pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:296/417)

Kurczak z ananasem w śmietanowym sosie 156

podać z makaronem, ryżem lub jak ja z bułeczkami. Smak bardzo fajny lekko słodkawy, dzięki ananasom. Polecam. Piersi kurze pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i suszonym oregano. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na bok. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki(...)patelnię i lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obłożyć kawałkami ananasa. Na górę wylać śmietanę i obsypać potartym serem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Udziec z indyka z marchewką 226

indyka (z kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą(...)ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5godziny. Każdego udźca zapakowałam oddzielnie. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, jeżeli mięso nie jest zarumienione . Po wyjęciu

https:KKuchniaMniam
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków 178

ziemniaków. Świetnie nadaje się na przystawkę. Podawać z białym pieczywem i kieliszkiem białego, wytrawnego wina. Smacznego! A jeżeli lubicie stwora, zajrzyjcie do pozostałych przepisów: Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Ośmiornica marynowana w occie Sałatka z marynowaną ośmiornicą składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie(...)dymki ze szczypiorem,  pokrojone w  plasterki łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki łyżeczka suszonego oregano przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej

Stare Gary
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 118

słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż(...)naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki

My simple kitchen
Wegański PLACEK PO WĘGIERSKU 133

Idzie zima. No dobra, najpierw jesień ale zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane :)  Od czasu do czasu chce mi się takie placki trochę podrasować i wtedy mamy placek po węgiersku, oczywiście w wersji vegan. Podstawowy przepis na placki bez jajek znajdziecie  tutaj . Żeby duży(...)część (powiedzmy 1/3) blenduję na papkę i mieszam wszystko razem, wtedy jest idealny. Zamiast mięsnego gulaszu do środka świetnie pasują pieczarki podsmażane z cebulką, do tego obowiązkowo czerwona papryka, no i oczywiście przyprawy - papryka w proszku, pieprz, czosnek, sól.  Można dodać jeszcze kotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej  w ten sposób , ale bez nich placek też jest

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szybka zapiekanka ziemniaczana z patelni 306

Ostatnio coraz trudniej jest mi się zabrać za gotowanie i pieczenie nie wspomnąc już o napisaniu posta. Life is brutal. A teraz na nogi postawiłaby mnie chyba tylko "siekiera" (czyt. bardzo mocna kawa). Dlatego dziś krótko i na temat. Poniższa zapiekanka powstała z resztek po obiedzie, a mianowicie z ziemniaków. Do tego kilka dodatków i kolacja jak marzenie. I przede(...)Oczywiście możecie dorzucić do niej to na co macie ochotę, np. kukurydzę czy pieczarki. Składniki: ugotowane ziemniaki (najlepiej młode) 1 cebula 1 mała kiełbasa ser mozzarella sol, pieprz, słodka papryka Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką ( nie dajemy

My simple kitchen
Kurczak na butelce 340

Składniki : kurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego(...)chłodnym miejscu na co najmniej godzinę Po tym czasie nałożyć mięso na umytą, pozbawioną etykiet butelkę z piwem ( po otwarciu odlewamy szklankę piwa) Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170-180 *C około 90 min. W trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam

Proste Potrawy
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 366

rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje(...)przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając

Kuchnia z widokiem na ogród
Pikantny gulasz z serc 166

inną wersję gulaszu z serc to przepis można znaleźć tutaj. Pikantny gulasz z serc drobiowych: Składniki: 1 kg serc drobiowych, 1 cebula 1 opakowanie Pomysł na… soczystego kurczaka z papryką i ziołami Winiary 1 papryczka habanero 1 marchewka Natka pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak 6 pomidorów koktajlowych Przygotowanie: Serca drobiowe odmaczamy w zimnej wodzie, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia w postaci krwi(...)habanero, wlewamy 1 szklankę wody. Wsypujemy przyprawy, zamykamy i ostrożnie obracając woreczek równomiernie rozprowadzamy przyprawy. Woreczek układamy w naczyniu żaroodpornymi, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Następnie odcinamy końcówkę woreczka i wrzucamy ćwiartki pomidorów. Wyjmujemy z woreczka i mieszamy z posiekaną natka pietruszki.     The post Pikantny gulasz z serc appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny piwosza - wytrawne muffiny z morelami i orzechami 191

francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej  2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku ok 30 g startego sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj   :) Porcja ok 10 muffin Przygotowanie: Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo(...)szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy, wszystko dobrze mieszamy i zalewamy muffiny następnie posypujemy serem. Pieczemy w 190 C przez 20-30 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 413

grubości ok 0,5 cm.PRZYGOTOWANIE farszu:Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy kiełbasa z cebulą się zarumieni, dodajemy majeranek, oregano, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE zapiekanki:Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na spód naczynia(...)ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano i serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temp. 200'C. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia. Najlepiej z opcją termoobiegu. Smacznego życzę

kulinarnyJa
Urodziny! 175

pieprz Ziemniaki gotujemy w całości. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo i również zostawiamy do ostygnięcia Buraki, ziemniaki, jajka i paprykę kroimy w nie dużą kostkę Cebule siekamy dosyć drobno Wszystko wrzucamy do miski i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku Na sam koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami(...)rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamyOwinięte parówki wstawiamy do zagrzanego piekarnika ( 180C ) i pieczemy przez 15 min Po 15 min wyciągamy i jemy gorące bądź możemy poczekać, aż ostygną

Klaudynkowa kuchnia
Pikantne skrzydełka z kurczaka 499

skrzydełka będą już pocięte, dodajemy do nich wszystkie składniki - oleju używamy według uznania, z solą i pieprzem postępujemy raczej ostrożnie - sos sojowy jest dość słony, a ostra papryka robi swoje. Co do ilości chilli - podana przeze mnie powyżej jest taka, by skrzydełka były lekko pikantne, idealne do piwa - aby zrobić je na ostro, wsypujemy oczywiście więcej ;) Wszystko razem mieszamy(...)Teraz mamy już z górki - mięso zamarynowane, pozostaje więc wrzucić je w odmęty piekarnika. Jeśli używamy naczynia żaroodpornego, na spód najlepiej wlać nieco oleju, jeśli zaś wybieramy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem. Skrzydełka po wyłożeniu na blachę polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Owocowe szaszłyki z paluszkami krabowymi (surimi) 156

surimi) 1 opakowanie 250 g nektaryny 2 szt kiwi  2 szt mandarynki 3 szt ananas 1 szt papryka żółta lub czerwonaolej niekoniecznie3 łyżki przyprawa grillowa  lub słodka papryka, tymianek, szczypta soli i pół łyżeczki cukruPaluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki. Ze względu(...)dodatkiem łososia. Przygotowanie: Paluszki krabowe pokroić na trzy części, nadziewać naprzemiennie z plastrami kiwi, nektarynek, ananasa i cząstkami mandarynek. Wymieszać przyprawy z olejem i posmarować szaszłyki.  Piec krótko na wysokim ruszcie lub obrzeżu grilla

głodny alergik
Diabelskie skrzydełka 153

skrzydełka są "charakterne":))  Składniki:1kg skrzydełek z kurczaka,3 łyżki soku z limonki,łyżeczka bazylii,łyżeczka oregano,1/2 łyżeczki tymianku,1/2 łyżeczki estragonu,1/2 łyżeczki rozmarynu,łyżeczka ostrej papryki (użyłam Kamis),łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),2 ząbki czosnku,1/2 łyżeczki ziaren kolendry (użyłam Kamis),6 ziaren jałowca (użyłam Kamis),1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam Kamis(...)dokładnie utrzeć.  Mieszanką oprószyć mięso z obu stron. Wstawić na około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między czasie obracając mięso na drugą stronę

Z miłości do słodkości
Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika 185

Znajomy podsunął mi pomysł na obiad, który robi się sam - wystarczy wyłożyć składniki na blaszkę do pieczenia czy do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać. W sumie mam w swojej kolekcji kilka takich ekspresowych rozwiązań, ale przyznaję, że wersji z surowym ryżem w piekarniku dotąd nie testowałam. Spróbowałam tradycyjnie dodając coś od siebie. Fajnie wyszło(...)mielonego mięsa 2 torebki ryżu (200 g) 10 dag żółtego sera 2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki ketchupu suszona bazylia (lub inne zioła wg uznania) 1/2 kalafiora (opcjonalnie) marynowana papryka (opcjonalnie) sól, pieprz, mielona papryka Na blaszkę wsypać ryż, na niego wyłożyć mięso przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką. Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki spażyć gorącą wodą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kapsalon z mięsem mielonym 340

cebula czerwona 2 pomidory 1 ogórek świeży 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz ketchup prażona cebulka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone doprawiamy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Smażymy we frytkownicy(...)jedną dużą blaszkę wykładamy przygotowane frytki. Na nie wykładamy mięso mielone, które posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi. Roztopiony ser polewamy ketchupem, wykładamy mix sałat, pomidora, ogórka, czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażoną cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Najlepsze przepisy na szparagi 56

mały jogurt lub jogurt wegański 2 łyżki ziaren kuminu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka wędzonej papryki sól i pieprz oliwa z oliwek Przepis na szparagi z pęczakiem i skwarkami z selera Seler kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę wędzonej papryki, marynujemy około godziny w lodówce. Na suchej patelni prażymy kumin. Szparagi i dymkę (białą część) kroimy(...)środku. Do szparagów dorzucamy ugotowany, odcedzony pęczak, dusimy chwilę, dodajemy skwarki z selera. Przed podaniem mieszamy z jogurtem, posypujemy ugotowanym bobem, posiekaną zieloną częścią dymki oraz prażonym kuminem. DORSZ PIECZONY ZE SZPARAGAMI Z WARSZTATÓW Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM Składniki Dorsz: 30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku pół kostki masła pół główki czosnku 2 liście laurowe świeży tymianek Przygotowanie

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka z mięsem mielonym 143

łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat(...)można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 188

przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy dolać troszkę rosołu/bulionu/gorącej wody. 3. Ciasto rozwałkować na grubość(...)kawałki (u mnie ok 4-5 cm). Na odciętym kawałku ciasta znów układać mięso i ponownie rolować i kroić - do wyczerpania składników.  4. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy - ciasto trochę urośnie).  5. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, posmarować wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C. Najlepiej smakują

Kto ugości moich gości?
ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM 164

sztuki szparagów) świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania    Do podania grzanki: bagietka czosnkowa świeże lub suszone zioła sól słodka czerwona papryka oliwa z oliwek  Ze szparagów odkroiłam twarde końce. Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych. Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty. Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki. Wody nie trzeba(...)cheddar.  Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.    Na wierzch posypałam świeży tymianek.   Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika  i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni. Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek. Smacznego!   Polecam również: MAKARON

potrawyregionalne
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 137

bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać.  Mięso naciąć tak by powstał jak największy(...)Podlać niewielką ilością wody. ok pół szkl . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok 30 min. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min.  Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli, 1 łyżki oleju i szczypty ogórków kiszonych suszonych

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z cukinii 165

cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce(...)oczkach. Dodać do cukinii wraz z posiekanym czosnkiem i pokrojona na drobną kostkę cebulę. Dodać do niej pozostałe składniki.   Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach około 60 minut na złoty kolor. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Pasztet będzie stanowić świetną propozycje na wegetariański obiad lub na kanapki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Wytrawne muffiny drożdżowe 122

typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser  szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona  Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce(...)planetarnego- ja używam kMix'a). Dopraw do smaku. Ciastem napełnij foremki sylikonowe. Dodaj pokrojone dodatki (wciskając je paluszkiem trochę do środka- w tej czynności bardzo chętnie pomagają mi dzieci). Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z listkami świeżej bazylii. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Burrito 160

solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy(...)każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę, na kilka minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni. Podajemy z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany. Guacamole 2 dojrzałe awokado

Zawsze głodna!
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 122

cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez(...)dodajemy soli wg naszego uznania. Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy

Smaki Brazylii
PIZZA MOTYLEK 139

Pizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka

Z Majeczką w kuchni
Pożywna zapiekanka 210

ząbki czosnku- 250 g sera żółtegosos:- 1 szklanka wody- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 2 łyżki majonezu- 2 łyżki musztardy dijon- 1 łyżka bazyli- 1 łyżeczka cukru- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- sól i pieprz Przygotowanie:Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone(...)Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut

Zainspirowana w kuchni