żeby móc takie ziemniaki upiec:) Składniki : 2 kg ziemniaków Olej Majeranek, sól pieprz, papryka (różnorodność ziół dowolna w zależności od upodobań ) Sposób wykonania. Obrać ziemniaki i pokroić w plastry. Obsypać solą i ziołami, skropić tłuszczem i wyłożyć na blaszce.’Wstawić do nagrzanego piekarnika Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku suszonego lub łyżka świeżego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki(...)zwiń w rulon. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, zrolowane płaty ciasta postaw w foremce w równych odstępach. Piecz 40 minut, grzanie góra-dół, 195-200'C. Wersja na thermomix Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek, rozdrobnij 4 s/obr.5. Zgarnij składniki kopystką na dno naczynia. Dodaj oliwę, tymianek, paprykę i sól, duś 4 min/120'C/obr.1, przełóż
SzczyptaSmaQwymarzoną figurę, facetowi mięsiwo, a dziecku czas i uwagę matki? Jest taki sposób, całkiem sprytny i udany - potwierdzamy go w 100%. Otóż, bierze się indyka, naciera się go przyprawami, piecze się w rękawie bez grama tłuszczu. Czym to owocuje? Najedzoną rodziną, która ma czas, a nie ma nadwagi i ma uśmiech na twarzy (bo je coś dobrego), a zazdrosne spojrzenia(...)Pieprz Cayenne * Pieprz Czarny * Pieprz Ziołowy * Kurkuma * Domowa przyprawa warzywna typu vegeta lub np. * Bazylia * Oregano * Słodka papryka * Ostra Papryka /Kombinować można dowolnie. U nas najlepiej sprawdza się kombinacja pieprzy z kurkumą i domową vegetą. + rękaw do pieczenia. WYKONANIE: Pierś myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie przyprawami, wkładamy do rękawa lub worka do pieczenia (my stosujemy worki
Wypisz Wymalujpuree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty(...)posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika
karmelowybędziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny
Kolizje SmakówNacieramy ją solą ok. 1 łyżeczki. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z tymiankiem, słodką papryką, majerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę
Aga w kuchnirazu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy natką pietruszki. Serwujemy. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką
Pyza i Surówkapokrojone -cztery parówki, pokrojone wzdłuż na ćwiartki i potem kostkę -kilka oliwek zielonych posiekanych -kilka posiekanych płatów papryki konserwowej -kilka glazurowanych suszonych pomidorków, posiekanych Jajka ubijamy na puszystą masę, miksując dodajemy olej i musztardę oraz posiekane zioła. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem oraz cebulą. Miksujemy, wrzucamy wszystkie dodatki i mieszamy. Wykładamy do dwóch małych foremek
BaRepasMoje pierwsze podejście z Kulinarnymi Inspiracjami Kamisa. Na pierwszy ogień poszła mieszanka przypraw do kurczaka ze śliwką, owiniętego boczkiem. W skład przypraw wchodzi: czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn i kolendra. Rozwiązanie to jest bardzo przydatne dla osób, które mało gotują w kuchni a chcą zabłysnąć np podczas kolacji dla znajomych. Plusem tego zestawu jest to, że wykorzystujemy wszystkie przyprawy, dzięki(...)kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie, oczyścić mięso z błonek. Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń. W każdą kieszeń wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki. Filety posypać papryką, tymiankiem i delikatnie solą (należy pamiętać, że boczek jest słonawy), a następnie każdą pierś, na całej
CookYourselfłyżeczką wyjmujemy miękisz . Bułeczki lekko skrapiamy oliwą z oliwek i środki smarujemy obranym ząbkiem czosnku . Układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby się odrobinkę zarumieniły. W tym czasie kroimy mielonkę w kostkę , jajko drobno siekamy a paprykę i cebulę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami tymiankiem
Smakowite Daniaspróbowałam domowych wędlin, tak teraz piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab. Składniki: - 1 kg schabu - 1 mała główka czosnku marynata: - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 płaska łyżka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżka musztardy(...)łyżka delikatu czerwonego do mięs - szczypta papryki ostrej - szczypta pieprzu białego - szczypta curry - szczypta majeranku Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na conajmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy
Zainspirowana w kuchniPieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiemSkładniki: (2 porcje) 2 podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oleju sól Przygotowanie(...)Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st. Podajemy z ulubionym makaronem
Moja smaczna kuchniaDynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany. Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru. Składniki(...)nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 1 godzinę. Gdy dynia będzie się piekła, przygotować farsz. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na maśle. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą
W SMAKzrobiłam polędwiczkę pieczoną w mleku..Pomysł na takie pyszne mięsko znalazłam tutaj ..można wykorzystać także inny rodzaj mięsa np.schab..Pierwszy raz piekłam mięso w mleku i miałam pewne obawy [ zresztą moja córka też].ale jak widać mięsko wyszło pyszne. 1 kg schabu bez kości / polędwicy 1 litr mleka (u mnie 2%) 1/2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka
Moje domowe kucharzeniePieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki: dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona papryka 3 ząbki czosnku masło(4-5 cienkich kawałków) cytryna Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem(...)papryką z obu stron,następnie skropić sokiem z cytryny i nasmarować czosnkiem.Można odstawić na godzinę lub więcej by rybka przeszła przyprawami.Piekarnik nastawić na 200 st C,na każdy kawałek rybki położyć po plasterku masła i plasterku czosnku,posypać grubo zmielonym pieprzem ( w moździerzu)zawinąć w folię i piec ok 30 min.Moja rybka podana była z pomidorkami,które również się
Niespełnione zdolności kulinarne