pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:127/417)

Chipsy z jarmużu 187

Składniki: 100 g jarmużu 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka ostra Jarmuż umyć, osuszyć, polać oliwą z oliwek i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość równomiernie pokryć przyprawami i oliwą z oliwek. Przygotowany jarmuż przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w 150ºC (jarmuż po upieczeniu musi być chrupiący). Po upieczeniu

Ugotować
wegańska zapiekanka z tofu i soczewicą 171

łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka WYKONANIE:  paprykę, pomidora i cukinię kroimy w kostkę, mieszamy razem z botwinką i przyprawami - przekładamy do naczynia do pieczenia soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody- ugotowaną

healthy dreams
Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 265

plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizzowe roladki 167

odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto

Moje domowe kucharzenie
Pizza "francuska" z kełbasą i camembert 216

sera camembert, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka kapary, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe suszone w zalewie, suszone oregano, suszona papryka chili świeżo mielona, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy, kiełbasę pokrojoną w paseczki, camembert w mniejszych kawałkach, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe (zamiast suszonych można użyć świeżych

Moniki Smakołyki
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 171

dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym

Di gotuje
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1289

plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Pierś kurczaka zapiekana z warzywami 8159

osolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry. Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z pieczarkami 194

niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół. Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Codzienne Gotowanie
Przedawnione(ale zdrowe!) chipsy z jarmużu 113

udające się. P.S. Uważajcie by nie wytłuścić paluchami notatek! Składniki: jarmuż (kilka garści) dwie łyżki oleju rzepakowego ulubione przyprawy np. papryka wędzona, sól morska,... Wykonanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią umyty i wysuszony z kropel wody jarmuż. 3. Dodaj ulubione przyprawy i olej. Przemieszaj. 4. Piecz

Fiolka w kuchni
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 177

żeby wciągnęła gorycz. Po 10 minutach bakłażany przepłukać pod zimną wodą. Kaszę wymieszać ze startą cukinią i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dodać mozzarellę i doprawić, po czym wymieszać. Połówki bakłażana napełnić farszem i ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez 45-50 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 378

gryczaną ugotować, pilnować, by nie rozmiękła (wystarczy jej około 10 minut). Po ugotowaniu odcedzić, wymieszać z oliwą, doprawić do smaku wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 'C. Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia - rozsypać na nim przyprawioną kaszę, piec około 15-20 minut, aż kasza wyschnie i zrobi się chrupka. Warto co kilka minut

Moje Qulinaria
Kiełkująca kasza z pieczarkami, łososiem i chipsami z jarmużu 203

dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C. Rada: Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić

Moniki Smakołyki
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 165

robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza i sos czosnkowy 244

kształt w zależności od blachy i upodobania).  Smarujemy sosem pomidorowym.  Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy.   Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min . UWAGA! W piekarniku elektrycznym pizza piecze się dużo szybciej!  Z termoobiegiem przy 250 stopniach nawet

W kuchni bez szafek