pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:327/417)

PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 215

quinoa (u mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 2-3 łyżki oleju roślinnego ok. 80g żółtego sera w plasterkach Kaszę quinoa przepłukuję na gęstym sitku, wrzucam do rondla, zalewam wywarem(...)odrobinie tłuszczu, wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,  mieszam i doprawiam. Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 135

przyprawy curry 0.10 zł 5 g przyprawy oregano 0.10 zł 5 g pieprzu mielonego czarnego 0.10 zł 2.5 g uniwersalnej przyprawy do potraw 0.10 zł 5 g przyprawy papryka ostra 0.10 zł 5 g kurkumy 0.25 zl 2 ząbki czosnku za całe 3 główki zapłacimy jakieś 3,49 zł - a starczy(...)niego po 5 g wymienionych przypraw oprócz soli, oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i formujemy z mięsa kuleczki. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni opcja góra dół i pieczemy jakieś 20 minut. Następnie po tym czasie na każdego kotlecika, mnie wyszło

ClauditteMissCooking
Domowy Big Mac 1371

bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków(...)puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem

Słodka Strona
Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii 126

Relish to pikle inaczej – bo posiekane. Dla mnie to super dodatek do domowych hot dogów, burgerów i do pieczonych mięs. Świeże warzywa prosto z ogrodu najpierw są rozdrobnione, potem mocno zasolone i wypłukane żeby zostały chrupkie, a następnie doprawione i zakonserwowane na pikantnie – z mocnym octem i przyprawami.   Te pikle z cukinii to pomysł na to jak zagospodarować(...)Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szybciej: przystawką-tarką do robota, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Przekładamy rozdrobnioną cukinię do dużej miski.   Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze. To samo robimy z cebulą – wszystkie warzywa powinny być bardzo mocno rozdrobnione. Warzywa w misce dokładnie mieszamy dłonią

Karo in the Kitchen
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 138

czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 75 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Piec 12-14 minut w 200*C. Falafele: 300 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody(...)olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz  Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu

Chocolate Muffin Blog
Jajko w szynce 176

polskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly(...)podaje ilosci, bo wszystko zalezy od tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie:Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka

Przysmaki Karolki
Paprykarz szczeciński 182

Dzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła

Marder&Marder Manufacture
Wegańskie klopsiki a’la Ikea 258

około 250 g ugotowanej ciecierzycy 200 g kukurydzy 200 g groszku 100 g jarmużu 1-2 cebule 200 g marchewki 100 g bułki tartej *oryginalne klopsiki zawierają też czerwoną paprykę, jedna sztuka na taką ilość wystarczy łyżeczka soli po pół łyżeczki kuminu i czarnego pieprzu łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jarmuż bardzo(...)dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka do herbaty. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 C i piecz przez około 20 minut. Po wystudzeniu śmiało je możesz zamrozić, a aby je podać na kolejny obiad zamrożone wyłóż na blachę

greenscarf
Pizza Stromboli 2466

płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania(...)ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze sobą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab podwójnie grzybowy 205

500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy(...)marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 153

pieprz do smaku 1 żółtko 1 łyżka mleka 3,2% 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą(...)skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 232

powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować nadzienie wegetariańskie(...)farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Buon appetito! Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia

Bon Ton Italia
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 216

przede wszystkim.ale uważaj z ilością! Spróbuj teraz wytworzonej przez noc zalewy i zadecydouj dopiero czego dodać i jak chcemy aby nasza sałatka smakowała, ja musiałam dolać octu i dosypać papryki w proszku słodkiej. Odstawić na 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Następnie spróbować cukini ,czy już jest miękka i „chycona”zalewą.  Ja spróbowałam na krakersie,mniam!  Jeśli(...)czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana

Z Kuchni Do Kuchni
Quiche dyniowo-ziemniaczany 212

Kolejny raz przyzadzilam cos z dyni. To tak jakbym chciala w jeden tydzien nadrobic zaleglosci minionych lat ;) Ale okazja ku temu jest szczegolna, nadal trwa "Festuwal

Przysmaki Karolki
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 209

ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy od papryki, a skończywszy nawet na likierach. Obecnie na rynku mamy spory wybór musztard, wśród których królują musztarda dijon, sarepska i stołowa. Jak wybrać musztardę? Gruboziarnistą strukturą i bardzo wyrazistym, ostrym smakiem(...)wśród ostrych produktów, podobnie jak bawarska o pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem

Codogara