przypomnieć. Oto propozycja na kurczaka pieczonego z garnca. Powstał już jakiś czas temu: bez tłuszczu i zbyt wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury: Składniki: 2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych) mieszanka ulubionych ziół i przypraw (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir) sól, pieprz biały ok 50 ml wody Przygotowanie
Kuchnia po mojemukrem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni :) Składniki na 4 porcje: 1,5 kg słodkich pomidorów 1-2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 8-10 suszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku(...)żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka (sok z pomidorów, który został w naczyniu również przelewamy
Zawsze głodna!główka kapusty pekińskiej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz natka pietruszki Do miski włożyć mięso, poszatkowaną drobno kapustę pekińską oraz pozostałe składniki. Wszystko wyrobić na gładką masę. Do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową wyłożyć masę mięsną, ubijając ją w formie. Piec w 180 stopniach C do momentu aż z wierzchu mięso będzie rumiane
O kuchni z uczuciemtalerzu niebieskim - kotleciki pieczone - propozycja dla wszystkich na diecie i dbających o linię (niczym nie ustępują w smaku tym smażonym). Zobacz również przepisy na ------> MIĘSO MIELON E Kotleciki mielone z pęczakiem - przepis: Składniki: (około 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki(...)pieprzem, mieloną papryką, czarnuszką i przyprawą typu vegeta. Dodać jajko oraz bułkę tartą oraz 1 łyżkę zimnej wody. Dokładnie wymieszać rękoma, by składniki się połączyły. Ręce moczyć pod zimną wodą, odrywać po kawałku przygotowanej masy, formować placuszki, spłaszczyć. Przygotowane kotleciki smażyć na rumiano z obu stron lub - bez użycia tłuszczu - upiec w piekarniku (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć
Moje Qulinariatarta żurawina 6-7 ziemniaków papryka słodka papryka ostra tymianek rozmaryn sól i pieprz oliwa z oliwek wykonanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Wstawiamy na gaz do osolonej wody i odcedzamy gdy woda zacznie się gotować. W międzyczasie wlewamy do miseczki 2-3 łyżki oliwy i wsypujemy przyprawy (paprykę, rozmaryn tymianek, sól i pieprz). Odcedzone(...)ziemniaki wrzucamy do miski z przyprawami i pieczołowicie mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oleju i wyrzucamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach. Żółty ser kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Później raz jeszcze w jajku i w bułce. Smażymy pod przykryciem
Ania i Marcin gotująbędziecie po ten przepis sięgać często. Składniki: kaczka w całości,już wypatroszona,gotowa do pieczenia główka czosnku ok 4 łyżki oleju roślinnego(jeśli papka będzie za gęsta więcej) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 3-4 łyżeczki majeranku 3-4 łyżeczki papryki słodkiej( u mnie wędzona) 1 łyżka masła do środka do podlania: ok 200 ml wody(...)łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego Kaczkę należy starannie umyć i osuszyć,najlepiej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlać olej,dodać sól,pieprz,majeranek i paprykę - starannie wymieszać na przyprawową pastę,dolewając olej gdy będzie zbyt gęsta. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć kaczkę,zarówno od środka jak na zewnątrz.Czosnku nie wyrzucamy. Następnie przygotowaną wcześniej
Niespełnione zdolności kulinarnenajlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Boczek wieprzowy ok. 1 kg 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie(...)godziny w temperaturze pokojowej, lub na 12 godzin wkładamy do lodówki. Czym dłużej marynuje się boczek, tym lepszy będzie. Zazwyczaj marynuję go przez całą noc w lodówce. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Serwujemy jako danie główne na ciepło, lub na zimno jako wędlina na kanapki. Smacznego
Kuchnia Łukaszaksiążki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku) 1 łyżka cukru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie
Chilli Czosnek i OliwaSzynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: ząbki(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprzprzed powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy(...)szklanki suchej ekologicznej komosy ryżowej 3 kolory Symbio Ulubione przyprawy (polecam sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek) Czarnuszka Łyżka tahiny-pasty sezamowej Łyżka melasy z granatem Łyżka wody Batat, marchew i pietruszke myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy
Zawsze głodna!surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1 Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min. SOS HOLENDERSKI SKŁADNIKI: 250 g masła
ClauditteMissCookingbłony i nieładne rzeczy.Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku. Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut.W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą
Kitchens Alphabetzupa będzie gotowa w godzinę, razem z ich pieczeniem. Musicie jej spróbować! Pomidory myjemy, kroimy je na połówki. Rozkładamy je w jednej warstwie, skórką do dołu na blasze. Cebule obieramy, kroimy na pół, kładziemy między pomidorami. Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół i dodajemy do pomidorów. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy szczodrze papryką, tymiankiem i świeżo zmielonym, grubym pieprzem. Na koniec(...)garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów
Karo in the Kitchenznudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad. Składniki: 2 podudzia indyka opakowanie miszanki warzywnej mrożonej bukiet 9 warzyw Iglotex mieszanka PIEKŁO NIEBO z Ziarenkowa olej lniany Wykonanie: Podudzia, myjemy obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , odkładamy na min 2 godz do lodówki. Po tym czasie skrapiamy olejem lnianym(...)warzyw Iglotex. W skład wchodzi marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam na stronę IGLOTEX znajdziecie tam cały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren Piekło- Niebo z ZIARENKOWA . W skład p rażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
Z Majeczką w kuchnipieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach om 2 cm. Pieczemy ok 10-13 minut (suchy patyczek i zaczną pękać
sierotka maRysia w kuchni