pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:140/417)

Pieczony schab faszerowany szpinakiem 171

Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony(...)góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia ok. 45 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Schab pod pierzynką 123

warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez – 2 łyżki* przyprawy : sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy na plastry, doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką.Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę , a następnie dodajemy mięso i smażymy kilkanaście sekund z każdej strony.Dodajemy posiekanego pora i startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce.Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa.Posypujemy przyprawami.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Karczek w sosie 131

miałbyć szybki obiad, ale że skończyłam wcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę

Kulinarne życie
Kurczak w orzechach nerkowca 359

Coś dla miłośników kurczaka. Pieczone piersi w orzechach, pyszne i soczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad.  Składniki: 1 cała pierś pęczek pietruszki 100 g orzechów nerkowca 1 białko 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy(...)otaczamy w panierce następie w białku i znowu w panierce  układamy na blachę wyłożona pergaminem i czynność powtarzamy z każdym kotletem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 -25 minut. Podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami np. puree  Smacznego

Niezły Młynek
Pieczony boczek w ziołach 237

 Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 77

Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki + do posypania warzyw łyżeczka bazylii + do posypania warzyw łyżeczka oregano łyżeczka tymianku pół łyżeczki gałki muszkatołowej puszka przecieru pomidorowego 6 średniej wielkości ziemniaków średnia cukinia 2 słodkie papryki 250 g słodkiej śmietanki 18% do zup i sosów 2 jajka opakowanie mini mozzarelli(...)dodajemy warstwę ziemniaków. Na nie kładziemy kawałki papryki. Posypujemy papryką słodką, bazylią i solą. Następnie wlewamy do naczynia sos z mięsem mielonym. Po czym nakładamy drugą warstwę warzyw: cukinii i papryki. Posypujemy papryką słodką, bazylią i solą. 4 Na zapiekankę kładziemy kuleczki mozzarelli oraz polewamy całość śmietanką wymieszaną z jajkiem. 5 Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez około

Kuchnia Bazylii
Domowe krakersy 153

małą imprezę ;) Ja zrobiłam je w 3 smakach: pizzy (pomidory z oregano), kminkowe i solone, można zrobić wędzone (z papryką wędzoną), z cebulką i jakie tylko chcecie :) Składniki: - 1 i 3/4 szklanki maki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/2 łyżeczki soli, - 1/3 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, opcjonalnie: - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - szczypta czosnku suszonego, - 1/3 łyżeczki oregano suszonego

Co na wege obiad?
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 201

olejem kokosowym zamiast masła. Do tego dowolne dodatki - np. smażone pieczarki z cebulką, marynowane tofu na surowo, sałata z czerwoną papryką i zieloną cebulką skropione sokiem z cytryny. Prosty, szybki, pełnowartościowy posiłek, czas przygotowania około 30 minut. 2 . Ziemniaki pieczone - pokrojone w ósemki, obtoczone w przyprawach i oleju, pieczone w piekarniku w czasie przygotowywania dodatków. Szczegółowy wpis znajdziecie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasztet z dyni i ciecierzycy 132

ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą.  Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Pasztet z zapiekanej dyni i buraka 122

ząbkami czosnku.  Zapieczone i ostudzoną warzywa obieramy ze skórki i blendujemy.  Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
indyk z żurawiną i jabłkami 124

jabłka  100 g suszonej żurawiny 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta fasolowa z cytryną z anchois do chleba 129

masy dodaj kilka posiekanych filecików anchois -dlatego nie dodawaj soli, bo są one bardzo słone.  Dopraw jak lubisz: papryką w proszku, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem Podawaj z ulubionym chlebem.  U mnie żytni na zakwasie z Chrupiącym z Pieca od Lidl Polska

AZgotuj!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 204

papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut.  Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody.  Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pollo brazyliano 218

syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch pokrojoną paprykę, pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki) oraz brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze piec z 20 minut. Ja proponuję podawać z czerwonymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale z czerwonym czy brązowym ryżem również smakuje wyśmienicie

Karczma Honorietty
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 269

dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka

Smaki Ewy
Pomidorowo-paprykowy pasztet drobiowy 153

korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową pieczemy w temp. 170 stopni przez 45-50 minut po upieczeniu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cukinia Buddy'ego 185

kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu. Składniki: 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 fileciki anchois (sardeli) 10 małych kaparów ostra papryka i sól 3-4 łyżki oliwy do smażenia Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół. Cukinię umyć

Trzeci talerz
Sos tahini czyli طحينة 217

sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe frytki z piekarnika + film 171

plastry a następnie w cienkie paski. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawą curry raz słodką mieloną papryką, dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą oleju i przypraw. Na dużej blasze do pieczenia rozkładamy pojedynczą warstwę frytek. Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C około 30 minut. Gotowe frytki posypujemy solą

Smakowite Dania
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami 191

podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą

Aga w kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem 155

środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny

VioletoweKucharzenie
Papryki faszerowane kuskusem i warzywami. 125

farszu. Na koniec dosypujemy ok. garść prażonej cebulki. Mieszamy dokładnie całość i doprawiamy lubczykiem, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Paprykę kroimy na cztery części, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy paprykowe krążki. Układamy papryczki w blaszce na papierze do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek, układamy gałązki tymianku lub posypujemy tymiankiem i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego

vegetanie
Schabowy po cygańsku 194

pokroić w grubsze plasterki, cebulkę w piórka.    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami  prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem. Posypujemy startem serem. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w 190C. 15minut przed końcem pieczenia odkrywamy folię aby serek się zarumienił

Amatorka kuchenna
Jak zrobić gładki hummus 195

były marynowane suszone pomidory. Najbardziej popularne dodatki to  oliwa z oliwek, kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą

SzczyptaSmaQ
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 225

woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto

Ostra na Słodko
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 185

Uwielbiam zupy kremy, i jesienią, i zimą zjadamy ich ogromne ilości, czego, niestety, na blogu nie widać. Dlaczego? Bo zazwyczaj znikają szybciej, niż zdążę zrobić im

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 159

papryką).Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Zawijaniec drobiowo prowansalski 134

czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut

Kuchnia Danusi