buraka może być cenny dla naszego zdrowia. Można też pić naturalny sok z buraka , który nie tylko jest smaczny, ale też zdrowy. Można też jeść same buraki np. pieczone lub podawać do obiadu pyszne carpaccio z buraków . Możliwości jest wiele i warto z nich korzystać. Kiedy pić zakwas z buraka? W przypadku odpowiedzi na to pytanie należy zaznaczyć(...)Przygotowanie takich roladek jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil i gotowe. Ilość śmiało możecie zwiększyć według potrzeb. Składniki: 1 placek tortilli serek wiejski 1 mały ogórek korniszony kawałek żółtek papryki szczypta ulubionej mieszanki ziół (u mnie z czosnkiem, solą, bazylią, papryką, majerankiem i pietruszką) + pieprz do smaku mała garść mieszanki sałat Przygotowanie: Serek wiejski rozsmarowujemy na placku tortilli. Dodajemy pokrojoną
Słodkie okruszkibasil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie(...)kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy ze wszystkich stron ok 30-60 sekund. Formę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem, żeby mięso nie przywarło podczas pieczenia. Podsmażone mięso z każdej strony przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika. Czekamy 20 minut i gotowe! Mięso wyjmujemy na deskę. Dajemy
Martyna Cooksbasil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie(...)kilku miejscach sznurkiem/nitką (niekolorową, żeby nie zafarbowała mięsa) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy ze wszystkich stron ok 30-60 sekund. Formę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem, żeby mięso nie przywarło podczas pieczenia. Podsmażone mięso z każdej strony przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika. Czekamy 20 minut i gotowe! Mięso wyjmujemy na deskę. Dajemy
Martyna CooksA tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna
kgwjanczewoDoskonałe, jarskie danie z cukinią w roli głównej, cieszy fakt, że warzywo to jest praktycznie dostępne przez cały rok, a jest bardzo wartościowym warzywem, gdyż należy
kgwjanczewoOto propozycja dania, które zdobyło najwyższą notę, zdaniem jury konkursowego na danie z roślin strączkowych w tegorocznej edycji Jesień w Glśnie. Zachwyciło degustujących smakiem i niezwykłością
kgwjanczewomięsa wołowego mielonego 5 plastrów wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 700 g dobrej jakości passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka gałka muszkatołowa 2 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek(...)dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać. Doprawić mięso solą, pieprzem i papryką, ponownie zamieszać. Wlać passatę, dodać oregano, połączyć składniki, przykryć patelnię i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Doprawić do smaku - sos powinien być wyrazisty, bo makaron wchłonie część
Kulinarne InspiracjeOstatnio miałam przyjemność robić zakupy w sklepie internetowym FRISCO . Dla każdego coś dobrego :). Dla mamy ksylitol dla siostry papryka wędzona i migdały :) Dla siebie pokupowałam dużo produktów z którymi wcześniej nie miałam do czynienia, a mianowicie, mąka kasztanowa i cukier kokosowy . W najbliższym czasie planuję testy :) Napotkałam tam również olej lniany (15,59zł za 250ml) z którym już kiedyś(...)coś do dosłodzenia Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy jajko, ser, olejek, banana, mak, miksujemy na jednolitą masę dodajemy płatki, rodzynki, mieszamy przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch wykładamy migdały pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminut. 5 papryczek chili pokroiłem w drobniejsze kawałki, usuwając szypułki. Następnie dość dokładnie zmiksowałem je za pomocą blendera. Na małej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego(...)koktajlowymi nabijałem na patyczki do szaszłyków i układałem na mocno rozgrzanym grillu. Kebaby smażyłem z każdej strony po około 5 minut (łącznie 20 minut). Kebaby można również upiec w piecu - temperatura około 180 stopni, czas pieczenia około 35 - 40 minut. Ziemniaki obrałem ze skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut
Wyprawy kulinarnedoktor Filozofii twierdzi, że fragment o charakterze kulinarnym Pan Leopold Bloom jadał z upodobaniem wewnętrzne organy bydła i drobiu. Lubił zawiesistą zupę z podróbek, orzechokształtne żołądki ptasie, nadziewane pieczone serca, płaty wątróbki podsmażane w tartej bułce, smażoną ikrę sztokfisza. A najbardziej lubił przypiekane nerki baranie, które napełniały jego podniebienie wyszukanym smakiem delikatnie pachnącego moczu. a konkretnie jego końcówka(...)typowe raczej tylko dla tego kawałka ziemi - spicy bag, czyli coś co ma być swoistą odmianą kuchni azjatyckiej. To na zdjęciu jest zakupione w jednym z lokali. Składniki: - ziemniaki - papryka (i inne warzywa opcjonalnie) - przyprawa pięciu smaków - jakieś parówki Wykonanie: Ziemniaki kroimy w słupki i smażymy frytki. Paprykę, parówki i ewentualnie inne warzywa smażymy. Mieszamy z frytkami i przyprawą pięciu
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 2-3 ziemniaki 1 mały por 1 burak ½ brokułu ½ cukinii 2 marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę warzyw. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)różyczki brokułu, resztę warzyw pokrój na kawałki (np. talarki i paski). Połóż na wysmarowanej oliwą blaszce (ja użyłam również folii aluminiowej), skrop oliwą i posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz około 20-25 minut. Podawaj z kuskusem (możesz też skropić danie sokiem z cytryny). Pycha! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Qlinarnie i Qlinarnieogniu przez 4,5 minut. 6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min): pomidory parzymy i obieramy ze skórki (sposobem podanym w tym przepisie: http://nerdskitchen.pl/2013/08/30/zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniakow/) i dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się nie rozpadną. Dodajemy oregano, bazylię, pieprz i nieco soli. Jeśli sos ma jeszcze dużo(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco soli i pierzu. Mieszamy i równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/ 11. PIECZENIE (15 min): całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika warto
Nerds Kitchensalami 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki oregano kilka oliwek Przygotowanie sosu: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki(...)sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy. Całość lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut
Trzeci talerz