szklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się połączy. Jeżeli masa nie będzie się chciała kleić można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji tylko połówka bułki + kotlet buraczany) i wybranymi
Pełny talerzdrobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy nią obie golonki, wkładamy je do dużej miski i odkładamy(...)przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy 4 ząbki czosnku w łupinkach. Całość zapiekamy kolejne
My Culinary ArtMięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień. Ciemne(...)Muszę pisać że zrobiłam zapas? Przed pieczeniem wyjmijcie mięso i ogrzejcie do temperatury pokojowej. W tym czasie zagrzejcie piekarnik do 190⁰C. Kawałki kurczaka razem z całą marynatą wyłóżcie w jednej warstwie do szerokiego żaroodpornego naczynia lub na głęboką blachę. Wstawcie na środkowa półkę piekarnika. Podczas pieczenia obracajcie je co około 10 minut. Pieczcie około 45-50 minut (w zależności
Karo in the Kitchenpomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz do smaku - przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru - przyprawy do szpinaku: papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona - olej rzepakowy - ryż do podania Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, grubsze części rozbij mocno tłuczkiem, pozostałe delikatnie. Zamarynuj mięso w 3 łyżkach(...)minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę połóż plaster mozzarelli. Piecz kolejne 5-8 minut, już bez przykrycia. Podawaj
Corner With Recipeskażdy ma chwile słabości oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny. Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej(...)rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie
MamaOskarkaprzeżyły ucztę. Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu : Składniki na skrzydełka : ok 10 szt skrzydełek 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 100% dobrego humoru Wykonanie: Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy skrzydełka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :) Składniki na wołowinę(...)przypraw, czosnek, musztardę- skrapiamy oliwką I mieszamy , by dobrze rozprowadzić przyprawy. Miskę przykrywamy folia I odstawiamy do lodówki , idealnie przez noc- jeżeli nam się spieszy :) na 1 godzinę. Czas pieczenia na grillu podaję na tej stronie : Grillowanie - czas grillowania Kochani super grillowania życze
Smaki Edytyobiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem, sola(...)osuszyć.Następnie natrzeć mieszanką przyprawi skropić oliwą.Odstawić na min 1 godzinę do lodówki.Nagrzać grill na 4. Plastry mięsa położyć na ruszt i piec ok 6–8 min, odwrócić i grillować z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z ziemniaczkami i surówką. Smacznego
MarciochaKucharzybeans i czasów, gdy Anglików nazywano Britonami? Pierwszy przepis na pieczoną fasolę (Boston Baked Beans) pojawił się w 1855 na łamach czasopisma "Frugal Housewife" Jednak jak (i czy) pieczona fasola stała się naszą fasolką po bretońsku nie wiadomo. Wiadomo jednak, że to danie proste w przygotowaniu, należące do dań eintopf, czyli potraw jedno garnkowych. Fasolka po bretońsku jest(...)Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól pieprz mielona ostra papryka do podania świeży majeranek pieczywo Fasolę przepłukać, zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić
Pełny talerzmleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Masło roztapiamy w rondelku(...)ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją niezbyt długo na patelni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym 24×24 cm). Znowu nakrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Następnie wkładamy je do nagrzanego do 200 C i pieczemy
e-PrzepisyKulinarnemleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Masło roztapiamy w rondelku(...)ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją niezbyt długo na patelni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym 24×24 cm). Znowu nakrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Następnie wkładamy je do nagrzanego do 200 C i pieczemy
e-PrzepisyKulinarnepowiem, że taka sałatka z facetem działa cuda, jeśli wiecie co mam na myśli Żeby zanęcić pana, którego posiadamy na stanie potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli macie pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie) sól dwie łyżki oleju rzepakowego łyżkę masła łyżeczka octu balsamicznego kawałek sera pleśniowego lazur niebieski(...)oleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę. Polędwiczkę dzielimy na cztery równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już
ladykitchensera koziego- pół papryki czerwonej- kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana)- łyżka zielonego pesto- jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku-sól, pieprz, ostra papryka- nasiona słonecznikaPrzygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko(...)pieprzem. W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut. Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kuchnia EllieSkładniki:Bułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mlekasezamStripsy: 2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto:jajko1/2 szklanki mąkiodrobina mlekaszczypta solipieprzsałata lodowamajonezDomowe Zinger'y jak z KFC - Sposób przygotowania:Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem(...)wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia.Stripsy
