crostini z kurkami sprawdzą się na każdym przyjęciu Składniki: 2 małe bagietki oliwa z oliwek 200 g świeżych kurek 2 łyżki masła 1/2 średniej cebuli 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli 1 łyżka śmietanki 10% około 3-4 łyżki startego na grubych oczkach sera typu Gouda idealnie smakują z czeskim pilsnerem Przygotowanie: Bagietki(...)smaku. Na przygotowane crostini wykładamy po łyżeczce "farszu" grzybowego. Następnie każdą kromeczkę posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie zimnego czeskiego pilsnera. * przepis i pomysł na przygotowania własny; o istnieniu crostini dowiedziałam się od znajomej
Słodkie okruszkimięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki” na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić(...)Lekko dociskać nadzienie. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli. Można użyć użyć innego sera, np parmezanu. Sam makaron powinien być dobrze pokryty sosem i nie wystawać poza pomidora, ponieważ proces pieczenia może go wysuszyć i stanie się twardy. Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniampieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików 15 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Najpierw przygotowujemy farsz(...)Wycinamy szerokie paski i nakładamy na połowę paska farsz, a następnie składamy pasztecik na pół i sklejamy widelcem Układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem Pieczemy 25-30 minut, do zarumienienia Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając(...)Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy pomocy łyżki usuń z pomidorów miąższ i przełóż go do miseczki. Pomidorowe "miseczki" ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy się zeszkli (po ok. 5 minutach), na patelnie dodaj pulpę usuniętą z pomidorów (trochę ją wcześniej
Chilli Czosnek i Oliwapogubić. 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 300 ml mleka Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki estragonu, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki tymianku, szczypta rozmarynu 300 g boczku oliwa z oliwek do smarowania(...)bierzemy też pędzelek. I każdy z tych sznurków smarujemy pędzelkiem dość obficie tą oliwą. A potem skręcamy z każdego z nich ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe :) A w kolejnym wpisie sałatka krabowa :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureOstatnio moim wielkim odkryciem i zarazem wielką miłością są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki. Głównie w postaci pieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden(...)imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy
Zawsze głodna!panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych(...)upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach
Mania Gotowaniamąkę)1/2 szklanki sezamu1 szklanka ziaren słonecznika1/2 szklanka pestek dyni1 marchew1 pietruszka1/2 selera2 cebule3 ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kozieradki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowegoDodatkowo:sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć)Przygotowanie:Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie(...)przypadku, gdy jest zbyt sypka, można zmiksować 1/5 część masy na gładko i wmieszać do reszty. Uformowane kotleciki obtaczać w nasionach, a następnie umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180°C (aż nasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami
Food Squarejest ona jadalna i w czasie duszenia zniknie). Cebulkę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)jest to konieczne). Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne. Smacznego
DefinicjaSmakubrytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można(...)trochu do dzbanka do koktajli i miksujemy. Gdy mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gotowy Boeuf Strogonow (jeśli przestygł- podgrzewamy) i posypujemy drobno pokrojoną
Smakowy Rajbezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie(...)zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki
ladykitchenBriami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest(...)liści bazylii - cienkie plasterkiprzygotowanieNagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano.Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z ziemniaków.Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera.U
Stare Gary