pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:337/417)

Naleśniki a'la Gundel 185

restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne.Składniki:150g mąki2 jajka1 żółtko1 1/4 szklanki mleka (310ml(...)sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem.Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos czekoladowy:Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 334

pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych(...)naczynia do zapiekania. Na każdą z nich położyć porcję pieczarek z cebulą. Posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Inspiracja: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pizza z serem i pieczarkami 84

łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 10 pieczarek 8 plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 150 g sera pleśniowego rokpol 1 cebula 3 łyżki oliwy świeży tymianek Przygotowanie:  Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą(...)nagrzać do  temperatury 160℃. Blachę posmarować oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez około 15-20 minut, aż spód będzie upieczony, ale nie spalony. Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. . Smacznego

Gosia gotuje
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie 82

patelni lub w mikrofali. Tartę można urozmaicić i dodać +10 pkt do zdrowego żywienia gdy podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, szpinakiem, papryką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – coś zdrowego na śniadanie Dodatek pełnoziarnistej mąki do wypieków sprawia, że nabierają głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Posiłki przygotowane(...)wyrabianie, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki. Wstępne wypiekanie, czyli „blind bake” . Żeby uniknąć niedopieczonego spodu, warto podpiec najpierw sam spód ciasta. Pierwszy etap to pieczenie z obciążeniem (mogą być to specjalne obciążniki do ciasta ale, może być to też po prostu suchy groch). Następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy samo ciasto. Dopiero później przekładamy masę. Sprawdź

Na-talerzu.pl
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 151

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta  to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)dostarcza  wielu  składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny

potrawyregionalne
Domowa pizza najpyszniejsza 205

krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 250 g plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 2 p omidory świeże listki bazylii(...)cebulką , porozkładać kawałeczki  szynki, plastry pomidora  i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym zółtym serem. Piekarnik  nagrzać do  temperatury 160℃ i wstawić pizzę.  Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a ser się rozpuści.  Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego

Gosia gotuje
Pasztet z cukinii - pyszny 194

spore zabki czosnku2 lyzki masla ghee2  jajka5-8 lyzek bulki tartej5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych6-8 suszonych pomidorkow ze sloika5 galazek oregano lub pietruszki1/2 lyzeczki slodkiej wedzonej hiszpanskiej papryki 1/2 lyzeczki galki muszkatalowejsol,pieprzWykonanie:cukinie umyc i zetrzec  na grubych oczkach tarki lub mniejszych jesli wolisz.Zasypac plaska lyzka soli,wymieszac i ulozyc na sicie do odsaczeniacebule obrac,posiekac(...)nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorzeprzygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremkistudzic na kratce.Kroic po schlodzeniu w lodowce,najlepiej przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 302

pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody    3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz(...)pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut.Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika.Moje posty

Słodka Strona
Chrupiące stripsy 72

wrócicie do zwykłej bułki tartej. Na ekstra chrupiące stripsy potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone w paski (kroimy wzdłuż mięsa paski max 1 cm) 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki słodkiego mielonego chilli ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól do smaku ½ łyżeczki sok z jednej cytryny 3 jajka 200 ml bardzo zimnej wody mąkę(...)kawałki jednocześnie około 6-7 minut, aż będą złociste. Jeśli macie grube kawałki to smażcie 1-2 minuty dłużej. Usmażone chrupiące stripsy przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Jeśli nie macie wymienionych przypraw, użyjcie gotowej przyprawy do kurczaka czy do dań meksykańskich, lub wykorzystajcie swoje ulubione przyprawy Zamiast piersi z kurczaka można użyć skrzydełek pozbawionych lotek i też będzie

ladykitchen
Najlepsze warzywne pulpeciki do spaghetti 130

końcu znalazłam przepis idealny, po raz pierwszy do kotletów użyłam podprażonych orzechów, które nadały bardzo fajny posmak, do tego płatki owsiane zmielone na mąkę, słodka marchewka, trochę pikantnej papryki i czosnku, a do tego kremowa czerwona fasola, smak podkręcają również suszone pomidory z zalewy, dużo przypraw i zieleniny, nic dodać nic ująć moje ulubione pulpeciki :)  Składniki na 16 pulpecików(...)bazylię, czosnek, chili, przyprawy jajko lub chia, fasolę opłukujemy i delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do miski, z masy formujemy pulpeciki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 10-15 minut. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Pizza 190

drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła

prawdziwe jedzenie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 475

Przepis na pasztet, a właściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania wątróbki, praktycznie

Walijskie Pichcenie
Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym 153

sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie. Składniki (polędwica) : 1 polędwica wieprzowa kilka śliwek kalifornijskich sól, pieprz, papryka ostra łyżka masła klarowanego Składniki (marynata) : 150 ml oleju rzepakowego ( polecam ten ) łyżka musztardy d'jon łyżka miodu łyżeczka przyprawa do wieprzowiny Składniki (sos): 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku olej(...)sól (morska) 2 łyżki kaparów Przygotowanie : Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym.   Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum

Mechanik w kuchni
Krem z ziemniaków z chrzanem 101

przeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne. Potrzebujemy(...)musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego. Spróbujcie, bo warto! Smacznego!   Post Krem z ziemniaków z chrzanem pojawił

ladykitchen