Słodka Stronapiekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca(...)notatek, zajrzałam do szafy i moim oczom ukazała się mąka gryczana, a której zupełnie zapomniałam. No i ok, mamy to. Chleb wyszedł pyszny. Ciut inny od tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych
Kardamonovyskórką, przepyszne. Najważniejszą rolę odgrywa tutaj mieszanka przypraw Kentucky z formy Kotányi, jest niepowtarzalna i to właśnie dzięki niej skrzydełka wychodzą takie dobre. Przyprawa ta składa się głównie z papryki, pieprzu cayenne, czosnku i miodu – to dzięki tym składnikom uzyskujemy wciągający słodko ostry smak. Jeśli lubisz takie połączenie pikanterii i słodyczy, koniecznie przygotuj te skrzydełka. Możesz upiec(...)smak kompozycji przypraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Amerykańskie Kentucky Wings 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Pieczone skrzydełka z przyprawą Kentucky. Pikantne i jednocześnie słodkie skrzydełka z idealnie wypieczoną, chrupką skórką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KENTUCKY WINGS 12 sztuk większych
ProstePesto.plłyżeczka słodkiej papryki mielonej Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju 1 pęczek szczypiorku 4 jajka 150ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek do którego wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone w kawałki masło. Dodajemy wodę(...)ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). Nadzienie: Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce. Podsmażamy krótko na patelni
Kolorowy Przepisownikjuż zaprawieni w bojach – warto spróbować tej techniki marynowania i pieczenia mięsa, która szczególnie dobrze sprawdza się przy przygotowywaniu żeberek. Mięso można marynować i poddawać obróbce na wiele sposobów. Ten przepis wykorzystuje bardzo aromatyczną i bogatą w smaku suchą wcierkę i – tak jak w pulled pork – bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze. Ilość składników przypraw do wcierki jest(...)już przejdzie przyprawami, wstawiamy je do piekarnika na środkową półkę. Ja piekę żeberka na ruszcie w metalowej blaszce, ale możecie je spokojnie upiec na kratce piekarnika, wstawiając pod spód drugą blachę. Mięso piecze się długo – od 8-9 godzin, w zależności od tego jak grube są Wasze żeberka. Pieczemy je w 110⁰C, nie mniej, nie więcej. Najprościej ogarnąć
Karo in the Kitchenmąki pszennej tortowej 200 g puree z dyni 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 1 jajko biały sezam 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki soli Świeże drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie mąkę(...)dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki powinny lekko się zarumienić
Ugotowaćczasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja z wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze(...)temp.200-220 stopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek Przygotowanie Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na "grubych oczkach". Posolić i odstawić aż puszczą soki. Następnie wycisnąć z nich wodę. Przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem (może być też czosnek
Karczma HonoriettySkładniki: ziemniaki (3 szt. średnie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy(...)najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min. Propozycja podania: Najlepiej z jakimś sosem. Ja użyłam domowej roboty przecieru z pomidorów z bazylią
Weganka gotujeprzepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki. Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty(...)oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki garść liści bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 litr bulionu warzywnego
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi(...)wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu do wypieków
Bulliodopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki(...)Dodać pozostałą mąkę i wodę i oliwę i sól. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (podwoi objętość) . Po tym czasie rozwałkować i w czasie gdy piec będzie się rozgrzewać poczekać aż trochę urośnie. Wstawić na jak największa moc (250) na około 15 minut
Lubczyk i Waniliapapryki 8 połówek suszonych pomidorów ½ łyżeczki suszonego oregano 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory, pokroić w niewielkie kawałki. Dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką(...)kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy kotlet panierować w przygotowanej mieszance. Gotowe kotlety obsmażyć na rumiano na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzsera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy(...)każda rurka musi go trochę "złapać") i posypujemy resztą sera. 4. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę. 5. W trakcie pieczenia obserwujemy sos - jeśli się wchłonie przed końcem pieczenia - dolewamy jeszcze na dno wody - makaron wszystko wchłonie - w zależności od rodzaju makaronu może być
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisygdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam
Blondynka Gotujenabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam
Blondynka Gotujegdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam
Blondynka Gotujeszynki 1 kg czerwonej kapusty 2 cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek) Wykonanie: 1 dzień: Szynkę myjemy i osuszamy. Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem(...)kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków laurowych oraz na samym wierzchu wszystko posypujemy łyżeczką zmielonych prawdziwków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 min, następnie zmniejszamy do 160 (termoobieg)i pieczemy przez godzinę. Smacznego
kgwjanczewo