coś pysznego z proponowanych przepisów. Bruschetta Składniki: 2-4 bagietki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 czerwona papryka, mała cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, łyżeczka suszonej bazylii, 1,5 szklanki tartego sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki(...)piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki, Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz
Codogaranacieramy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny. Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę płuczemy z zalewy i ostawiamy. Szalotki kroimy w krążki, paprykę w kostkę, a cukinię w półplastry. Szalotki wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, aby się
My Chcemy Jeśćpapryka słodka w proszku suszony czosnek 4 łyżki oliwy Królika pociąć na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą. Posypać go przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie królika odwrócić, by druga jego część macerowała się w oliwie i wlać do naczynia wino. Naczynie przykryć i ponownie wstawić do lodówki. Piec królika(...)godzinach od polania oliwą. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 1 godz. i 40 minut - po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Przed upływem ostatniego kwadransa warto zdjąć pokrywę z naczynia. Podawać gorący i polany delikatnie sosem z pieczenia i np. z surówką. W dzieciństwie uwielbiam królika pieczonego przez Mamę w prodiżu. W pewnym momencie ktoś mi obrzydził
Weekendy w domu i ogrodziedopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji(...)godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Woreczek zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Paprykę kładziemy do „miseczek” zrobionych z folii aluminiowej, solimy i skrapiamy lekko olejem sezamowym. Groszek cukrowy również umieszczamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko(...)ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano.Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy.Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym serem. Pieczemy
Czerwona Porzeczkałyżka ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć
Fabryka pomysłówmasła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj
Gotuj z Natkązdrowo, bez chemicznych dodatków. 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1, Filety myjemy, przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą olej i przyprawy, nacieramy nimi filety. 2. Filety przekładamy do rękawa, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Szefowa kuchniSKŁADNIKI 2-3 duże bataty 1 cebula pieprz sól papryka chili cząber lub wasze ulubione zioła masło klarowane lub olej kokosowy Wymyć ziemniaki i pokroić, cebulę pokroić, połączyć wszystkie składniki. Masło roztopić i polać po ziemniakach. Odstawić na 2 godziny. Piec
harrisabulionu warzywnego lub wody 1 szkl. mleka owsianego (lub innego rodzaju roślinnego mleka) sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika od razu owiń je folią aluminiową lub przełóż do szczelnego(...)chwili także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż, a następnie dorzuć kostki ziemniaków i zalej wodą lub bulionem, gotuj przez ok. 15 min. Po tym czasie dorzuć przygotowaną paprykę, dolej mleko, zagotuj. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki. Smacznego
Roślinna - blog wegańskijogurt naturalny 90 g 3-4 łyżeczki cukru folia do pieczenia frytki domowe lub kupne Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem. W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie
Słodkie okruszkizalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy ok. 20 minut ( do miękkości ) w 170C. Rozcięte chlebki naan napełniamy mięsem , podsmażoną cebulką, pokrojonymi pomidorami, papryką i posypujemy świeżą kolendrą. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkonajpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. To jest moje studio fotograficzne. :) Bardzo dobrze się(...)oceniacie efekt? Makaron orkiszowy pełnoziarnisty BIO 400 g - Trzy kolory - barwiony warzywami Producent: Niro Trzy kolory - makaron wytłaczany barwiony sproszkowanymi warzywami. skład : zmielona mąka orkiszowa* 100% barwiony szpinakiem*, papryką* i kurkumą* * - Produkt Rolnictwa Ekologicznego - makaron pełnoziarnisty ekologiczny z orkiszu z dodatkiem ekologicznych warzyw ( barwiony papryką, szpinakiem i kurkumą
ClauditteMissCookingkawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajka, 2 łyżeczek czarnuszki, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 2 łyżeczek suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kurkumy, 5 goździków, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Do miseczki przesiałem 500 gram mąki pszennej typ 450. Dodałem do niej dwie łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych drożdży i pół łyżeczki proszku do pieczenia. 250 ml mleka ogrzałem do temperatury pokojowej i również dodałem do mąki. Całość lekko wymieszałem i dodałem 200 gram gęstego naturalnego jogurtu, 1 jajko i dwie łyżki oliwy. Całość doprawiłem
Wyprawy kulinarnełyżka posiekanego świeżego oregano , 50-70 ml oliwy z oliwek , odrobina oleju do zgrillowania bakłażanów, sól , ostra papryka - do smaku. Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Zgrillować na patelni przesmarowanej lekko olejem lub w piekarniku - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec krótko w temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować
Codzienna kuchnia niecodziennaposypuję je jeszcze raz przyprawą węgierską do drobiu i majerankiem, następnie układam pojedynczo w rękawie i do pieca. SKŁADNIKI MARYNATY: 3-4 ząbki czosnku 5-6 łyżek oliwy łyżeczka Vegety łyżeczka przyprawy węgierskiej Knorra łyżeczka majeranku łyżeczka oregano sól, pieprz, papryka chili w proszku pamiętajcie,że proporcje przypraw to sprawa indywidualnego gustu. WYKONANIE: kurczaka tnę na cztery części, maceruję
Kuchnia Beaty