pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:280/417)

Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 130

Bardzo dobry sposób na grillowaną wołowinę. Cieniutkie paski wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie.  I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle -  wymagają nadzoru, a  nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki(...)miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieUmieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia

Stare Gary
Babeczki z kaszy jaglanej ( wytrawnie) 186

Kasza jaglana ostatnimi czasy króluje w mojej kuchni, zakochałam się w niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś

NaKońcuJęzyka
Bakłażan faszerowany kurczakiem 172

chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym(...)Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej z połówek ułożyc 2 plasterki pomidora i posypać serem mozzarellą

Zgrabne Gotowanie
Roladki z kurczaka z greckim farszem 381

Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser feta mały słoik papryki marynowanej szczypior pieprz ziołowy przyprawa do kurczaka oregano czosnek granulowany  Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy

Czerwona Porzeczka
Lasagne bożonarodzeniowa 652

patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti.Lasagne jest bardzo sycąca, więc wyżywi wielu zgłodniałych gości. Jeżeli znudziło Wam się pieczone mięso na świątecznym obiedzie, lub też szukacie fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego(...)żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego (mojego prostego sosu pomidorowego, gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika) na sos serowy: 2 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekki bigos 158

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu

kgwjanczewo
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 141

Oto tradycyjne danie, znane, popularne, zdrowe, jak to dania z kapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu

kgwjanczewo
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 195

Ostatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny niejadek ulegnie i odczuje głód, niepohamowaną ochotę na coś do podjadania.Ostatnie ruchy odkurzaczem, machnięcia miotłą czy trzepnięcie dywanu. Ostatnie przygotowania.Z racji swojego "stanu", pasztet mięsny nie wchodzi w grę. Szczerze mówiąc, nigdy w moim(...)brokuła 300g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany pęczek koperku suszony tymianek sproszkowana papryka chili sproszkowana słodka papryka pieprz ziołowy pieprz czarny sól morska Soczewicę zalewam zimną wodą i zostawiam na godzinę. Obieram i kroję w piórka cebulę, czosnek przeciskam  przez praskę

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 203

puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie :   Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią(...)mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem,  ketchupem lub musztardą

zdrowa vege kuchnia
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 158

pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię(...)kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga.  Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut.  Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym

Kuchnia Viki
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 177

sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek - rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i miksujemy na gładką masę. Dorzucamy płatki owsiane i dalej miksujemy, aż do połączenia składników. Otrzymaną masę wstawiamy do lodówki(...)Rękoma, bądź przy użyciu prasy do burgerów formujemy kotlety. Smażymy na patelni przy użyciu niewielkiej ilości oleju po ok. 8 minut z każdej strony, aż lekko się przyrumienią, bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kurczak pieczony na ryżu 1205

użyłam jaśminowego z Kuchni Świata ) 600g kurczaka (dowolne części) przyprawa do kurczaka 1 cebula 1 pomidor Zalewa (*): 4 szklanki wody 1 kostka bulionowa 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 3/4 łyżeczki papryki w proszku 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki masła sól (opcjonalnie do smaku)   Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami. (Można to zrobić na własny smak dowolnymi(...)kawałki (obranego ze skórki). Ryż (suchy) przesypać (równomiernie) do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nim cebulę. Kolejno położyć kawałki kurczaka i pomidora. Całość zalać gorącą zalewą (musi pokrywać ryż). Piec (bez przykrycia) około 1,5 godziny (do miękkości) w 180 stopniach. (*) Zalewy ma być tyle, aby przykryła ryż. Zależy to od wielkości naczynia, w którym przygotowywane jest danie. Nie musi

Di gotuje
Krakersy - krakersiki 129

mąki żytniej, 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane(...)mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta  lub pizzy.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze. Pastę pomidorową można

Moniki Smakołyki
Pizza na cieście francuskim -szybka i prosta przekąska. 225

ciasto francuskie i jak nie mam już pomysłu na kolację, wtedy szykuję właśnie to. Chłopaki uwielbiają. Z czym podaję ? Najczęściej podaję ze startym żółtym serem, wędliną i warzywem np. papryką, pomidorem, czy oliwkami. Ostatnio z salami, oliwkami i pomidorem. Lubię też z serem kozim i czarnymi oliwkami, ale kombinacja jest dowolna. Ciasto francuskie jest delikatne, więc zbyt wiele dodatków może(...)składniki. Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka zielonych oliwek Pomidor około 12-14 plasterków salami Wykonanie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Smaruję olejem blachę do pieczenia, kładę na nią płat ciasta francuskiego. Na ciasto nakładam starty ser żółty, pokrojone w plastry salami, oliwki i pomidora. Wkładam do piekarnika na około 30 minut lub do czasu

Niebieski kubek z kawa
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 156

nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane, a ja od siebie dorzuciłam hojną łychę masła orzechowego, dzięki czemu sos zgęstniał i stał się bardziej kremowy. Przeważnie preferuję pieczenie ziemniaków w piekarniku, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu związanego z użyciem patelni, ale tym razem poszłam na kompromis, oszczędzając trochę czasu.  Składniki dla 2 osób: 1 duży batat (ok. 400g(...)cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos paprykowo-orzechowy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki wody 1 ½ ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki przez 15 minut

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania