Perliczka to ptak o delikatnym, bardzo chudym mięsie. Dlatego też łatwo je wysuszyć, więc ważna jest odpowiednia marynata i sposób przygotowania perliczki. Przed pieczeniem najlepiej moczyć ją kilkanaście godzin w solance, a potem „suszyć” kilka godzin w lodówce. Jak widać – na gotową potrawę trzeba trochę poczekać, ale efekt jest tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej(...)błyszczącą stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać oliwę, miód, sos sojowy i paprykę. Wyjąć perliczkę z piekarnika i odkryć. Polać sosem,w którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około 50 minut. Co jakiś czas smarować pozostałą glazurą i polewać sosem, żeby zapobiec
Pociąg Do Kuchniprowansalskimi. Tak przygotowane mięso, odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Kotlety ułożyć na blasze do pieczenia ( blachy nie smarujemy tłuszczem, gdyż wytopi się z karczku), na każdy płat ułożyć pokrojoną w talarki szalotkę, po plastrze sera i posmarować wszystko majonezem. Wierzch oprószyć papryką. Karczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut
Kuchnia w opałachkilka listków mięty - garść świeżej pietruszki - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 2-3 łyżki mleka/wody - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru,papryka słodka, ostra - 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem(...)Sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze całość. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj jeszcze trochę oleju/mleka/wody, aby osiągnąć idealną konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do rąk weź 2 łyżki masy uformuj z nich kulki w obu rękach, następnie rozpłaszcz na małe kotleciki i ułóż na blasze. Piecz ok. 30 minut (w połowie pieczenia obróć
Corner With Recipeskażdy sam konstruuje sobie swoją kanapkową piramidkę :). Moje ulubione kanapki składają się z: pieczonego indyka lub pieczonego schabu hummusa, który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty rzodkiewki ciemnego chleba z ziarnami pieprzu soli (opcjonalnie, według mnie ta przyprawa
Przepisy Aleksandrypieczona karkówka Kark wieprzowy to mięsiwo bardzo często używane do przyrządzania soczystych pieczeni. Dzieje się tak z dwóch względów, po pierwsze jest to rodzaj mięsa które, praktycznie dostępne jest w każdym sklepie z działem mięsnym . A po wtóre, przygotowanie go jest proste i nie nastręcza kłopotów, nawet dla osób, które niezbyt pewnie znajdują się w kuchni. składniki(...)ośmiu osób 2 kg karkówki 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka majeranku szczypta lubczyku szczypta słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz sos pieczarkowy 50 g masła 150 ml słodkiej śmietany 350 g pieczarek oraz sos zabrany z pieczeni karkowej ewentualnie sól, pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( oprócz czosnku) wkładamy do sporej miski i dokładnie
Miód i pieprzliści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać) 30 g cukru 40 g soli 5 g słodkiej papryki 5 g czosnku suszonego 5 g czarnego pieprzu 350-400 ml wody sposób przygotowania Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)płynu). Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól. Następnie studzimy i przelewamy do szklanego pojemnika. Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki
Miód i pieprzDzień dobry, Od czasu kuskusu z kalafiora zwariowałam na punkcie pieczonej ciecierzycy - chrupiącej dzięki opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie(...)ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali swoją zupę :) Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą, tahini i za'atarem inspiracja Smitten Kitchen Składniki (na 4 porcje): zupa marchewkowa: 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki 1 l. bulionu warzywnego 1 duża cebula
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 100 g jarmużu 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka ostra Jarmuż umyć, osuszyć, polać oliwą z oliwek i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość równomiernie pokryć przyprawami i oliwą z oliwek. Przygotowany jarmuż przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w 150ºC (jarmuż po upieczeniu musi być chrupiący). Po upieczeniu
Ugotowaćłyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka WYKONANIE: paprykę, pomidora i cukinię kroimy w kostkę, mieszamy razem z botwinką i przyprawami - przekładamy do naczynia do pieczenia soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody- ugotowaną
healthy dreamsplasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem. 3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasiodstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto
Moje domowe kucharzeniesera camembert, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka kapary, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe suszone w zalewie, suszone oregano, suszona papryka chili świeżo mielona, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy, kiełbasę pokrojoną w paseczki, camembert w mniejszych kawałkach, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe (zamiast suszonych można użyć świeżych
Moniki Smakołykidodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym
Di gotujeplastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówosolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry. Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię