posypujemy wszystkimi przyprawami - mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka wstawiłam na kilka godzin do lodówki, ale można od razu wrzucić na grill. Paprykę kroimy w paski i razem z piersią wkładamy do folii aluminiowej, którą zamykamy - kładziemy na ruszt i pieczemy. Smacznego
Moje-pitraszeniewykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze
Moje-pitraszeniełyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w 200* C przez 35 minut
VioletoweKucharzenieposypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. kwadrans. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z cebulą. Muszę przyznać, że w Hiszpanii pomidory nie zachwyciły mnie
Weekendy w domu i ogrodziepatelni podsmażyłam pokrojone na drobno pieczarki i paprykę. Mi ęs o po sypa łam potarkowanym serem żółtym pieczarkami i papryką. Wszystko razem ciasno zwinęłam i związałam nitką.Włożyłam w rękaw do pieczenia.Dodałam odrobinę oleju i wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 1,5 godziny
Darcia w kuchnicyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki
Smaki Ewysłodka mielona 1 łyżka · olej 1 łyżka Skrzydła umyć, lekko osuszyć, włożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Miód, paprykę i olej wymieszać, dodać do skrzydełek i wszystko razem wymieszać, Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika, piec w 180stC przez ok 40 min, zdjąć folię i dopiec jeszcze przez 20 minut
Camilla w kuchniSposobów na zagospodarowanie takiego kurczaka jest sporo. Dzisiaj wyczarujemy smaczną sałatkę, z gwarancją szybkiego zniknięcia z miski. Składniki: Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( miałam całe udo i pierś ) 1 puszka kukurydzy 300 gram pieczarek 3 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej Szczypiorek Olej do usmażenia pieczarek Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju z odrobiną
Smaki Ewymakarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Składniki: spaghetti na 2 porcje 2 duże pomidory 1 pieczona pierś z kurczaka 2 garście ugotowanego bobu, obranego ze skóry 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy posiekany
Moja smaczna kuchniacytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy drobniutko,łączymy z papryką i masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchniśrednim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Wymieszaj ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut. Smacznego! English version Hungarian style new potatoes (4-5 servings) Ingredients: 1 kg new potatoes, scrubbed
karmelowyszczypta ziół prowansalskich łyżka oliwy z oliwek szczypta soli szczypta papryki wędzonej Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na niezbyt grube (ok 2 mm) plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy talarek oliwą i oprószamy ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni (najlepiej funkcja opiekania z termoobiegiem). Pieczemy do zrumienienia. Przekręcamy na druga stronę i powtarzamy przyprawianie. Czynność(...)kilkukrotnie (już bez ziół). Na tyle często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań
Kuchnia po mojemuprzyprawami. Dolewając bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy zagniotłam ciasto. Dodałam drobniutko posiekane papryki i suszonego pomidora. Wyrobiłam jeszcze i pozostawiłam w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut) Ciasto wyrobiłam ponownie. Uformowałam okrągłe bułeczki. Ułożyłam w blasze na papierze do pieczenia. Przykryłam i pozostawiła do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem posmarowałam pędzelkiem odrobiną mleka(...)posypałam szczyptą ziół prowansalskich. Piekłam przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Ciepłe bułeczki przykryłam ściereczką. Tuż po upieczeniu skóra była dość twarda, więc aby zmiękły wsadziłam takie ledwo ciepłe do torebki foliowej. Na kolację były w sam raz. Najlepsze były następnego dnia - zmiękły - przeszły aromatem papryki i pomidora. Pyszota. Z wędlinką bądź żółtym serem - polecam
Kuchnia po mojemuczosnku, tymianek i mieszamy. Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais
Smakowite Daniaschab, łopatka szczypta gałki muszkatołowej, kmin mielony, majeranek, tymianek, wędzona mielona papryka sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majonezu Wykonanie: Karkówkę przyprawiamy przyprawami odstawiamy do lodówki na 24 godz. Na drugi dzień wykładamy na folię spożywczą smarujemy majonezem zwijamy szczelnie, owijamy folą aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy do 7 godzin w temperaturze 70 stopni. Po upieczeniu
kgwjanczewożółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina
w mojej kuchniwrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego sandwicza do tostów. Pieczemy na rumiano około 12 minut. Z podanych składników wychodzi 6 pojedynczych tostów. Smacznego
Humanistka w kuchniwędzonego salami - tofu marynowane - papryka - szparagi - jogurt z pietruszką Szparagi lekko uparować lub ugotować do średniej miękkości (ok. 10 minut). Paprykę pokroić w paski, tofu w plasterki średniej grubości. Na wędlinie układamy wymienione składniki, zawijamy, przekuwamy wykałaczką i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w 150*. Ciepłe możesz polać jogurtem, oprószyć pietruszką, koperkiem. Gorąco Was zachęcam do spróbowania, jeżeli
Zdrowie na języku :Poraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.tarta
Bon Appetit Małgorzatyciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką (KLIK). Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa Aniwczesniej namoczyc przez noc ,jesli tuz przed przygotowywaniem to w goracej wodzie.Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec majerankiem.Wstawic do nagrzanego piekarnika,podlac odrobina goracej wody i w temperaturze 180-200°C piec okolo 1.5 godziny,az bedzie miekkie i bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke.W czasie gdy miesa sie pieka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem
Maminek kulinarnymajeranek, sól, pieprz Przygotowanie :Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki. Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze
Magiczne Życie Martynich podłużne ruloniki i każdy panierujemy w mieszance meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez ok. 40- 50 min. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje ze śmietaną. Ja przygotowałam sos z papryką i bazylią. Smacznego!!! Dinner- potetos and minced meal. The first impression is chops with boiled potetos. That
bastalenawiększą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też
Sajkofanka smakuBardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura. Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem
