pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:304/417)

Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 358

już zaprawieni w bojach – warto spróbować tej techniki marynowania i pieczenia mięsa, która szczególnie dobrze sprawdza się przy przygotowywaniu żeberek. Mięso można marynować i poddawać obróbce na wiele sposobów. Ten przepis wykorzystuje bardzo aromatyczną i bogatą w smaku suchą wcierkę i – tak jak w pulled pork – bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze.   Ilość składników przypraw do wcierki jest(...)już przejdzie przyprawami, wstawiamy je do piekarnika na środkową półkę. Ja piekę żeberka na ruszcie w metalowej blaszce, ale możecie je spokojnie upiec na kratce piekarnika, wstawiając pod spód drugą blachę. Mięso piecze się długo – od 8-9 godzin, w zależności od tego jak grube są Wasze żeberka. Pieczemy je w 110⁰C, nie mniej, nie więcej. Najprościej ogarnąć

Karo in the Kitchen
Bułeczki dyniowe 128

mąki pszennej tortowej  200 g puree z dyni 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 1 jajko biały sezam 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki soli Świeże drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie mąkę(...)dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C   . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki powinny lekko się zarumienić

Ugotować
Zielony kapturek 160

czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja z wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze(...)temp.200-220 stopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek Przygotowanie Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na "grubych oczkach". Posolić i odstawić aż puszczą soki. Następnie wycisnąć z nich wodę. Przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem (może być też czosnek

Karczma Honorietty
Ziemniaczany zawijaniec 211

Składniki: ziemniaki (3 szt. średnie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy(...)najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min.  Propozycja podania: Najlepiej z jakimś sosem. Ja użyłam domowej roboty przecieru z pomidorów z bazylią

Weganka gotuje
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW 197

przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki.  Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty(...)oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula  3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki garść liści bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 litr bulionu warzywnego

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone 6123

ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi(...)wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu do wypieków

Bullio
pizza na drożdżach - ciasto standardowe 207

dopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto.   Składniki: 2 szklanki mąki(...)Dodać pozostałą mąkę i wodę i oliwę i sól. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (podwoi objętość) . Po tym czasie rozwałkować i w czasie gdy piec będzie się rozgrzewać poczekać aż trochę urośnie. Wstawić na jak największa moc (250) na około 15 minut

Lubczyk i Wanilia
Kotlety mielone z nadzieniem 178

papryki 8 połówek suszonych pomidorów ½ łyżeczki suszonego oregano 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory, pokroić w niewielkie kawałki. Dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką(...)kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy kotlet panierować w przygotowanej mieszance. Gotowe kotlety obsmażyć na rumiano na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder

Pełny talerz
Cannelloni ze szpinakiem 193

sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy(...)każda rurka musi go trochę "złapać") i posypujemy resztą sera. 4. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę. 5. W trakcie pieczenia obserwujemy sos - jeśli się wchłonie przed końcem pieczenia - dolewamy jeszcze na dno wody - makaron wszystko wchłonie - w zależności od rodzaju makaronu może być

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 211

gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona na Kanapki i Nie Tylko! 565

nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka  papryki słodkiej mielonej  Skworcu 2 łyżki  majeranku suszonego  Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka  czosnku niedźwiedziego  Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 156

gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek(...)folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam

Blondynka Gotuje
Szynka pod czerwoną pierzynką 144

szynki 1 kg czerwonej kapusty 2 cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków  Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek) Wykonanie: 1 dzień: Szynkę myjemy i osuszamy. Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem(...)kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków laurowych oraz na samym wierzchu wszystko posypujemy łyżeczką zmielonych prawdziwków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez  20 min, następnie zmniejszamy do 160 (termoobieg)i pieczemy przez godzinę. Smacznego

kgwjanczewo
Pasztet z bakłażana i pieczarek 211

szklanki kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki olej lub oliwa (może być smakowa) 2-3 ząbki czosnku (może być również suszony) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka, majeranek, mielony kminek, oregano - ilość według uznania Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić, by puściły sok. Następnie odcisnąć i zgrillować z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić, wrzucić(...)bakłażanami, grubo posiekaną natką to malaksera. Zmiksować, dodać jajka, kaszę, 2 łyżki oliwy (użyłam oleju z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami) oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia, najlepiej podłużną blaszkę keksową posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ja użyłam płaskiej blachy i pasztet wyszedł nieco za niski) Wyłożyć masę i wygładzić wierzch. Wstawić

