omletów:4 jajka1 mała czerwona paprykagarść umytego świeżego szpinaku1/4 małej czerwonej cebuli2 plasterki szynki2 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakumasło do wysmarowania formy na muffinySposób przygotowaniaPokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka(...)miniomlety.Formę nasmarować masłem. Przelać do niej mieszankę warzyw i jajek (jeśli zostały żółtka wylać je na wierzch). Forma powinna być zapełniona do maksimum 3/4 wysokości - omlety jeszcze urosną.Piec 15-20 min. w piekarniku aż się zetną. W każdym przepisie czas jest inny. Należy monitorować jak jajka zachowują się w naszym piekarniku.Podawać z pieczywem
W kuchni wieczoremmoździerzu .W dużej misce umieścić kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek(...)Powinniśmy uzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie
Stare GaryUwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi
Niezły Młynekpapryka ostra i jarzynka kucharka,1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1 pęczek natki pietruszki, 1 opakowanie party dip czosnkowy Prymat + składniki do jego przygotowania kurczaka natrzeć papryką, jarzynką wymieszaną z olejem i w woreczku schować na noc do lodówki płatki kukurydziane zmiksować w blenderze z natką pietruszki mięso dobrze obsypać płatkami z pietruszką i na gorącym oleju(...)ogniu podsmażać do miękkości co jakiś czas obracając porcje przed podaniem kurczaka przygotować party dip czosnkowy wg polecanego przepisu na opakowaniu można zajadać z dipem z dodatkiem np. bagietki, pieczonych ziemniaków lub z czym tylko lubisz........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie TUTAJ - "Twój sposób na imprezę
W Mojej Kuchni Lubięmoże być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy sos czosnkowy: 200 ml śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku(...)łączymy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie: porcja na 5 kebabów W dużej misce łączymy mięso z przyprawami i dobrze mieszamy, formujemy w lekką spłaszczoną kulę i owijamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra - dół przez 50 minut. Następnie wyciągamy z foli i nabijamy na 2 metalowe wykałaczki, układamy je w naczyniu
Niezły MłynekPołowę każdego owalu smarujemy sosem (zostawiając ok. 1 cm brzegu) oraz posypujemy serem. Na ser nakładamy wybrane dodatki (ja zrobiłam calzone w dwóch wersjach: kiełbasa, papryka, oliwki i kiełbasa, papryka, ananas) i dokładnie zlepiamy brzegi (tak samo jak w przypadku zwykłych pierogów). Powstały brzeg możemy jeszcze zawinąć do środka lub zrobić z niego falbankę. Jak kto lubi, jak kto umie(...)wyszło to całkiem nieźle (miejscami tylko przedziurawiłam ciasto paznokciami, ale to akurat nie wpłynęło na smak dania ;)). Tak przygotowane pierogi można jeszcze posmarować delikatnie oliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego!PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić
Ratunku obiadLubimy filety z kurczaka, łatwość ich przyrządzania kusi atrakcyjnymi wersjami dań z nimi w roli głównej, stąd ta kolejna wersja kotlecika z kieszonką pietruszkową, wybornie wygląda
kgwjanczewoNie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy
Ala piecze i gotujeNiedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsem mielonym, pieczarkami i kaszą jaglaną. Składniki: 5 średnich cukinii 500 g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy jaglanej 250 g pieczarek cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, oregano 200 g sera żółtego Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę(...)miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem
e-PrzepisyKulinarnelimonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy(...)olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. 3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki są cieńsze, więc szybciej się upieką. Musimy zatem co jakiś czas zaglądać i kontrolować sytuację. Kiedy nasze chipsy będą ładnie zarumienione, wyjmujemy
Bananowe Polestronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić(...)zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra. Do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli jest gęsty. Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty). Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą
Kuchcik gotujełyżek koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka bazylii, oregano i tymianku 1,5 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: ulubione dodatki: pieczarki, salami, szynka, brokuł, oliwki, papryka, cebula itp. ser żółty, starty Przygotowanie: Ciasto: W połowie ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)ciasta i dobrze wyrobić mikserem lub ręcznie, do uzyskania elastycznego ciasta. Podzielić je na 3 równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sos pomidorowy: Czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Każdy spód pizzy wysmarować sosem pomidorowym. Na sosie poukładać ulubione dodatki. Pizze piec w 230 st.C przez 15-20 minut
Nastoletnie WypiekanieIdealne na wykwintne okazje. Składniki: 8 plastrów schabu 8 długich plastrów boczku 400 g pieczarek 2 łyżki chrzanu ostrego 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra i słodka papryka sol pieprz olej Mięso rozbić delikatnie, żeby nie zrobić w nim dziur. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Natrzeć mięso i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć(...)dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw. Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przykrywamy patelnie na około 10 minut - po tym czasie pieczarki powinny puścić wodę, więc na patelni lądują liście laurowe. W misce blanszujemy nasze pomidorki koktajlowe, żeby(...)dodać nasze pomidorki na ostatnie 10-15 min pieczenia mięsa. Obrane pomidorki lądują na patelni - postarajcie się aby większość pozostała w całości. Po dodaniu pomidorków przemieszajcie wszystko parę razy, odczekajcie wspomniane 10 do 15 minut. Nasze mięso będzie gotowe do jedzenia jak pomidorki zmiękną. Polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami, takimi jak w przepisie na piersi
Kuba Gotuje