mnie penne ) - 4 jajka - 90 g fety - 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik) - 1 pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki chili cayenne), szczypta oregano - olej rzepakowy do smażenia Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak(...)patelnię. Podsmażaj kolejne kilka minut. Przed podaniem możesz posypać rukolą. Jeśli masz patelnię którą można włożyć do piekarnika po podsmażeniu od spodu, przełóż do piekarnika(180 stopni) i piecz ok. 10 minut, aż masa zetnie się z wierzchu
Corner With Recipesfeta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać(...)koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego.) Układamy tak kolejno krokiety i zalewamy je sosem (sos podczas pieczenia się zredukuje). Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. Smacznego
ChilliJemyłyżeczka soli 12g suchych drożdży Dodatkowo : 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie : Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją(...)dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 minut
Codzienne Gotowaniejajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku(...)dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka(...)MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPolędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską
Ostra na Słodkoopakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku;) ) ja dałam: pół papryki 1 małą cebulę 5 serdelków drobiowych (drobinki) ser żółty chudy do potarcia na wierzch sos: 3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu, można też dać(...)znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) ) rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście 9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam 10. pieczemy w temperaturze 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki na ciasto a'la pizza hut: 400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki
Bon Appetit Małgorzatycukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie(...)razem;Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.W maszynie do chlebaDo maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na końcu wsypać drożdże. Nastawić
Stare GaryJeeny, pyszna. Nie wiem czy to dzięki pieczonemu czosnkowi, dymce czy prażonym pestkom dyni. Jak tylko zmiksowałam zupę, spróbowałam żeby ją ewentualnie doprawić. Doprawiłam, wymieszałam, spróbowałam i łaaał. Naprawdę. Zupa na pewno będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zrobimy ją w sezonie warzywnym. Ja na pewno spróbuję ją ugotować z młodą cukinią. Krem z cukinii i pora zrobiłam głównie z myślą(...)Niewskazane jest też spożywanie dużej ilości nabiału (można sobie na niego czasem pozwolić, ale najlepiej w towarzystwie warzyw). Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka – też nie są wskazane (przynajmniej przy tej najbardziej restrykcyjnej diecie). Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty
KardamonovyFrancuz wymyśli, to Polak polubi". Pewnym jest że danie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się do pikantnego sosu z jakim befsztyk początkowo był podawany. Na koniec tylko krótkie podsumowanie. Jeżeli mamy potrzebę wiary we wschodni, dziki rodowód tatara(...)wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem, musztardą, maggi i olejem w miarę potrzeby dodając
Miód i pieprzprzyrządzać farsz. Wtedy smaki lepiej się przegryzą. Kapary, czosnek, dymkę i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Dodajemy do śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz słodką mieloną papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą(...)układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie
Ratunku obiadżurawinowy Naleśniki, które znajdziesz również u mnie. Szklanka mleka 2 szklanki mąki Szklanka wody 2 jajka Szczypta soli Sos żurawinowy 300 g żurawiny 5 łyżek cukru 3 jabłka 1 papryka chili 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu Sok z mandarynki Sok z limonki 3 łyżki melasy Nadzienie do krokietów 1 kg kiszonej kapusta 250 g suszonych pomidorów 350 g bekonu(...)rozpadną, czasami mieszając. Następnie usuń anyż i cynamon, przy pomocy blendera ręcznego, zmiksuj sos na gładką pastę. Sos idealnie nadaje się do krokietów, deski serów , mięs i na przykład, pieczonych ziemniaków z tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego
RafalCookrazem jest wzbogacona w słonecznik. Kto chętny wypróbować? Dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinariaosób :) Ciasto na calzone: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - garść mąki krupczatki do podsypywania - 1 jajko - 1 opakowanie suchych drożdży - 100 ml ciepłego mleka/wody - łyżeczka soli, bazylia suszona, papryka słodka - 4 łyżki oleju Wymieszać mąkę, suche drożdże, sól, przyprawy. Dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłą wodę/mleko, wymieszać i dodać olej. Wyrabiać ciasto i dodawać mąkę krupczatkę, tak długo, aż nie będzie(...)żeby zostały prawie same duszone warzywa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć kilka plastrów mozarelli. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Sos zagęścić jogurtem naturalnym, doprawić pieprzem, bazylią i czosnkiem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe
Corner With Recipes