pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:111/417)

Przystawka - burak, łosoś i avokado 167

niemal codziennie , a piekę w piekarniku jak tylko...skończą mi się te z lodówki! Składniki łosoś norweski z cytryną  Suempol burak pieczony w folli w piekarniku chleb avokado listki mięty, szałwii, bazylii- te które lubisz papryka marynowana suszony pomidor z zalewy glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny oliwki Chleb pokrój w trójkąty, na każdą kromkę połóż plasterek

Z Kuchni Do Kuchni
Boczek peklowany i gotowany 164

moczeniu się kilka dni w zalewie można ugotować tak jak zrobiłam to ja lub upiec w piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Składniki 1,5 kg boczku bez skóry 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 liść laurowy sól Zalewa: 2 litry zimnej  wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku

O kuchni z uczuciem
kurczak faszerowany 176

grubszą kostkę. Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić wegetą, solą i pieprzem, ostudzić. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać kurczaka a następnie zszyć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Można podawać na ciepło jak i na zimno

Darcia w kuchni
Dietetyczny obiad. Faszerowana papryka: kaszą jaglaną, pomidorami i serem feta 364

około 15 min. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki, po łyżeczce suszonych ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Papryki myjemy, usuwamy pestki i nakładamy nasz farsz. Na wierzch nakładamy cienkie plastry fety. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 40 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
,, Koszyczki z ciasta filo’’ 259

kilkanaście stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 4 płaty ciasta filo. Do każdego koszyczka wkładamy różyczkę wędliny, 1 plaster mozzarelli, pasek żółtej papryki, oliwkę oraz połówkę pomidorka koktajlowego. Przyprawiamy oregano i bazylią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i ostudzamy

Podróż w kulinaria
Sos pieczarkowy 127

się przygotowywać dania obiadowe w taki sposób,  aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do  papryki faszerowanej,  ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy.  0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju trochę rosołu 2-3 łyżki mąki sól pieprz Cebulę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 226

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

O kuchni z uczuciem
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym kurczakiem w sosie z curry 200

sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy

Smaki Ewy
Nadziewany pieczony kurczak 238

ziół, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około godzinę w rozgrzanym piekarniku. Po około godzinie zdejmujemy folię, przewracamy kurczaka, podlewamy sokami z naczynia, w którym się piecze; piekarnik podkręcamy na 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut aż skóra będzie rumiana. Żeby sprawdzić, czy kurczak jest gotowy można nakłuć udko i sprawdzić, czy sok wyciekający z kurczaka(...)jest czysty (bez krwi). Wyciągamy z piekarnika i dajemy kurczakowi odpocząć przez około 15 minut. Usuwamy cytrynę, wyciągamy nadzienie, kurczaka dzielimy. Do soków powstałych w czasie pieczenia wyciskamy sok z upieczonej w kurczaku cytryny – mieszamy i otrzymujemy delikatny sos do polania kurczaka. Jeśli chcemy, żeby sok był gęstszy, trzeba go zredukować. *zamiast chorizo można użyć innej kiełbasy, ale musi

Pociąg Do Kuchni
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 142

minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką  papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso

Moja Galeria Smaku
Udka kurczaka pieczone z warzywami 998

ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie z Jamie

Moja Galeria Smaku
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 221

zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek natki pietruszki Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy

Kolizje Smaków
Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 263

łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego (ewentualnie pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody olej do smażenia      W kubeczku mieszamy proszek do pieczenia z 3 łyżkami wody. Do sporej miski wkładamy mięso

Rozpustne gotowanie
Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym 365

łyżeczka brązowego cukru pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem

DefinicjaSmaku
Piersi z kurczaka z jarmużem i serem 271

podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia lekko posolić i ostudzić. Jarmuż rozłożyć na piersiach, posypać startym żółtym serem i piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Podajemy na gorąco oprószone słodką papryką

Ala piecze i gotuje