pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:148/417)

Pieczony boczek 178

papryki słodkiej, 1 łyzeczka soli, olej, 1 główka czosnku Wykonanie; Skórę umytego i wysuszonego boczku naciąć co 4 mm. wszystkie przyprawy zmieszać, dodać trochę oleju i natrzeć marynatą cały boczek. czosnek wycisnąć i równiez rozprowadzic na boczku. tak przygotowane mieso owinąć w folie aluminiową lub spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Boczek najlepiej piec w rekawie do pieczenia około(...)czasie rękaw rozciąć, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze około 20 minut. PIECZONY BOCZEK KROK PO KROKU... KLIKNIJ TUTAJ

Anioły w kuchni
Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 164

sposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka  200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować(...)marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka  i rozmaryn. Piec przez około 50-60 minut

Piąty grzech główny
Perliczka pieczona na ruszcie 170

ptaka z zewnątrz i  wewnątrz solą, pieprzem, można posypać papryką. Do środka włożyć całą główkę czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach.  Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam

Stare Gary
Udka z kurczaka z ziemniakami 947

Soczyste, pachnące z odrobiną miodu, pomidorami i pieczonymi ziemniakami. Taki wyczarowałam obiadek z udek z kurczaka. Proste, ale jakie smaczne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie przygotować taki obiadek. Wszystko na blaszkę i do piekarnika, a Wy w tym czasie możecie poczytać ciekawą książkę lub obejrzeć fajny film. Potem wyjmujemy z piekarnika i obiadek na stół. Czy może być lepiej? Składniki(...)poukładać pomiędzy kurczakiem. Czosnek pokroić drobno i posypać mięso. W kubeczku wymieszać oliwę, ketchup, miód, słodką paprykę, sos sojowy i wszystko zagotować. Polać dokładnie udka. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, wymieszać z 1 łyżką oliwy i poukładać na blaszce z mięsem . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 40 minut, a następnie dołożyć pomidory koktajlowe wraz

O kuchni z uczuciem
Kofta z domową pastą ajwar 137

łyżki oliwy sól, pieprz słodka papryka w proszku (ja dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy(...)drobno siekamy. Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka (ja użyłem takiego na mrożonki). Szczelnie zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam obrać warzywa ze skórek. Więc po tych 30 minutach wyjmujemy je z woreczka i obieramy właśnie. Wkładamy warzywa do melaksera i dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Kąski kurczaka w płatkach 84

Takie kąski często robię w towarzystwie TYCH ziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości :) Bardzo lubię tego typu dania - samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym(...)śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego płatki kukurydziane Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na pół (z grubości) i na mniejsze kawałki, nie rozbijamy. Przekładamy do miski, wlewamy jogurt naturalny

Kolorowy Przepisownik
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 311

emigrantów w Stanach swoją surową „sosizza” przyprawiają w śródziemnomorskim stylu – koniecznie włoskim koprem, czosnkiem, papryką. W zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć(...)ciepłą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko tłuczemy

Karo in the Kitchen
Tarta pieczarkowo - serowa 313

oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasol(...)nałożenia farszu. Farsz: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko

Gospodyni Miejska
ziemniaki pieczone w ziołach 162

kolendra, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, oregano tłuszcz do wysmarowania naczynia wykonanie: Masło roztapiamy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w talarki ale nie przecinamy do końca, ja układam je na drewnianej łyżce i nacinam. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia i pieczemy przez(...)Następnie smarujemy je masłem ziołowym i ponownie pieczemy prze ok. 15 min. Tą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Zapach unoszący się podczas pieczeni jest nieziemski

Domowy Smak Jedzenia
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka(...)papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz

Fiolka w kuchni
Stromboli 173

Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry salami, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cebuli, kawałkami papryki, serem, oliwkami i bazylią. Posypać ziołami, solą i pieprzem. 4.  Założyć ściśle wolne brzegi(...)gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską.   5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby w trakcie za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temperaturę do 180°C.  Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i po 10 minutach kroić

Kuchnia Prezydentowej
Pieczony filet z indyka 124

łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy -  3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec  45 minut

Świat Smaku
Świąteczna uczta – Spider-Man: Miles Morales 72

miski z sosem i dokładnie wymieszaj odstaw do lodówki na 1h SKŁADNIKI: makaron kolanka – 200g szynka wędzona (ponad 95% mięsa) – 150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka zielona – 1 szt. ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko – 3 szt. seler naciowy – 1 łodyga oregano – 1 łyżeczka(...)folię i odstaw do lodówki na 30 min tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć do miski, rozdrobnij mięso widelcem cebulę, paprykę oraz pietruszkę drobno posiekaj na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż przez 3 min cebulę z papryką podsmażone warzywa przełóż do miski z tuńczykiem, dodaj posiekaną pietruszkę, pieprz oraz sok z limonki ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj

Nerds Kitchen
Kruche ciasteczka z pastą groszkową 113

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. 3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem.  4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem

Szefowa kuchni
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 77

węglowe oraz z serii Smokey Joe , które mimo kompaktowych rozmiarów, wyposażono są w ciekawe funkcje, ułatwiające przygotowanie wielu produktów. Z takimi grillami nie trzeba się martwić o to, że pieczenie potraw będzie trwać długo, a gdy już zostaną podane – okaże się, że są surowe lub przypalone.  Grille z serii Go Anywhere od Webera: występują w wersji węglowej oraz gazowej(...)miodem, oliwą oraz musztardą, aż otrzymamy jednolitą marynatę. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, paprykę słodką mieloną, imbir oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 77

węglowe oraz z serii Smokey Joe , które mimo kompaktowych rozmiarów, wyposażono są w ciekawe funkcje, ułatwiające przygotowanie wielu produktów. Z takimi grillami nie trzeba się martwić o to, że pieczenie potraw będzie trwać długo, a gdy już zostaną podane – okaże się, że są surowe lub przypalone.  Grille z serii Go Anywhere od Webera: występują w wersji węglowej oraz gazowej(...)miodem, oliwą oraz musztardą, aż otrzymamy jednolitą marynatę. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, paprykę słodką mieloną, imbir oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając

Kuchnia MagdaLeny