pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:319/417)

Karkówka wieprzowa w sosie własnym 101

mięsa i najczęściej jest to właśnie wieprzowina. Karkówka wieprzowa w sosie własnym Składniki: karkówka wieprzowa; 1 kg smalec: 2 łyżki cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. czosnek: 4 ząbki papryka mielona słodka: 1 łyżka musztarda ostra: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku pieprz kulki: 0,5 łyżeczki ziele angielskie: 2 kulki liść laurowy: 1 szt. ew. 2 łyżki gęstej(...)środku. Przesmażone mięso przełóż do garnka i przykryj. Na patelni, na której smażyło się mięso przesmaż cebulę z marchewką. Następnie dodaj mieloną paprykę oraz drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podmaż. Niezbyt długo, ponieważ papryka i czosnek zrobią się gorzkie. Dodajemy ponownie mięso na patelnię, dodajemy ziele angielskie, kulki pieprzu, liść laurowy, wodę lub bulion i przykrywamy. Dusimy na małym

Kuchnia Na Wypasie
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 164

łyżeczka masła 1 łyżeczka szałwii 3 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól do smaku Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżeczką pieprzu, 1/2 łyżeczką szałwii, 1 łyżeczką masła i odrobiną soli (z tymi(...)tartą - wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Masę przekładamy do podłużnych foremek-keksówek (u mnie 34x9cm i 26x9cm) wyłożonych papierem do pieczenia (trzeba dokładnie dociskać, aby nie było pęcherzyków powietrza w masie). Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Rada: składniki można zmielić w maszynce do mięsa, ale i bez tego dobrze się

Kolorowy Przepisownik
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 191

minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy(...)idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum

Ostra na Słodko
Pizza z bekonem i oliwkami. 175

Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki, 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w paski, 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 250 g bekony, pokrojonego w kostkę, 140 g startego żółtego sera, 3 plastry sera, przekrojone wzdłuż, tak by owinąć parówki. Ponadto: 60 g przecieru wymieszanego z łyżeczką(...)obrzeży.   Posypać większą częścią sera żółtego.   Poukładać cebulę.   Dodać resztę składników. Na koniec posypać resztą sera żółtego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec od 15 do 25 minut (u mnie to było tym razem 25 minut). Smacznego

W kuchni u Moniki
Calzone. 131

smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto(...)sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego

Symfonia smakowa
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 465

Składniki: 1 świeży kurczak - 2 kg,500 g mięsa mielonego,10 pieczarek,1 cebula,2 łyżki oliwy,1 jajko,2-3 łyżki kaszy manny,sól,pieprz,majeranek,słodka papryka.  Polecam także  kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie:  Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami(...)mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy 120 minut.  W 200 stopniach- przez 10 minut, później w 180 stopniach

Aga w kuchni
Zapiekanka z bakłażana – musaka 169

spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając. 4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut(...)część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni. 6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać kilka ziaren pieprzu, 1-2 liście laurowe i szczyptę mielonej gałki

UgotujmyTo.pl
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 162

leśnych grzybów 2 cebule 3 ząbki czosnku 150 ml passaty około 250 g suszonych pomidorów 4 szt.wędzonych śliwek kawałek papryczki chilli 0,5 łyżeczki kminku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i pieprz  olej  bułka tarta Przygotowałam składniki. Ugotowałam kaszę jaglaną. Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki. Lekko ją posoliłam i dodałam starty(...)wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę. Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wymieszałam. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej masę na pasztet. Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO! Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com

potrawyregionalne
Szpinakowy torcik naleśnikowy 162

szklanki mleka 1 jajko szczypta soli farsz: około 700g mrożonego szpinaku sól, pieprz, czosnek do smaku sos (prawie;p) beszamelowy: szklanka mleka spora łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) przewracamy dopiero wtedy kiedy brzegi ciasta(...)dodajemy mleko z mąką mieszamy kilka minut, aż zgęstnieję, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę podgrzewamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy wg. smaku wykładamy sos na wierzch naszego naleśnikowego torcika pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 162

szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla(...)udanego długiego weekendu! Do poczytania w poniedziałek, szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 156

mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 6 łyżek masła sól pieprz gałka muszkatołowa 300 g jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 3 gałązki mięty Opis wykonania: Na 1 łyżce oleju z ziołami podsmażamy(...)masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane listki mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con soja i frytki z batatów 190

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a selera w zapałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i wrzucamy na nią cebulę, seler i paprykę. Przesmażamy chwilę, aż cebula zeszkli się. Teraz dodajemy puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy całą puszką soczewicy, wcześniej dobrze wypłukaną z zalewy, i pokrojone w kostkę kotlety sojowe(...)ogień. Jeśli lubicie lub chcielibyście chili bardziej przypominające gulasz, możecie dolać jeszcze ok. 150 ml passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy z frytkami z batatów. Zrobiliśmy je pieczone na sucho w piekarniku, ale wcześniej, kiedy już mieliśmy je pokrojone, wymieszaliśmy z marynatą z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, pieprzu i pasty sambal oelek. Wyszły wyśmienite takie lekko

vegetanie
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 163

stopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA  po wierzchu, tak by powstał wzór. Wykroiłam „ciasteczka”, przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się, że jest to pierwszy mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika(...)wytrawnie to już jest mistrzostwo świata. Wykorzystałam do nich słoiczek Primavika  hummus paprykowy ! Hummus paprykowy to prawdziwy rarytas dla smakoszy tego niezwykłego warzywa.  Połączenie cieciorki, sezamu,  papryki i przypraw, sprawia, że smakuje oryginalnie, a także stanowi skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość

Z Kuchni Do Kuchni
pieczona pierś kaczki 166

anyże gwiazdkowe • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka cukru Szybki sos pomarańczowy: • 2 łyżki dżemu pomarańczowego • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka(...)skórką do góry) i zalać sokiem pomarańczowym (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć z garnka, natrzeć solą i pieprzem. Do soku w garnku włożyć anyż, chili i cukier, zamieszać. Przykryty garnek z zamarynowanym mięsem wstawić

w mojej kuchni
Babeczki mięsne z pieczarkami. 173

Składniki masa mięsna: 500 g mielonej wieprzowiny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka majeranku 1 roztarty ząbek czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach(...)formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa do formy. W powstałym dołku umieścić farsz. Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 min. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim babeczki i ponownie zapiec

O kuchni z uczuciem