki i całość mikserem zamieszaj. Jak ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej(...)wytnij serduszka ładnie . Sosem chili pomaluj serca pizzowe, dodaj oliwki, pomidorki, capresi i gotowe. Na blachę posmarowaną oliwą serca poukładaj, na wierzch jeszcze po łyżeczce sera camembert pododawaj. Piecz ok. 20 minut w 180°C w piekarniku z wentylatorkiem, dodaj jeszcze raz sos chili, listki bazylii i udekoruj szczypiorkiem
Moniki Smakołyki100ml śmietany 18%,sól,pieprz,ostra papryka,3 suszone grzyby. Przygotowanie Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać ze skórki(...)minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki. Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st. Smacznego
Z miłości do słodkościkawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia . Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić(...)przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką
Buniabaje w kuchni