pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy 20 minut, pałki odwracamy, smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut(...)minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Łączny czas pieczenia to około 1h10m, w trakcie których kurczaka odwracamy i smarujemy glazurą czterokrotnie. Podajemy pałki posypane podprażonym cynamonem i grubym szczypiorem, z gotowanym jaśminowym ryżem i ewentualnie szybkimi piklami . Naszykowane w ten sposób mięso jest bardzo
Karo in the Kitchenszklanki wody - 15g świeżych drożdży - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczka cukru dodatki: - usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka) - warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa) - sos czosnkowy - ketchup Forma : blacha od piekarnika Przygotowanie: Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam(...)czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię kulkę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Piekarnik nagrzewam razem z blachą, na której będzie się piekła pita. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wyjmuję formę, posypuje mąką i układam placuszki. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: 7 minut Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony
Kuchnia co dniasoku, ale tego soku nie wylewać. Razem z pomidorami dodać do cebuli i czosnku. Cały czas dusić pod pokrywą. Dodać liść laurowy, bazylię, posolić i popieprzyć. Dodać grubo pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić. Mięso mielone (surowe) wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać lekko bułką tartą, po której polać mlekiem by bułka zmiękła - wymieszać(...)wierzch wylać resztę warzyw. Przykryć pokrywą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni. Po godzinie wyciągnąć, położyć na wierzch ser żółty. Jeszcze przez chwilę piec, do roztopienia sera. Smacznego
W kuchni u Monikitego jest niskokaloryczna bo 100 g ugotowanej kaszy to tylko 83 kcal. Składniki (na 4 porcje): 4 podudzia z kurczaka 5 marchewek 1 cebula 1 nieduża cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżeczki przyprawy do marchewki po koreańsku dostępna w sklepie Eko Maja pieprz cayene 1 łyżeczka pokruszonego czosnku w płatkach olej 3 szklanki(...)marchewki, pieprz cayene i płatki czosnku mieszamy z olejem i nacieramy tą mieszanką kurczaka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, jeśli nie ma takiej możliwości to przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa siekamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z kaszą, wkładamy kurczaka i całość zalewamy wodą. Ja robiłam bez koncentratu, ale jak ktoś lubi
Cynamonowe szczęścieminut). Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość (około 1 godziny). Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około(...)blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia
Rozpustne gotowaniepoprzestaniecie. Kanapki z pulled pork to jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI łopatka wieprzowa około 1,5 kg marynata: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka(...)sobą. Powinna wyjść dość gęsta, błyszcząca masa. Mięso umyć i osuszyć. Z uwagi na długi czas obróbki termicznej najlepsze będzie mięso, które ma na sobie trochę tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz w 100% się wytopi i sprawi, że mięso będzie delikatne i soczyste. Całe mięso dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 12h do lodówki. Mięso przełożyć
DefinicjaSmakusoli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach ok. 150-200 ml ciepłej wody Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, dodałam suszone drożdże, sól, cukier i suszoną paprykę. Sypkie składniki wymieszałam i stopniowo dolewając wodę, zarobiłam ciasto – najpierw widelcem, a następnie dłonią (moje było troszkę zbyt ścisłe). Kiedy przestało kleić się do ręki, wyłożyłam je na blat(...)wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przebiłam je ręką aby odgazować, uformowałam wałek i pokroiłam go na 6 części. Każdą część lekko uformowałam i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut. Bułeczki są przepyszne zaraz
Kuchenne zapiski Edytydopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :) 0,5kg mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą(...)marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę. Całość przesmażamy przez około 5 minut
Kuchenna Kontrrewolucyaokoło 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką(...)przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali
Kolorowy Przepisowniklinkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 8 sztuk skrzydełek z kurczaka miód gryczany sos teriyaki zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi papryka słodka pieprz młotkowany z kolendrą sól himalajska różowa 1 łyżka oleju Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skrzydełka natarłam solą i pieprzem. Po kilku chwilach każde skrzydełko(...)głębokiej blaszce. Na dno blaszki wlałam olej i wlałam wodę, tyle wody aby tylko przykryła dno blaszki.Blachę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam około 30 - 40 minut. Po 10 minutach od wstawienia skrzydełek wstawiłam blaszkę z ziemniakami. Pod koniec pieczenia ściągnęłam folię aluminiową i piekłam do lekkiego spieczenia skórki. ZIEMNIAKI: sól majeranek
