pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:311/417)

Domowa szynka pieczona 324

ząbków pieprz ziarnisty, 10-15 sztuk sól peklowa, 4 łyżki  Dodatkowo vageta, 1 łyżka majeranek, 1/2 łyżki przyprawa do mięsa Knorr, 1/2 łyżki czosnek granulowany, 1/2 łyżki papryka słodka, 2/3 łyżeczki pieprz, 1/3 łyżeczki Przygotowanie Szynkę myjemy, wycieramy do sucha. Obwiązujemy sznurkiem nadając kształt. Do dużego garnka wkładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st. Gorącą jeszcze szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy w folię aluminiowa do całkowitego wystudzenia. Możemy pominąć ten etap jeśli chcemy serwować ją od razu

Gotowanie moimi oczami
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 246

Odkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje(...)parę dni wrzucimy przepis na mortadelę. 900 g karkówki 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane krokiety z opieńkami 176

smażenia farsz ok 200 g opieńków użyłam ze słoika  garść grzybów suszonych 1 duża cebula 2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia ser żółty do posypania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni(...)dodając przyprawy. Jak farsz jest jest gotowy, delikatnie go ostudzamy i nakładamy na naleśniki, następnie je zawijając w krokieta.  Krokiety układamy w natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy je startym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 200 C  Smacznego

Niezły Młynek
Tarta zielona z serami 123

ciasto; 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty(...)żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez

Gotowanie jest łatwe
Perliczka marynowana 155

kawałek świeżego imbiru, posiekany 100 ml oliwy z oliwek 100 ml soku z cytryny 1/2 łyżeczki  sosu rybnego 1  łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 garść liści pietruszki posiekane 1 garść kolendry kuskus 200 g kuskus 1 łyżeczka soli 100 g masła, pokrojonego(...)marynaty. Marynaty nie wylewać -   odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a  na górze umieść perliczkę.  Wlać około 400 ml wody.  Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć

Stare Gary
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 134

siły się zmierzyć, jutro na obiad spróbuję. kapusta włoska szklanka ryżu szklanka ziaren soczewicy 1 cebula 1 jajko pieprz, sól 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki olej do smażenia Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy(...)kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Detoks - dzień 3 189

Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż(...)zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania  Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega

pyszne zdrowości
Zdrowa ciecierzycowa przekąska prawie jak orzeszki light 119

orzeszki! idealne przekąska! polecam! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 1 łyżka oliwy z oliwek ulubione przyprawy, ja dałam: 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu (i wyszedł ogień ;) ) Sposób przygotowania: Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić(...)przyprawy , mieszamy ja włożyłam na kilka godzin do lodówki (żeby uprażyć sobie ją na wieczór ;)) ale to nie jest konieczne wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut (ja na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg), ale tak należy sprawdzać co jakiś czas czy się nie spalają  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka gyros po mojemu 232

pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby łądnie się mięsko zamarynowało ale nie jest to konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać(...)Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty  Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce

Kto ugości moich gości?
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 201

startego imbiru 1 świeża papryczka chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka czerwonej soczewicy 750 ml bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury(...)soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Zapiekankę można posypać świeżymi liśćmi szałwii lub posiekaną natką pietruszki

Mama Gotuje
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 162

700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą(...)sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Empanada z sardynkami 105

drobiowy!)1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)pół puszki kukurydzy (również może być więcej)łyżka lub dwie oliwy lub olejuPrzygotowanie farszu:Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy(...)Przepis na empanada z kurczakiem. Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz. W piekarniku pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 C. Czy jest już gotowe sprawdźmy patyczkiem, powinno być takie "sernikowe". Empanada możemy podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Smaki Brazylii
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 212

przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczyptatymianek, delikatnie po całej powierzchni masygałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczkisłodka papryka, 1/3 łyżeczkikolendra, 1/3 łyżeczkiimbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe(3-4 ziaren) ziele angielskie2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie:1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości(...)masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej

Malowane smakiem
Golonka w warzywach 160

ząbków czosnku-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-szczypta ziaren kolendry-3 litry zimnej wody   Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.W skład warzyw wejdą:-4 marchewki-2 cebule-kilka ząbków czosnku-kilka suszonych pomidorów   Marchewkę kroimy w plasterki,cebulę w ćwierćplasterki,pomidory w kostkę,czosnek(...)golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody.   Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.   Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste.Smacznego

Maminek kulinarny
Rolada wieprzowa z ricottą. 162

Składniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem wędlinarskim. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut.    Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania