pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:322/417)

Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 120

solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty ser i obsmażony por. Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku(...)małą kostkę rosołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać. Saszetki położyć do żaroodpornego naczynia i wylać sos śmietanowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec pod przykryciem 20 minut. Danie jest pyszne z sosem i bez, polecam

Kuchnia Pokoleń
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 278

dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru, sól(...)Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy Grander jak z KFC 998

mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili(...)wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Jeżeli chcemy uzyskać charakterystyczny dla Grandera kształt bułeczki, należy wierzch każdej z nich delikatnie naciąć ostrym nożem w dwóch miejscach

Słodka Strona
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 82

sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem (30 sztuk): 2 opakowania ciasta francuskiego średniej wielkości pierś z kurczaka 2 cebule czerwone 250 g ricotty 200 g rukoli sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony Dodatkowo: jajko, łyżka sezamu Przygotowanie Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Podsmażamy przez(...)wierzchołki kwadratu sklejamy mocno ze sobą na środku. Czynność powtarzamy z drugim płatem ciasta. Sakiewki smarujemy jajkiem roztrzepanym widelcem i posypujemy sezamem. Układamy je w odstępach na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół. [caption id="attachment_9429" align="aligncenter" width="901"] Sakiewki z ciasta francuskiego

e-PrzepisyKulinarne
DOMOWE PIZZERKI 151

maki 1 1/2 dag drożdży  1/2 łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej  6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże(...)Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem słodko - kwaśnym i posypać cebulką. Posypać serem , dodać resztę składników wg uznania.Na koniec posypać odrobiną sera żółtego i przyprawą do pizzy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Efekt końcowy Pizzerka z kiełbaską podwawelską  Pizzerka z  dodatkiem pieczarek Pizzerka z szyneczką drobiową

Darcia w kuchni
Kurczak pieczony na butelce z piwem 145

skórka normalnie jak kurczak z rożna . KURCZAK NA BUTELCE PIWA -Składniki :   Kurczak 1 szt ( 1.800 g ) piwo 500 ml  przyprawa do kurczaka bez glutaminianu AGNEX ( składniki : sól ,papryka, curry.......... ) czosnek 5 ząbków ziemniaki 1 kg  KURCZAK NA BUTELCE PIWA - Wykonanie   Kurczaka umyłam dokładnie , oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym .   Z wierzchu natarłam kurczaka  przyprawą dokładnie(...)być koło szyjki kurczaka , wtedy piwo będzie spływało po kurczaku anie do środka . Wstawiłam kurczaka do nagrzanego piekarnika w blaszce głębszej aby spływające piwo i sos nie wypływały . Kurczaka piekłam w temp 180 stopni godzinę i 40 minut . ( 1 KG KURCZAKA 1 GODZINA PIECZENIA ). Kurczak będzie pięknie przyrumieniony dzięki piwu spływającym po nim.  Podczas pieczenia wsypywałam do butelki

Różowa kuchnia
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 167

Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek(...)pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę

Karo in the Kitchen
Żeberka w sosie barbecue 398

łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin  Żeberka pokroić na porcje i wrzucić(...)można dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka  bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami  i surówką lub białym pieczywem Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 137

surowe jajko do pomalowania pierożkówolej do smażeniasól, pieprz Wykonanie:Na rozgrzanej  patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy(...)uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły.Empanadille układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią.Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 185

prowadzącym sprzedaż hiszpańskich win oraz produktów regionalnych. To w nim kupuję najpyszniejsze na świecie Chorizo Sarta Artesano Picante, o którym pisałam Wam m.in. w przepisie na chorizo smażone z papryką i cebulą. Bardzo się cieszę, że Wy również będziecie mieli okazje spróbować tego chorizo, gdyż jest on jedną z nagród w akcji:) Regulamin konkursu: Nagrodzone mogą zostać tylko te przepisy(...)Asia). Na moim blogu również jest małe hiszpańskie co nieco. Przez cały czerwiec będę dzieliła się z Wami hiszpańskimi przepisami - będą dwie paellie, chłodniki na letnie upały, pieczona dorada, coca i zobaczymy co jeszcze. To kto z Was włączy się do akcji i zawoła ze mną "ole!"?:)  Mam nadzieję, że wspólnie stworzymy inspirujący spis wspaniałych hiszpańskich

