piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :) Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, miód, ocet balsamiczny, słodka papryka, liście laurowe, cynamon Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego(...)łyżeczkę soli, pieprzu, cynamonu i słodkiej papryki, 2-3 łyżki majeranku, przeciśnięty czosnek oraz jedno starte jabłko . Marynatą smarujemy umyte i osuszone udka, po czym odkładamy na kilka godzin do lodówki. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. przez 90 minut. Przez pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz, przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre, mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby wędzonej(...)koncentratu pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy
Miód i pieprzProsty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu 2 łyżki mąki sól, pieprz tymianek, papryka ostra Przygotowanie Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy
e-PrzepisyKulinarneprzygotowanie to sama przyjemność. W kuchni unosi się wspaniały zapach imbiru, chili, curry połączony z różnokolorowymi paprykami oraz marchewką.To właśnie te aromaty i kolory przenoszą nas w całkiem inny kulinarny świat. Chakalaka bardzo dobrze pasuje do pieczonych mięs, można podawać na ciepło lub na zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table(...)przepis: składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 marchewki 2 łyżki sosu pomidorowego 1 x pomidory w puszce
noteskulinarnyfigasmaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty(...)Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego
Kolizje Smakówobiad. kasza bulgur z warzywami Składniki: - woreczek kaszy bulgur Kupiec - jeden długi bakłażan - jeden słodki ziemniak (batat ) - jedna marchewka - mięsisty i dojrzały pomidor - wędzona papryka - dwie łyżki fasoli czerwonej z puszki - pół łyżeczki pasty z chili - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża pietruszka - świeży tymianek - olio evo - jedna łyżeczka kurkumy - 1 czerwona cebula - łyżka zielonego groszku z puszki(...)umyj i obierz oraz pokrój na frytki. Bakłażany i marchewkę w plasterki układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy olejem, solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. W międzyczasie w rondelku podsmażamy batata i paprykę, odkładamy na bok, następnie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy koncentrat, przyprawy oraz sól. Mieszamy i gotujemy
Z Kuchni Do Kuchnipomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką(...)dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut. W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać
Codzienne Gotowanielodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę(...)Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą
Kuchnia w czekoladziemielić. Cebule lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę i chwilę smażyć. Papryka powinna być lekko twarda a cebula wyczuwalna. Dodać mięso, wymieszać, doprawić do smaku. Mozzarellę drobno pokroić. Mięso i mozzarellę podzielić na 7 porcji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego, posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem
królestwo garówDziś polecam pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest soczyste i miękkie. Szynka doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do marynaty wykorzystałam przyprawy, które otrzymałam od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 1,5 szynki wieprzowej bez kości, 150 ml oleju, ½ łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki przyprawy naturalnej z hurtowni RAFEX, 1/2 łyżki przyprawy "zioła(...)blaszce. Mięso piekę 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania marynaty użyłam przypraw, które otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw RAFEX . Przyprawa naturalna- w jej skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, nać pietruszki, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry oraz czosnek. Zioła zamiast soli- w skład przyprawy wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz
Tradycyjna kuchnia Kasidokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około(...)minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze
Mania Gotowaniatylko piec pasztety w domu :). Przepis podaję w taniej wersji z samych wątróbek, a jeśli chcecie na bogato to część musicie zastąpić mięsem :). Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz gałka muszkatołowa imbir papryka ostra(...)dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu czy ostrej papryki dozujemy wg. własnych upodobać, ale żeby pasztet nie był zbyt mdły warto podkręcić smak przyprawami. 3. Przygotowaną foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wypełniłam przygotowana masą i piekłam ok 45-50 minut w tem. 200 C. Po wyłączeniu piekarnika zastawiam lekko uchylone
Apetyczna babeczkaDziś zapraszam na pyszne leczo z mięsem mielonym, papryką i cukinią . To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego inaczej niż zwykle. Do leczo z mięsem mielonym w wersji fit możecie wykorzystać wszystkie składniki, które najczęściej dodajecie do tej potrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami(...)cukinią, a TUTAJ więcej przepisów z mięsem mielonym:) Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego z warzywami : Przepis na leczo z mięsem mielonym, składniki: 500 g mięsa mielonego, duża czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki
Lekcje w kuchniszklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań domowników ) 2 jaka Sól Pieprz Słodka papryka Wykonanie: Wyrobić cisto i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem(...)oliwie razem z drobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki na przygotowane wcześniej ciasto, górę również przykrywamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach
Apetyczna babeczkamój pierwszy pasztet w karierze! ;D już od tak dawna miałam ochotę na pasztet! ale powiedziałam zdecydowanie NIE kupnym produktom, a nadchodzące święta jak najbardziej sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka plaster selera(...)średnim ogniu, aż większość płynu odparuje. mielimy mięso i warzywa dwa razy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową dodajemy jajka i wszystko mieszamy keksówkę wykładamy folią aluminiową, a następnie nakładamy mięso dokładnie je uklepując pieczemy przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni kiedy wystygnie wyciągamy z foli i wstawiamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość