Kawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2
Nerds KitchenJakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane
Marder&Marder Manufacturełyżeczki cukru 1,5 dag świeżych drożdży łyżeczka soli łyżka oliwy z oliwek OBŁOŻENIE: 2-3 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do pizzy (skład: oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia) 12,5 dag mozzarelli w zalewie 2 plastry sera gouda 0,5 puszki serc karczochów w zalewie kilka plasterków salami pepperoni czarne oliwki przyprawę do pizzy(...)pizzy. Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli. Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki osączone z zalewy serca karczochów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni (200 stopni z termo obiegiem
Kuchenne zapiski Edytyniej pasowały. Była lekko słodka ale owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 15 g drożdży dodatki: kilka plasterków szynki kilka(...)kształt koła. Posmarować sosem zostawiając przy brzegu niewielki margines. Następnie ułożyć plasterki mozzarelli i resztę dodatków, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na najniższą półkę, piec około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMieszanki różnych mąk i małych ziaren świetnie sprawdzają się w pieczeniu domowego chleba lub smażeniu tortillii i naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego(...)ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę węgierską, paprykę, rzodkiewki
Weekendy w domu i ogrodziełyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz i ostra papryka do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Mięso (z wyjatkiem wątróbek) umyć i pokroić w kostkę odkrawając tłuste kawałki. Na dno garnka włożyć najtłustsze skrawki mięsa i wytopić(...)otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować około 30 minut lub piec w piekarniku 90 minut w temperaturze 160 C. Do pieczenia najlepiej użyć niewielkich keksówek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoliwek, + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka papryki3/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowosałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki1/3 szklanki rodzynek1/3 filiżanki(...)pergaminem. Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie - ok 50-60 minut.W międzyczasie przygotować sałatkę. Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut
Stare Garyoliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę(...)pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe
Kulinarny karnet Christopherawarzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam
Cooking Monsterząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano ¼ -½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól Dodatki: 125 g twardej mozarelli 80 g sera Manchego (owczy) 100 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 nieduża papryka ramiro , pokrojona w krążki chili jalapeno , pokrojone w plasterki (u mnie marynowane) - ilość według uznania zielenina do posypania Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli(...)minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć lub podzielić przed pierwszym wyrastaniem). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Ułożyć na papierze do pieczenia Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Posypać serami, rozłożyć pozostałe dodatki. Piec w wysokiej temperaturze na dolnym poziomie piekarnika (blacha powinna być również rozgrzana) do zrumienienia brzegów. U mnie
Pełny talerzłyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę, ja piekłam na „drabince” bez przewracania. studzimy i zdejmujemy z nich skórkę – odchodzi sama, bez problemu. układamy na sitku i rozdrabniamy drewnianą łyżką. Zostawiamy do obcieknięcia przez 2 godziny(...)książce „Pyszne 25” . Oczywiście, w mojej adaptacji. Do upieczonych i rozdrobnionych jak powyżej bakłażanów dodajemy: łyżkę soku z cytryny (ja dałam z limonki) pół łyżeczki ostrej papryki pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (ja dałam kolendrę) kilka ząbków upieczonego razem z bakłażanami czosnku sól, pieprz łyżkę oleju sezamowego lub pasty tahini. Powiem Wam, że na początku ta druga wersja
Patchworkpiersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego śmietankowego 0,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i oregano sól i pieprz do smaku 2 duże cukinie kilka kropli oliwy 100 g sera tarkowanego parmigiano sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki(...)kurczakiem i pieczarkami, następnie układamy warstwę makaronu i wszystko zalewamy sosem beszamelowy. Na sos sypiemy starty ser. Lasagne odstawiamy na 30 minut tak aby makaron zmiękł. Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C, przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się. Smacznego
Niezły Młynekdzisiaj kiedy słońce wstawało już jedliśmy śniadanie, a wcześniej oczywiście nie omieszkaliśmy zrobić zdjęć, aby pokazać Wam nasze bułeczki, które skonsumowaliśmy z twarogiem wymieszanym z rzodkiewką, czerwoną papryką, szczypiorkiem. Dla smaku jeszcze trochę pieprzu i jogurtu naturalnego, i twarożek był idealny. Starczy już opisów przyrody w stylu tolkienowskim hehe, teraz konkrety i zacznijmy od dokumentacji fotograficznej :) Rustykalne owsiane bułeczki(...)podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi dłońmi kawałki wielkości dużego pomidora i układamy na posmarowaną oliwą blachę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, ponieważ wyrosną jeszcze w trakcie pieczenia. Posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok. 20 min. Bułki powinny być przyrumienione. Z takiej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek. Pozdrawiamy
vegetaniebułki tartej 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka sól,pieprz 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej wybrać młode sztuki ale można użyć też starszej cukini jednak trzeba obrać ją ze skórki i wykroić miękki miąższ(...)doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Keksówkę 30x10 natłuścić i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki i ładnie wyrównać. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż wierzch dobrze się przyrumieni ok 60 minut funkcja góra dół. Po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia
Monia miesza i gotujepszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową. Dostałam telefon od męża, że nie będzie na obiedzie, więc zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki(...)rozgniatanie, zostawiłam płatki w całości. Szybko oprószyłam kotlety mąką, umoczyłam w roztrzepanych białkach i obkleiłam płatkami kukurydzianymi. Usmażyłam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podałam z ziemniakami pieczonymi w rozmarynie. A tak wyglądają moje zdobyte w jednym z konkursów próżniowo zamykane pojemniczki, z których jestem niewiarygodnie dumna. Ładne, baaaardzo praktyczne i dzięki temu często używane
Kuchenne zapiski Edyty