pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:115/417)

Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 320

olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki ostrej (pieprzu cayenne) do smaku sól, pieprz jedna większa foremka lub dwie mniejsze Link do filmu z przygotowania: Pieczeń drobiowa z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=7oNrq24YkEU Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju(...)pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta 334

Bardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie(...)cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i 3 kroplami sosu tabasco. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut

Szefowa kuchni
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami 97

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami  Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami to łatwy obiad z piekarnika, świetnie sprawdzi się również na ciepły poczęstunek dla gości. Zobaczcie przygotowanie kurczaka na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pierś z kurczaka z piekarnika jest delikatna i mięciutka. Możecie doprawić(...)ciągnący, idealny do wielu zapiekanek. Kurczak pieczony z warzywami w sosie serowym jest prosty i pyszny. Świetnie smakuje z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek. Bardzo polecam, smacznego :) Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do mięsa: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy (można zastąpić

Lekcje w kuchni
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 269

makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka suszonego oregano - sezam do posypania *opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli, bazylia, parmezan Zaczynamy od buraków, które albo będziemy piec, albo gotować - to zależy od nas (ja piekłam). Myjemy i szorujemy je dokładnie za pomocą szczoteczki pod bieżącą wodą(...)obieramy.  Po ugotowaniu lub pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na p urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano. Chwilę dusimy pod przykryciem

Be Fit Be Strong
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 557

kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego

Moja Galeria Smaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 139

najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże(...)Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. W połowie czasu naczynie odkrywam i piekę dalej do lekkiego zrumienienia mięsa i miękkości. Pod koniec pieczenia cukinie posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, piekę jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. Gotowe cukinie przekładam na talerze

Kuchnia z widokiem na ogród
Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 210

papryki  słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki  pieprzu , 1/2 łyżeczki  soli , PRZYGOTOWANIE: 1.  Miód mieszam musztardą, olejem i przyprawami.  Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2.  Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę(...)godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 165

pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki: parówki kroimy(...)suszonego pomidora i zawijamy w cieście dokładnie zlepiając ze sobą brzegi. Tak przygotowane zawijasy układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 4. Sałatka: sałatę i rukolę siekamy na mniejsze części, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pokruszone orzechy oraz kiełki. Całość mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę podajemy z zawijasami. Smacznego! :) Maugo

Bananowe Pole
Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym. 221

mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha! Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz  czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso(...)mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym. Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone udka z miodem 172

obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kamień do pieczenia pizzy 193

średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika i pieczemy ją około 7-10 minut. Możemy również przenieść sam placek na gorący kamień (uważając aby się przy tym nie poparzyć(...)ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie na zwykłej blasze. Jeżeli jesteście zainteresowani kupnem

Marta Gotuje
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 167

kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty(...)pleśniowy - kilka plastrów 1. Ryż gotujemy 10 minut, cebulkę i pieczarki blanszujemy na oliwie z oliwek. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinie kroimy na pół, oczyszczamy środek.2. Wszystkie składniki mieszamy i gotowy farsz nakładamy do wydrążonych cukinii. Na wierzch pod koniec pieczenia układamy ser pleśniowy. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut w tem.170-180

Apetyczna babeczka
winny karczek z rękawa 182

bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami.  Składniki: 1 kg karczku 1 szklanka czerwonego wina 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr 1 łyżeczka ostrej papryki świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżka oleju Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe frytki po wiedeńsku 346

dużych pieczarek4 łyżki zielonego groszku z puszki4 łyżki kukurydzy z puszkirozmaryn, tymianeksól, pieprzczerwona papryka w proszkuoliwaziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry

Bon Appetit Małgorzaty
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 230

obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym pieczywem. W związku z tym, że staram się używać produkty możliwie(...)pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych ząbków czosnku 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki papryka słodka

karmelowy
Kaczka w sosie pomarańczowym z pieczonymi burakami 210

Dziś zapraszam na pyszną smażoną kaczkę podaną z pieczonymi buraczkami, świeżą rukolą i tymiankiem :) Zainspirował mnie przepis ze strony " O kuchni z uczuciem ". Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku(...)zawijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie kroimy w ćwiartki. 2. Skórę z piersi kaczki nacinamy w kratkę uważając, aby nie rozciąć mięsa. Nacieramy słodką papryką. Piersi z obu stron doprawiamy suszonym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem (NIE SOLIMY!). Układamy

My Culinary Art