pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:124/417)

Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem 249

Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiemSkładniki: (2 porcje)  2 podudzia z kurczaka  1 mała cukinia  3 ząbki czosnku  2 łyżeczki cząbru  1 łyżeczka suszonego oregano  2 szczypty ostrej papryki  3 łyżki oleju sól  Przygotowanie(...)Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce kilka godzin.  Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st. Podajemy z ulubionym makaronem

Moja smaczna kuchnia
Pieczona dynia piżmowa 178

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany. Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru. Składniki(...)nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 1 godzinę. Gdy dynia będzie się piekła, przygotować farsz. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na maśle. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą

W SMAK
Polędwiczka pieczona w mleku 169

zrobiłam polędwiczkę pieczoną w mleku..Pomysł na takie pyszne mięsko znalazłam  tutaj  ..można wykorzystać także inny rodzaj mięsa np.schab..Pierwszy raz piekłam mięso w mleku i miałam pewne obawy [ zresztą moja córka też].ale jak widać mięsko wyszło pyszne. 1 kg schabu bez kości / polędwicy 1 litr mleka (u mnie 2%) 1/2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka

Moje domowe kucharzenie
AROMATYCZNY DORSZ PIECZONY 112

Pieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki:   dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona papryka 3 ząbki czosnku masło(4-5 cienkich kawałków) cytryna  Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem(...)papryką z obu stron,następnie skropić sokiem z cytryny i nasmarować czosnkiem.Można odstawić na godzinę lub więcej by rybka przeszła przyprawami.Piekarnik nastawić na 200 st C,na każdy kawałek rybki położyć po plasterku masła i plasterku czosnku,posypać grubo zmielonym pieprzem ( w moździerzu)zawinąć w folię i piec ok 30 min.Moja rybka podana była z pomidorkami,które również się

Niespełnione zdolności kulinarne
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 247

piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :)  Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, miód, ocet balsamiczny, słodka papryka, liście laurowe, cynamon Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego(...)łyżeczkę soli, pieprzu, cynamonu i słodkiej papryki, 2-3 łyżki majeranku, przeciśnięty czosnek oraz jedno starte jabłko . Marynatą smarujemy umyte i osuszone udka, po czym odkładamy na kilka godzin do lodówki. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. przez 90 minut. Przez pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
paprykarz z pieczonej makreli 154

oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie  się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre,  mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby wędzonej(...)koncentratu  pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy

Miód i pieprz
Karkówka w cebuli 122

Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu 2 łyżki mąki sól, pieprz tymianek, papryka ostra Przygotowanie Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy

e-PrzepisyKulinarne
południowoafrykańska Chakalaka 126

przygotowanie to sama przyjemność. W kuchni unosi się wspaniały zapach imbiru, chili, curry połączony z różnokolorowymi paprykami oraz marchewką.To właśnie te aromaty i kolory przenoszą nas w całkiem inny kulinarny świat. Chakalaka bardzo dobrze pasuje do pieczonych mięs, można podawać na ciepło lub na zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table(...)przepis: składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 marchewki 2 łyżki sosu pomidorowego 1 x pomidory w puszce

noteskulinarnyfiga
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 224

smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka  Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty(...)Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego

Kolizje Smaków
Kasza bulgur z czerwonymi warzywami 66

obiad.  kasza bulgur z warzywami Składniki: - woreczek   kaszy bulgur Kupiec - jeden długi bakłażan - jeden słodki ziemniak (batat ) - jedna marchewka  - mięsisty i dojrzały pomidor - wędzona papryka - dwie łyżki fasoli czerwonej z puszki - pół łyżeczki pasty z chili - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża pietruszka - świeży tymianek - olio evo - jedna łyżeczka kurkumy - 1 czerwona cebula - łyżka zielonego groszku z puszki(...)umyj i obierz oraz pokrój na frytki. Bakłażany i marchewkę w plasterki  układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy olejem, solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. W międzyczasie w rondelku podsmażamy batata i paprykę, odkładamy na bok, następnie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy koncentrat,  przyprawy oraz sól. Mieszamy i gotujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 187

pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką(...)dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać

Codzienne Gotowanie
Tarta mięsno pieczarkowa 149

lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz  Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę(...)Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą

Kuchnia w czekoladzie
Tort naleśnikowy z mięsem 139

mielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę i chwilę smażyć. Papryka powinna być lekko twarda a cebula wyczuwalna. Dodać mięso, wymieszać, doprawić do smaku. Mozzarellę drobno pokroić. Mięso i mozzarellę podzielić na 7 porcji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem

królestwo garów
Ziołowa szynka z rękawa 175

Dziś polecam pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest soczyste i miękkie. Szynka doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do marynaty wykorzystałam przyprawy, które otrzymałam od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 1,5 szynki wieprzowej bez kości, 150 ml oleju, ½ łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki przyprawy naturalnej z hurtowni RAFEX, 1/2 łyżki przyprawy "zioła(...)blaszce. Mięso piekę 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania marynaty użyłam przypraw, które otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw RAFEX .  Przyprawa naturalna- w jej skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, nać pietruszki, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry oraz czosnek. Zioła zamiast soli- w skład przyprawy wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 492

dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około(...)minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze

Mania Gotowania