Ala piecze i gotujePaprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę. Piec ok. 35-40minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościdrobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego Dodać do niego sos, mięso, paprykę, kukurydzę i połowę startego sera. Całość wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego sera lub ułożyć jego plastry. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówSoczyste i aromatyczne żeberka w marynacie z sosem barbecue.Moje były pieczone w piekarniku, jednak równie dobrze będą smakować przyrządzone na grillu. Składniki : 1,8 kg żeberek Marynata : 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki gotowego sosu barbecue 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Żeberka(...)stopni C. Żeberka przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Przykryć żeberka folią aluminiową i piec kolejne 60-80 minut (w zależności od wielkości oraz grubości żeberek). Smacznego
Zabawa smakiemlodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki na farsz: 300g serka naturalnego (np. Almette x 2) 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 mini papryczki chili 0,5 czerwonej papryki 0,5 cebuli sól do smaku łyżka oliwy 300g wędzonego łososia szczypiorek
kuchnia do kwadratuzaglądać częściej ;)Składniki:250 g mąki pszennej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,płaska łyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera(...)drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jajka połączyć z mlekiem, musztardą, bazylią i olejem. Wlać do mąki przesianej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pieprz, połowę oliwek, pomidory i połowę sera. Wymieszać wszystko dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej). Na górę powtykać resztę oliwek
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie dania uwielbiam! robi się je ekspresowo! kilka chwil roboty, trochę pieczenia i gotowe. To takie danie na dzięń kiedy gotowanie schodzi na dalszy plan ;-) Polecam! Składniki; ok. 1 kg ziemniaków ok 50 dag szynki 2 cebule 1 papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz, tymianek 2 łyżki ketchupu 15 dag sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka(...)paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić. Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka(...)bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową. Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynemkurcze pieczone
Bon Appetit Małgorzatysamą myśl ;) Do tego przygotowanie wcale nie jest trudne, i nie zajmuje dużo czasu (no, oprócz samego pieczenia) ;) Składniki: kurczak ( u mnie prawie 2 kg) oliwa z oliwek lub olej kokosowy (płynny) przyprawy – właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki(...)było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać. Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu polewamy go wodą. Przyjmuje się
Jak gotować i nie zwariować5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), W wolnowarze lub tajinie podlać wodą. Czas gotowania piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie ! wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczosnek. Gotować ok. 5 min. Dodać kukurydzę. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną świeżą bazylią. W razie potrzeby farsz zagęścić mąką ziemniaczaną. Płaty ciasta smarować z obu stron oliwą z oliwek, składać 2 razy. Na środku powstałych kwadratów układać farsz. Łączyć rogi kwadratów tak by powstały sakiewki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza
Konrad Gotujeostatnimi czasy coraz częściej pojawia się w sklepach ;). DORADA Z PIEPRZEM CYTRYNOWY I ŚWIEŻYM KOPERKIEM Z PIECA Składniki: - Dorada (ilość w zależności od osób siadających do posiłku ;)) - pęczek świeżego młodego kopru - pieprz cytrynowy - suszone i zmielone: natka pietruszki, cebula, czosnek, słodka papryka, kolendra, bazylia, korzeń lubczyka, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, kozieradka lub , jeżeli nie mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy(...)gotową przyprawą, pieprzem cytrynowy oraz solą . Do brzucha wkładamy po kilka gałązek koperku zielonego. Pakujemy w folię aluminiową. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc - w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut lub grillujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusera;Przyprawa do ziemniaków;Przyprawa do kurczaka;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać.Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni(...)plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym
Gospodyni Miejskasmaczny efekt! Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu(...)łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki – polecam eksperymentować wedle własnego uznania, lub w ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby
Grunt to przepis!ustach i za każdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów(...)Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie w nim obtaczamy nasze kotlety. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy
My Culinary Artkwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli(...)kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos(po przekątnych ciasta), obok pasek papryki i ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto. Gotowe przekąski możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut.Podajemy z czerwonym barszczykiem.Zgodnie z zapowiedzią, to ekspresowe propozycje z wykorzystaniem ciasta fracnuskiego. Widzicie sami, że sprawdza
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanadaje ciekawy smak! Polecam, bo jeszcze jest czas, aby go przygotować :) Poza tym takie pieczone mięsko jest o wiele zdrowsze! Uwielbiam :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 4 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka suszonych śliwek 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól świeżo zmielony pieprz Glazura: 3 łyżki ostrego(...)pieprzem, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Na jednym brzegu układamy jedna przy drugiej suszone śliwki i od tego końca zaczynając zwijamy ciasno w roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia. Obsmażone mięso przekładamy
Kolorowy Przepisowniknadzieję, że znajdą się wśród Was amatorzy soczystego i obłędnie smacznego kurczaka. Piekłam go w rękawie - mięsko jest bardzo mięciutkie, rozpływa się w ustach! Składniki: sprawiony kurczak (około 1,2 kg), 3 duże cebule, główka czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, oregano, szałwia, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie(...)wewnątrz solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, oregano i szałwią. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Cebulę oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka ząbki czosnku pozostawić w całości. Częścią warzyw nafaszerować kurczaka (wkładamy tyle ile wejdzie), resztę odłożyć. Kurczaka dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Nóżki zapleść. Przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać resztę cebuli i czosnku
Nie tylko w kuchni