Czerwień i błękit
Roladki z serem mozzarella 108

piekarnika i tylko zapiec.  Składniki (4 duże roladki) 500g mięsa mielonego wieprzowego czerstwa bułka pełnoziarnista 50ml mleka jajko 200g rozdrobionego sera mozzarella  100g sera cheddar w kostce papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Bułkę namaczam w mleku, rozdrabniam i czekam aż wchłonie cały płyn. W misce mieszam mięso mielone, bułkę, jajko oraz przyprawy. Dzielę masę(...)odrobinę oleju i podsmażam kotlety z obu stron na złoto. Podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym.  Jeśli od razu chcecie upiec roladki to należy posypać je rozdrobioną mozzarellą i piec przez 30 minut w temperaturze 180*C. Natomiast jeśli chcecie je upiec przed samym podaniem, to posypujemy je mozzarellą dopiero gdy ostygną. Swoje roladki zrobiłam wieczorem, odstawiłam do ostygnięcia, posypałam

Gotowanie i blogowanie
Cukinie zapiekane z soczewicą i porami 167

smaczne i aromatyczne danie. Składniki: - 5 cukinii - 2 pory - 200 g różnokolorowej soczewicy - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki - oliwa Składniki na 5 osób. Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy przyprawy(...)jeszcze taka potrzeba to doprawiamy. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinie nadziewamy farszem z soczewicy i pora i układamy na blaszce do pieczenia. Po wierzchu kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut aż cukinie zmiękną. Farsz na wierzchu trochę się przypieka ale w środku pozostaje

Kuchenne Wariacje
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 131

oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną(...)odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 116

pora i boczku przygotowali: Bartoldzik , Maggie i Wojciech .  Skladniki: 750g ziemniakow 300g boczku 4-5 pory (biala i jasnozielona czesc) 1 jajko pol szklanki smietany sol, pieprz ostra papryka kilka plastrow bekonu (4-5) Przygotowanie: Boczek pokroic w kostke i wytopic na patelni, gdy sie przyrumieni dodac pokrojonego w plasterki pora, posolic i dobrze popierzyc i smazyc chwile(...)miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac nimi zapiekanke. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 119

średnie pasztety): 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania nasiona do posypania wedle(...)większych oczkach - dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać  - masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko - wierzch posypać nasionami wedle uznania - piec 30 -35 min w temp. 180 stopni Cena: 8 -10 zł SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Odrywany chlebek z ziołami i czosnkiem 109

Wtedy wyrastanie trwa na prawdę chwilę ;) Kiedy ciasto wyrasta robimy masło z przyprawami i potrzebujemy do tego rondelka i: 50 g masła 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżeczkę czosnku w proszku, albo dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego resztę składników, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto wykładamy(...)kwadraty o wysokości naszej formy do keksa, może 1 cm wystawać. Układamy je pionowo, przytrzymując, aby nie zjechały :P wstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Smacznego! :) Skomentuj

MamaOskarka
Schab po sztygarsku. Schab nadziewany kiełbasą. Danie obiadowe i domowa wędlina w jednym. 212

oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynam od włożenia do zamrażalnika kiełbasy ( kiedy jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab ) Umyty i osuszony(...)najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, przekładam do niego nadziany i zamarynowany schab, dolewam ok. 0.5 szklanki wody. Wkładam do zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 198

Witajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również(...)się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.   Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów

vegetanie
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 160

posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę.  Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i  rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą(...)podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut aż wierzch się zetnie i lekko zrumieni

Walijskie Pichcenie