miski wrzucamy składniki - wymieszać i gotowe. Niech się przegryza. 3. Ziemniaczki - zazwyczaj gotuję wcześniej, ale można po prostu je na dłużej włożyć do piekarnika), połowę ziemniaków obsypuję zmieloną papryką (bo my lubimy) a połowę ziołami prowansalskimi (bo dzieci lubią). 4. Tak samo sprawa wygląda z brokułami - można podgotować wcześniej lub dłużej potrzymać w piekarniku. 5. Wyjmujemy łososia z lodówki, przekładamy(...)podgotowane. Wyznacznikiem gotowego dania są ziemniaczki - jak bardzo zarumienione lubimy. Smacznego - koniecznie dajcie znać co o tym myślicie, bo nie ma lepszej motywacji :) A może macie swoją domową wariację pieczonego łososia
Przepysznik - BLW i nie tylkosmaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg 400 g maślanki sól, pieprz 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka kolendry 5-cm kawałek imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu gałązki zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy, oleju Wykonanie: nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem(...)Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tortilla z nuggetsami z kurczaka (przepis z gazetki Biedronka) Składniki: nuggetsy : - filet z piersi kurczaka - 100g płatków kukurydzianych - 2 jajka - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli(...)Jajka roztrzepuję wraz z dodatkiem wszystkich przypraw. Płatki kukurydziane kruszę na drobne kawałki. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w kukurydzianej panierce. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę
Kuchnia co dniałyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 8 listków bazylii sól pieprz ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż(...)boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera, a następnie ułożyć plasterki pomidora obranego ze skórki. Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut po czym posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane
O kuchni z uczuciemporcje: GNOCCHI 1 duży batat (ok. 350 g) mąka 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 płaskiej łyżeczki curry sól pieprz paryski (mieszanka pieprzu czarnego, kozieradki, płatków chili, wędzonej papryki, cebuli, czosnku, gorczycy, ziela angielskiego, pietruszki, rozmarynu, bazylii, lawendy, skórki pomarańczowej, lubczyku, oregano, majeranku, kminu rzymskiego, trybuli, estragonu, soli morskiej i brązowego cukru) MASŁO CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWE 1/4 kostki(...)Batata w całości piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Nakłuć patyczkiem w najgrubszym miejscu, jeśli jest twardy w środku, dopiekać kolejne 5-10 min. Wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, jeszcze ciepłego przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wstawić do lodówki na co najmniej
Kuchnia PrezydentowejJeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze szpinakiem i pieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki(...)plasterki pieczarki. I tak jak poprzednio robimy pieroga tylko do środka dajemy: warstwę szpinaku, warstwę pieczarek, pokrojony w plasterki camembert i zasypujemy drobno startym serem pecorino. Lepimy pieroga i pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. Naprawdę rewelacja, tak jak już wcześniej pisałem zdecydowanie lepsze od pizzy, mieliśmy z Madzią i Malwiną niezłą wyżerkę. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturesmaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy(...)drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych pieczarek. Dodajemy również jajka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C stopni przez około godzinę
e-PrzepisyKulinarnePIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA H ejka wszystkim J na dziś proponuje Wam pieczonego kurczaka na butelce piwa. Tego kurczaka robili moi znajomi , ale bacznie się przyglądałam jak go przygotowywali a na koniec nawet spróbowałam i musze przyznać , ze jest smaczny i sama z chęcią takiego zrobię J w najbliższym czasie. Cały przepis spisałam , jest sprawdzony wiec(...)świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór ) i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki
PychaDaniamięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek średnia cebula Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy(...)pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto(...)minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazrosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulęi czosnek.Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę(...)marchewkę.Uzupełniamy farszem. Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry
Maminek kulinarnypokrojonymi jajkami. Tzatziki to pyszny, gęsty sos, którego podstawowymi składnikami są ogórki, czosnek, jogurt grecki i przyprawy. Jest on idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym(...)biała część) – około 130 g 2 nieduże czerwone cebule 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka 1 łyżka przyprawy gyros lub własna mieszanka, np. sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku 2 łyżki oleju rzepakowego Sos tzatziki: 1 ogórek szklarniowy (około 200 g) 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny
Danka Pichcijako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na kanapki. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego ostra papryka do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 250 g suszonych śliwek Kresto 1 szklanka wody lub bulionu Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie(...)kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na ok 20-30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć aby się przyrumienił na wierzchu. Jeśli podajemy mięsko na ciepło po upieczeniu odstawić
Monia miesza i gotujeopisywać jak usuwać kości z kurczaka, ponieważ na youTube jest tego masa. Można obejrzeć filmiki, wtedy będzie prościej. Po usunięciu kości z kurczaka doprawić go solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem i oregano. Odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i pieczarki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z grzybkami, doprawić(...)lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą i włożyć do rękawa foliowego. Wlać trochę wody i dokładnie zamknąć. Piec kurczaka w 180 C, godzinę. Jeżeli kurczak będzie trochę większy to troszeczkę dłużej piec. Zostawić w rękawie tak długo, aż ostygnie. Pokroić w plastry i rozłożyć na platerze. Można podać
Kuchnia Pokoleńłyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło, pokrojone w plasterki ząbki(...)Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową
Monia miesza i gotuje