pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:328/417)

Krokiety z kapustą i sosem żurawinowym 121

żurawinowy Naleśniki, które znajdziesz również u mnie. Szklanka mleka 2 szklanki mąki Szklanka wody 2 jajka Szczypta soli Sos żurawinowy 300 g żurawiny 5 łyżek cukru 3 jabłka 1 papryka chili 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu Sok z mandarynki Sok z limonki 3 łyżki melasy Nadzienie do krokietów 1 kg kiszonej kapusta 250 g suszonych pomidorów 350 g bekonu(...)rozpadną, czasami mieszając. Następnie usuń anyż i cynamon, przy pomocy blendera ręcznego, zmiksuj sos na gładką pastę. Sos idealnie nadaje się do krokietów, deski serów , mięs i na przykład, pieczonych ziemniaków z tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego

RafalCook
,,Kapturki cukinii faszerowane słonecznikiem”  145

razem jest wzbogacona w słonecznik. Kto chętny wypróbować? Dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego

Podróż w kulinaria
Warzywne calzone 170

osób :) Ciasto na calzone: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - garść mąki krupczatki do podsypywania - 1 jajko - 1 opakowanie suchych drożdży - 100 ml ciepłego mleka/wody - łyżeczka soli, bazylia suszona, papryka słodka - 4 łyżki oleju Wymieszać mąkę, suche drożdże, sól, przyprawy. Dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłą wodę/mleko, wymieszać i dodać olej. Wyrabiać ciasto i dodawać mąkę krupczatkę, tak długo, aż nie będzie(...)żeby zostały prawie same duszone warzywa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć kilka plastrów mozarelli. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Sos zagęścić jogurtem naturalnym, doprawić pieprzem, bazylią i czosnkiem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe

Corner With Recipes
Młoda kapusta z pomidorami 71

Jest kilka takich dań, które są tzw. must have każdej wiosny w naszym domu. Bez wielu rzeczy możemy się obejść, ale z całą pewnością nie bez

Marder&Marder Manufacture
Tych 7 potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole 284

oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser. Pieczenie Dość czasochłonne w przygotowaniu i wymagające wprawy w… przyprawianiu, ale gdy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może wegański pasztet z komosą ryżową i orzechami laskowymi? Wypróbuj gotowych dań dostępnych na www.lokalnyrolnik.pl(...)element stołu wielkanocnego. Kiełbasa Obowiązkowa pozycja w święconce, ale także pośród innych dań na stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca. LokalnyRolnik.pl oferuje dostęp do przetworów mięsnych z masarni, które respektują zrównoważone i etyczne zasady hodowli zwierząt. Ćwikła z chrzanem Do żurku, jajek, wędliny – buraczki z chrzanem to uniwersalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grissini z makiem - włoskie paluszki 144

Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej(...)dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony - paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pyszny Pasztet z Cukinii 277

szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule (300 g) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz do smaku zamiast vegety możemy użyć ziół jakie lubimy foremki Link do filmu z przygotowania: Pasztet z cukinii https://www.youtube.com/watch?v=WnSmky__5LQ Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę(...)sztywną pianę i dodaję do pasztetu i jeszcze raz mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremek i delikatnie ugniatam (masy nie nakładam do samego brzegu foremki ponieważ podczas pieczenia pasztet troszkę się podniesie). Pieczenie pasztetu z cukinii: Foremki ustawiam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około

Uwaga Babcia Gotuje
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 221

średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 lub 3 łyżki oleju rzepakowego(...)przykrywamy dokładnie resztą ogórków. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Najlepiej będzie, gdy poleżą tam całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki około godziny przed wstawieniem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki

Kuchenna Kontrrewolucya
Basmati z imbirem i Emaus 221

łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym(...)Basmati with ginger Ginger fascination continued :). Recipe from Linda (slightly changed). Original here . A quick, tasty and nutritious meal. Enjoy! Ingredients: 2 tbs sesame oil (or another) 1 small piece of ginger, grated 3 cloves of garlic, chopped 2 tbs rapeseed oil a few mushrooms, sliced 2 carrots, cut into sticks 1 red bell pepper, finely chopped 1 tbs roasted

Qlinarnie i Qlinarnie
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 387

idealne rolady z kurczaka Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych(...)sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach

Mania Gotowania
Calzone z warzywami 387

posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła grillowana, marynowana papryka 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach pół małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy pół pęczka szczypiorku 6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo kulka mozarelli łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu łyżka(...)nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie klikając w strzałkę :) —> function load(url, callback

Mienta blog
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 253

masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką. Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj pieczarki(...)Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan. Dredge each piece of fish in egg, next coat with flour mixed with paprika. Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into

karmelowy
świeża makrela pysznie upieczona:Airfryer hd9240/30 211

Składniki: makrela świeża 2 sztuki średnie, olej rzepakowy 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki tą pyszną, delikatną, aromatyczną makrelę przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ(...)marynatą makrele , przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ włożyć do kosza na dno papier do pieczenia i położyć makrele z marynatą - makrela nie przyklei się do siatki koszyka i można ją szybko w całości wyjąć i piec 15 minut następnie zmniejszyć temperaturę

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z kurczakiem i warzywami 190

kruche.  300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty a cukinia lub bakłażan chętnie wystąpią w towarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli) 300 gram filetu z piersi kurczaka łyżka oleju 100 gram żółtego sera (do tarty z porem polecam mozzarelle) 300 ml śmietany 18% ewentualnie 12% 4 jajka 6 łyżeczek(...)średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie. Przygotuj nadzienie. Masa śmietanowo-jajeczna: Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano

Kubki smaku
Lasagne 203

mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku   500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru  bazylia do smaku  oregano do smaku  400 g sera żółtego sos beszamelowy oliwa Sos beszamelowy: litr mleka  1/4 kostki masła 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo(...)będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje.  Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem

Krakowskie smaki Ani
Karkówka w herbacie 266

zaparzamy przez ok. 10 minut.W tym czasie karkówkę oczyszczamy  , nacinamy w kilku miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę  gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso(...)minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita

Ostra na Słodko