Blondynka GotujePasztet z zielonej soczewicy SKŁADNIKI: 500g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy) bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego pestki słonecznika Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g, ugotować(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry. Ja podałam z sosem pieczarkowym. Smacznego
MarciochaKucharzyłyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju 1 szklanka wody Wykonanie Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,paprykę ostrą i słodką. Wszystko wymieszać i każde podudzie nasmarować marynatą. Ułożyć je w naczyniu nakryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso(...)dusić na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie należy mięsko obracać. Uduszone mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Podlewamy w razie potrzeby wodą i pieczemy około 20 minut
O kuchni z uczuciemugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Bakłażana i cukinię również pokroić w plastry, przyprawić solą,pieprzem, słodką papryką a następnie obsmażyć z obu stron na półmiękko. Cebulę i pora pokroić i usmażyć do miękkości. Jajka roztrzepać i dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia(...)warstwa bakłażana, pokruszony dorsz, którego należy posypać przyprawą do ryb i na końcu cebula z porem, następnie znowu ziemniaki itd. Na samym końcu całość zalać śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym w 170 stopniach przez około 25 minut
Jadło i czytadłogrillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić(...)naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać i skropić oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie
Czerwień i błękitsłonecznika garść otrębów pszennych 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczka tymianku pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka kminku 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy 1/4 szklanki oleju sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Przygotowanie: -> Cebulę smażymy z jabłkiem na oleju (w sumie każdym: ja staram się smażyć na oleju ryżowym - ma wysoką temperaturę dymienia) - cebula ma się zeszklić(...)składników w tym olej (można zostawić trochę słonecznika do posypania pasztetu) -> Wszystko razem blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremki na pasztet posmarowanej olejem foremki i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około godzinę (zależy od piekarnika) - byle nie spalił się za bardzo wierzch. Poniżej efekt .... Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisykilku miejscach na ziemniaczkach. Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy razem kolejne 20 minut. Pięć minut przed wyjęciem, polewamy rybę sosem cytrynowym na bazie beszamelu. Sos cytrynowy na bazie beszamelu. 1. Beszamel przygotowujemy: 1 łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy(...)bulionu (np. z rosołu lub rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :) Piszcie, komentujcie, czekam z niecierpliwością
Mój Smak na Życiełyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju i włożyć(...)miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami
O kuchni z uczuciemłódeczki.Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Mrożone szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy.Chorizo kroimy w półplasterki.Oliwę mieszamy z cayenne i wędzoną papryką.Zalewamy nią ziemniaki i delikatnie mieszamy.Dodajemy resztę warzyw, chorizo oraz posiekany czosnek z dymką.Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.Nastawiamy go na 200 stopni i w tym czasie przygotowujemy(...)mleko cały czas mieszając.Gdy zgęstnieje wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne po czym dodajemy starty ser i mieszamy aż się rozpuści.Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut.Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną.Smacznego
Mienta blogposypania po wierzchu - opcjonalnie:1/2 czerwonej papryczki chili;1 łodyga selera naciowego.Sposób przygotowania:Do miski wsypać obie mąki i wszystkie przyprawy (tj. sól, kumin, słodką i ostrą paprykę, pieprz i kurkumę). Wymieszać.Do rondelka wlać wodę wraz z olejem i doprowadzić do wrzenia.Gorącą wodę z olejem wlać do miski z mąkami i przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką.Gdy ciasto(...)powinno przypominać ciasto pierogowe.Wystudzone ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty.Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.Wystudzić na kratce.W międzyczasie umyć i osuszyć chili i łodygę selera
Gospodyni Miejskaprzez chwilę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę2. Farsz paprykowy: Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy przecier pomidorowy(...)powstała kieszonka, do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Smażymy na wolnym ogniu przez 5-10 minut z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z sosem i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy z makaronem
Czerwona PorzeczkaFilet z kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie
kgwjanczewo