Chilli Czosnek i Oliwa
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 199

Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry.  Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już(...)ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto wykładamy składniki, posypujemy startym serem, oprószamy serem feta i zalewamy „polewą” jajeczną. Pieczemy od 25 do 30min.  Po wyjęciu z piekarnika pizzerinki przybieramy liśćmi rukoli lub innymi preferowanymi świeżymi ziołami. Smacznego

Symfonia Smaków
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 175

szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze(...)które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko 24 kalorie) i bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy

My Chcemy Jeść
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 194

tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny. Na dużej(...)masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego 184

proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kaparów 100ml kwaśnej śmietany Sól, pieprz Zioła: majeranek, oregano, bazylia Przyprawy: papryka słodka i ostra 1 jajko Odrobina sezamu Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż się zeszkli i lekko zrumieni. Obierając mięso(...)ciasto, ułożyć wałek z mięsa, zawinąć, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i zakleić, na wierzchu również posmarować jajkiem, poprószyć sezamem. Pokroić na dość grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w 180 stopniach kilkanaście minut lub do momentu aż  paszteciki się zrumienią. Podawać z czerwonym barszczykiem. Paszteciki mozna takze jeść z keczupem lub sosem sweet chilli

Codzienne Gotowanie
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 303

foremkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy w wodzie (proporcje 1:3) razem z liściem(...)natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę, posypać na wierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak można jeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do kanapek

VegUlka
Pasztet z czerwonej soczewicy 126

smak i jakość od tego sklepowego na pewno pozostawiają wiele do życzenia:) Dzisiaj u mnie wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy,a na blogu możecie również znaleźć klopsa z papryką idealnego do kanapek ;) Składniki: 500 g czerwonej soczewicy Kłos Pol , 1 szklanka płatków ryżowych, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki(...)płatki ryżowe, mąką ziemniaczaną, natkę pietruszki, curry, pieprz i sól. Mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (ja używam silikonową, jeśli macie blaszaną to należy wysmarować ją lub wyłożyć papierem do pieczenia). Łyżką wyrównujemy i dociskamy pasztet. Wierzch pasztetu posypujemy siemieniem lnianym, lekko dociskając go. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 130

sklepie znajdziemy miłe portfelowi promocje np. na taką oto kaczkę.  I co teraz?!  Składniki: 1 kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko  1 pomarańcza tymianek,majeranek papryka słodka sos balsamiczny 2 gałązki rozmarynu ocet jabłkowy 50 g margaryny/oleju sól, pieprz 3-4 buraki czerwone 3-4 łyżki miodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić(...)margaryny lub oblewamy olejem. Odstawiamy na min. godzinę. Ja wyznaję zasadę,  że do takich mięsnych spraw trzeba się solidnie przygotować, więc u mnie leżakowanie trwa min. 12 godzin. Pieczemy kaczkę w przykrytym naczyniu ok 1,5 h w temp 200 stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa

Karczma Honorietty
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 106

Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy(...)patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Wino do gęsi 94

zrobione, wino żywe, z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny. Dlatego i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek 11 listopada i w tym dniu piecze się gęsi. Tyle tradycja. Po konsultacjach z winiarzami i po własnych doświadczeniach, do gęsiny proponujemy wina z wyższą kwasowością, wytrawne. Z gęsiną dobrze skomponuje się Svatovavřínecké lub Modrý portugal(...)maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie : Sauvignon 2012 - Cépage   Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże.    Krásná Hora Sauvignon Blanc 2012 W nosie dominują aromaty kwiatów czarnego bzu i czarnej porzeczki. Usta pełne, w smaku charakterystyczna mineralność

królestwo garów
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 164

już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :) "Bulionetka(...)swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat

ClauditteMissCooking
Pasztet z czerwonej soczewicy 433

30x10cm.  Składniki: szklanka suchej czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 listki larowe ziele angielskie 3 marchewki cebula 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości) 1/4 łyżeczki chili łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka kminku pieprz, sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki curry 2 jajka masło do smażenia Soczewicę płuczemy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, listki(...)powstania jednolitej masy. W tym momencie możemy spróbować nasz pasztet, jeśli jest zbyt słabo doprawiony, można to naprawić ;) Mój jednak po dodaniu tylu przypraw był dość ostry ;) Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy do niej masę i wyrównujemy. Obstukujemy o blat lub deskę, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut. Wierzch pasztetu powinien być

Czerwona Porzeczka