pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:316/417)

Karczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami i zapiekanym awokado podany z majonezem cytrynowym 114

świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut(...)Plastry awokado układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową 5. W dziurkę od awokado wbijamy po jednym przepiórczym jajeczku 6. Posypujemy solą, pieprzem cayenne oraz układamy listki świeżego rozmarynu. Piec: w temperaturze 200 stopni, aż jajeczko się zetnie. Karmelizowane cebulki: 1.Cebulki podsmażyć na małym ogniu na złoto na maśle przez kilka minut od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę

KreatywnePiny
Serowo-czosnkowe gofry, z sadzonym jajkiem i bekonem 144

domu zabraknie Wam chleba. Pyszne, chrupiące gofry z jajkiem sadzonym, z płynnym żółtkiem i podpieczony bekon. Niebo w gębie. Kombinacji tego typu śniadania jest sporo - można dodać plastry awokado, paprykę, pomidor - co tylko zachcecie. Gofrowe śniadanie zostaje u nas na dłużej :) 'serowo-czosnkowe gofry z sadzonym jajkiem i bekonem' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru(...)miski wsypać mąkę, cukier puder, granulowany czosnek, starty ser żółty, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Na każdego gofra położyć podsmażony na złoto bekon i jajko sadzone. Przykryć drugim gofrem i podawać. Smacznego

CookYourself
Koko z warzywami 317

marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć na dużych oczkach. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej gotującej się wody(...)jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.  Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego

Gaździnka warzy
Krucha pieczona szyneczka 289

surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku* 3 rozgniecione owoce jałowca* 3 kulki ziela angielskiego* kilka ziaren pieprzu naturalnegoprzyprawy* papryka słodka* pieprz grubo mielony* kmin rzymski* imbir mielony* sól morska* czosnek niedźwiedzi  Sposób wykonania Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku(...)nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni,ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso zawinąć w folię aluminiową do całkowitego wystudzenia jeżeli mięso będzie podawane na zimno

Mix smaku
Mini hamburgery 173

rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu-  paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam(...)sakiewkę zwijając ciasto w dół- każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią- przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia- wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut.- bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Basia w kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 103

zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam(...)cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions): 200 g rye pasta

Martyna Cooks
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 171

Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka cynamonu mielonego 1 łyżka zmiażdżonych goździków 1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu pszczelego sok wyciśnięty(...)wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone jajko w awokado 179

Jajko w awokado to mój kuchenny eksperyment.  Nie wiedziałam jak inaczej wykorzystać awokado niż po prostu na kanapce lub jako krem czekoladowy (przepis niedługo!). Widziałam jajko sadzone w papryce.. pomidorach.. więc wpadł mi pomysł do głowy! Awokado nie sposób usmażyć (może kiedyś coś wymyśle) więc szybko włączyłam piekarnik i tak powstało to cudeńko. Jedna połówka dla mnie(...)pestki. Po przekręceniu awokado się rozłamie. Wyciagamy pestkę. Żółtka rozdzielamy od białek. Najpierw wbijamy żółtka do wgłębień, a następnie dodajemy białko tak by wypełnić dziurkę. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach zależnie od wielkości awokado. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

Czarnawisienka
Empanady z tuńczykiem 330

ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy(...)pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1,5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi. Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu

Zakręcony Widelec
Lasagne bolognese 242

niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym(...)naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut

Pyry na Gaz
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 243

winnego2 łyżki miodu1 łyżka brązowego cukru1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie)Przygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę chili, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce.Papryczkę, imbir(...)pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy.Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości

Mania Gotowania
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 144

było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy(...)minut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem

mojewypiekiinietylko
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 205

wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety(...)cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu.  Wlewamy 100 ml bulionu.  Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40  min w temp. 180°C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego

Moniki Smakołyki
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 149

Empanada gallega to jedno z  typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej

Kulinarne przygody Gatity
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 211

domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób:Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco  opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól  suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie(...)dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki.Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciuBlachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.Obie blachy

Ze smakiem i z pasją