pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:118/417)

Ćwiartki kurczaka pieczone na słodko. Obiad idealny dla Juniora i Seniorki 249

słodko - wartości odżywcze podane w atrakcyjnej formie. W tym konkretnym przypadku będą to ćwiartki kurczaka pieczone w marchwi i ananasie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka 3-4 plastry ananasa 1 średnia marchew sól, pieprz majeranek  słodka papryka mielona zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte ćwiartki solimy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin lub całą

Kuchnia po mojemu
PIECZONY ŁOSOŚ CYTRYNOWY 199

filetu z łososia 5 plastrów cytryny sól,pieprz- świeżo mielone ostra papryczka słodka papryka olej lniany łyżka Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami.Układamy w piekarniku na blasze, łososia obkładamy plastrami cytryny przykrywamy folią aluminiową. Po 15 minut od zaczęcie pieczenia odkrywamy, skrapiamy olejem, zapiekamy jeszcze 10 minut odkrytego

Z Majeczką w kuchni
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 116

kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę(...)dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut

Bullio
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 398

kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę(...)dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut

Bullio
Bakłażan nadziewany komosą ryżową 129

komosy ryżowej od Skworcu 50g żółtego sera 2 plasterki żółtego sera 50g ugotowanego mięsa drobiowego pieprz, papryka słodka   Bakłażana dzielimy na dwie części, posypujemy szczyptą soli i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, wkładamy połówki bakłażanów zawinięte w folię aluminiową i pieczemy przez 90minut. Do głębokiego talerza wlewamy oliwę, tak by przykryła równomiernie dno i wkładamy upieczonego, ciepłego

Gotowanie i blogowanie
Paszteciki krucho- drożdżowe z nadzieniem pizza gyros 138

mąki 12 dag margaryny 3 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 4 łyżki mleka sól do smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki drobno posiekać  , najlepiej blenderem razem(...)cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną kukurydzę, pokrojony drobno ser i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć

Tradycyjna Kuchnia
Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki 166

towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :))  Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego(...)PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem.  Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki  (można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc). Pałki z kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 284

olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki ostrej (pieprzu cayenne) do smaku sól, pieprz jedna większa foremka lub dwie mniejsze Link do filmu z przygotowania: Pieczeń drobiowa z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=7oNrq24YkEU Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju(...)pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta 299

Bardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie(...)cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i 3 kroplami sosu tabasco. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut

Szefowa kuchni
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami 65

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami  Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami to łatwy obiad z piekarnika, świetnie sprawdzi się również na ciepły poczęstunek dla gości. Zobaczcie przygotowanie kurczaka na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pierś z kurczaka z piekarnika jest delikatna i mięciutka. Możecie doprawić(...)ciągnący, idealny do wielu zapiekanek. Kurczak pieczony z warzywami w sosie serowym jest prosty i pyszny. Świetnie smakuje z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek. Bardzo polecam, smacznego :) Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do mięsa: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy (można zastąpić

Lekcje w kuchni
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 231

makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka suszonego oregano - sezam do posypania *opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli, bazylia, parmezan Zaczynamy od buraków, które albo będziemy piec, albo gotować - to zależy od nas (ja piekłam). Myjemy i szorujemy je dokładnie za pomocą szczoteczki pod bieżącą wodą(...)obieramy.  Po ugotowaniu lub pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na p urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano. Chwilę dusimy pod przykryciem

Be Fit Be Strong
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 518

kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego

Moja Galeria Smaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 109

najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże(...)Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. W połowie czasu naczynie odkrywam i piekę dalej do lekkiego zrumienienia mięsa i miękkości. Pod koniec pieczenia cukinie posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, piekę jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. Gotowe cukinie przekładam na talerze

Kuchnia z widokiem na ogród
Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 179

papryki  słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki  pieprzu , 1/2 łyżeczki  soli , PRZYGOTOWANIE: 1.  Miód mieszam musztardą, olejem i przyprawami.  Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2.  Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę(...)godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 137

pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki: parówki kroimy(...)suszonego pomidora i zawijamy w cieście dokładnie zlepiając ze sobą brzegi. Tak przygotowane zawijasy układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 4. Sałatka: sałatę i rukolę siekamy na mniejsze części, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pokruszone orzechy oraz kiełki. Całość mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę podajemy z zawijasami. Smacznego! :) Maugo

Bananowe Pole