pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:133/417)

Chipsy z jarmużu 156

Składniki: 100 g jarmużu 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka ostra Jarmuż umyć, osuszyć, polać oliwą z oliwek i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość równomiernie pokryć przyprawami i oliwą z oliwek. Przygotowany jarmuż przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w 150ºC (jarmuż po upieczeniu musi być chrupiący). Po upieczeniu

Ugotować
wegańska zapiekanka z tofu i soczewicą 143

łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka WYKONANIE:  paprykę, pomidora i cukinię kroimy w kostkę, mieszamy razem z botwinką i przyprawami - przekładamy do naczynia do pieczenia soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody- ugotowaną

healthy dreams
Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 231

plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizzowe roladki 132

odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto

Moje domowe kucharzenie
Pizza "francuska" z kełbasą i camembert 166

sera camembert, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka kapary, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe suszone w zalewie, suszone oregano, suszona papryka chili świeżo mielona, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy, kiełbasę pokrojoną w paseczki, camembert w mniejszych kawałkach, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe (zamiast suszonych można użyć świeżych

Moniki Smakołyki
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 134

dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym

Di gotuje
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1261

plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Pierś kurczaka zapiekana z warzywami 8129

osolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry. Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z pieczarkami 156

niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół. Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Codzienne Gotowanie
Przedawnione(ale zdrowe!) chipsy z jarmużu 81

udające się. P.S. Uważajcie by nie wytłuścić paluchami notatek! Składniki: jarmuż (kilka garści) dwie łyżki oleju rzepakowego ulubione przyprawy np. papryka wędzona, sól morska,... Wykonanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią umyty i wysuszony z kropel wody jarmuż. 3. Dodaj ulubione przyprawy i olej. Przemieszaj. 4. Piecz

Fiolka w kuchni
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 142

żeby wciągnęła gorycz. Po 10 minutach bakłażany przepłukać pod zimną wodą. Kaszę wymieszać ze startą cukinią i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dodać mozzarellę i doprawić, po czym wymieszać. Połówki bakłażana napełnić farszem i ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez 45-50 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 331

gryczaną ugotować, pilnować, by nie rozmiękła (wystarczy jej około 10 minut). Po ugotowaniu odcedzić, wymieszać z oliwą, doprawić do smaku wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 'C. Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia - rozsypać na nim przyprawioną kaszę, piec około 15-20 minut, aż kasza wyschnie i zrobi się chrupka. Warto co kilka minut

Moje Qulinaria
Kiełkująca kasza z pieczarkami, łososiem i chipsami z jarmużu 164

dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C. Rada: Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić

Moniki Smakołyki
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 142

robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza i sos czosnkowy 215

kształt w zależności od blachy i upodobania).  Smarujemy sosem pomidorowym.  Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy.   Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min . UWAGA! W piekarniku elektrycznym pizza piecze się dużo szybciej!  Z termoobiegiem przy 250 stopniach nawet

W kuchni bez szafek
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 174

godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać

naRuszcie
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 76

solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę.    Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę, aby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły. Komponujemy szaszłyki według uznania. Pomiędzy warzywa nabijamy po 3 kawałeczki mięsa, a obok nich listki szałwii

noteskulinarnyfiga
Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika 93

wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni z opcją góra i dół. Pieczemy około 30 minut, cały czas obserwując rybę.  Na sam koniec możemy posypać rybę serem mozzarella ( wiórki ). Podajemy

ClauditteMissCooking
ŻEBERKA W POMIDORACH Z FASOLĄ 125

naczynia. Fasolą przepłukać na sitku i rozsypać równo po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, posiekać i dodać do pasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godzinę. Swoją wersję podałam z kopytkami

Kuchnia w opałach
Domowa pizza 272

pizze smarujemy cienką warstwą ketchupu. Doprawiamy ją odrobiną oregano. 3. Na ciasto wykładamy składniki pokrojone, np. w paseczki, tj. oliwki, papryka. Dokładamy kukurydzę oraz cebulkę. 4. Posypujemy żółtym serem i mozarellą 5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 6. Pieczemy wg. przepisów ciast, aż ciasto będzie gotowe:) a ser rozpuści się

Kuchnia Pełna Pasji
JAJKO ZAPIEKANE Z AWOKADO 148

Wcinajmy awokado! JAJKO ZAPIEKANE Z AWOKADO /własny;/ dla 1 osoby pół dojrzałego awokado 1 jajko sól, pieprz,  odrobina wędzonej papryki i gałki muszkatołowej W miejsce po pestce wbijam jajko, przyprawiam, wstawiam do piekarnika na 15 minut. Piekę w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Nafaszerowana papryczka ;) 130

nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła

Zdrowie na języku :P
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 185

około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie rzeżucha.przed pieczeniemw przekrojumarchwiowe muffinki

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak faszerowany 414

Przykrywamy skórką.   Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczakai skrapiamy olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.   Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczyniai pieczemy ok. 20 minut.Gotowe

Maminek kulinarny
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 185

Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami 115

cebulki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy do kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy papryki. Układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (termoobieg). Pieczemy 25 minut. Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem i pieczemy kolejne 10 minut. Sos: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek

Oryginalny smak
Pieczeń rzymska 141

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimnoPieczeń rzymskaSKŁADNIKI:2 kg mięsa mielonego3 jajka1 cebula2 kajzerkisól i pieprztłuszczpapryka ostrazioła prowansalskie1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej3 duże pieczarki.PRZYGOTOWANIE

Kuchnia Danusi
Zapiekanka makaronowa 1014

dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :)Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy.  Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko.Na wierzch posypujemy ser.Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera- około 2-3 min.Obiad gotowy. Smacznego

Smaki Edyty
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 174

Dokładnie mieszamy.Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada boczkowa jako wędlina na kanapki 153

obiadu. Składniki : * koło 1,2 boczku surowego  * pół główki czosnku * łyżka majeranku * sól , świeżo mielony pieprz, czerwona mielona słodka papryka  Przygotowanie : Czosnek przecisnąć przez praskę, Boczek dobrze natrzeć przyprawami. Zrolować , związać i odstawić najlepiej na noc. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach pod przykryciem, na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę naczynia żaroodpornego , polać wytopionym

Magiczne Życie Marty
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 297

około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem

Fabryka pomysłów
Kurczak pieczony 137

Łatwiej podobny błąd popełnić z mięsem indyczym. Dobrym przyborem przy pieczeniu drobiu jest rękaw do pieczenia. Dzięki niemu, mięso nie wysycha i mamy sos, którego możemy użyć do kasz lub ziemniaków a później w nim odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi zrumienić. Kurczak, dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, przesiąka(...)dodałam moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej

Mieszam w Garnku
Pizza na cienkim spodzie 130

pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego* 60-70 ml wody* 3 ząbki czosnku* 2-3 łyżeczki cukru* bazylia, oregano* sól, pieprz, papryka ostra* 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego* ulubione dodatki do pizzySposób wykonaniaCiastoDrożdże włożyć do kubka, dodać cukier, kilka łyżek wody, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski(...)ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)Przygotować sos do posmarowania pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie).Przygotować sos pomidorowy na wierzch pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, przeciśnięty czosnek, bazylię

Mix smaku
Sushi w pięciu smakach. 323

marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa, pędy bambusa, kiełki etc. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Odmierzyć 1,5 szklanki ryżu, przepłukać kiklukrotnie aż woda z mętnej(...)nasiona ( nie obierać). Awokado i mango obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupkie - mango i awokado powinny być dojrzałe i miękkie ale na tyle jędrne by zachowywały kształt. Paprykę pokroić w cienkie slupki, rzodkiewkę również. 6. Krewetki zamarynować w sosie sojowym i smażyć lub gotować we wrzącej wodzie ok. 1- 1,5 minuty. 7. Przygotować łososia, halibuta i paluszki

DefinicjaSmaku
Szaszłyki 230

często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć.  Idealnym dodatkiem  do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat.  Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać  taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy(...)naszego mięsa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest cała noc.Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które

Malinowe Pocałunki
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 195

spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej - 2 cebule - ulubione przyprawy(...)piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek wbijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Posypujemy przyprawami z każdej strony i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy ok. 30minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Muszle makaronowe zapiekane z kurczakiem i papryką 5997

danie wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować!     Składniki: 250 g makaronowych muszli(...)selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano   Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut w osolonej wodzie. Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie nadziać. Paprykę, chili i gałązkę selera naciowego i ząbek czosnku posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko na łyżeczce oliwy. Dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor na biały. Doprawić solą

Kulinarne Inspiracje
Risotto curry z kurczakiem zawijanym w szynce parmeńskiej 188

cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka curry 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej sól, pieprz parmezan łyżka masła KURCZAK Piersi kroimy w podłużne plastry na 4 części. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut

Mój Smak na Życie
Domowy paprykarz 98

składnikach, czy w mojej psychice? Zaczęłam więc próbować robić paprykarz sama i po przetestowaniu kilku przepisów znalazłam w końcu swój smak. Jest to taki paprykarz po mojemu, z pieczonym dorszem,  sosem sojowym, sosem rybnym, z octem balsamicznym i jaśminowym ryżem. Oczywiście możecie użyć  z innego ryżu, ale mi domowy paprykarz najlepiej smakuje właśnie z ryżem jaśminowym(...)paprykarz pasteryzujemy Wykonanie Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, studzimy. Filet z dorsza układamy na papierze do pieczenia, wyciągamy ewentualnie pozostałe ości, skrapiamy olejem (1 łyżka). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez  15-20 minut.  Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Upieczoną rybę studzimy i widelcem rozdrabniamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych

Tajemnice Smaku
Wieprzowina "szarpana" (pulled pork) 148

bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia!  Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości 4 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 1/4 łyżki soli 3 łyżki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H CZAS MARYNOWANIA: 24 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)czosnek, sól, paprykę słodką i ostrą. Taką mieszanką bardzo dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i owijamy szczelnie folią aluminiową kilkakrotnie błyszczącą stroną do środka. W tym momencie żegnamy się z mięskiem, bo nie zobaczymy bo już aż do obiadu/kolacji dzień później ;) Wkładamy do lodówki na 24 godziny. 2. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeszcze

My Culinary Art
Stromboli 172

szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor zielona papryka 7 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka sezamu oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy(...)wyrośnięcia na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim cały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą

zjem to blog kulinarny