Dziś proponujemy udka z kurczaka pieczone z ziemniakami. Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek. Składniki: Ilość składników dobieramy według potrzeb -udka z kurczaka -małe ziemniaki -marchew -por -czosnek -natka pietruszki -masło -przyprawa do kurczaka -słodka papryka Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy. Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na czas przygotowania(...)pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnygorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła wyższa. Nie można NIE gotować. Ja bynajmniej tak nie potrafię.Pozywanie kuskusu kasz jest dość "naciągane". Z definicji wynika, że kasza to jadalne nasiona zbóż, które mogą być rozdrobnione lub pozbawione tylko twardej łuski, otaczającej(...)myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę czosnek, cebulę, wrzucam paprykę i smażę około 6 minut. Zestawiam z palnika, dodaję kaszę, przyprawy, mieszam z majonezem Delikatnym Winiary (świetnie nadaje się do zapiekania). Tak przygotowaną mieszanką nadziewam cukinie. Piekę około 30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiznika jako pierwszy. Jest aromatyczny, mięciusi i soczysty, po prostu przepyszny!!! Składniki na karczek pieczony 1,2 kg karczku (chudego) 4-5 ząbków czosnku 0,5 łyżeczki soli 100 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do mięs 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż(...)wkładamy tam karczek. Dobrze go nacieramy tą marynatą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karczek i pieczemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy do 10 minut, aż się ładnie zarumieni
Rozpustne gotowaniełyżki siekanego koperkusól do smakusłodka mielona paprykaSposób wykonania:1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką.2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku.3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia.Smakuje bardzo bardzo dobrze
Kuchnia domowa Aniprzepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce
Kolizje Smakówmięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru
Fabryka pomysłówużywać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki nasion kminku
Smakowity Blog KulinarnySchab pieczony w mleku...Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.O delikatnym aromacie i smaku przypraw.Idealny do kanapek, jak i na ciepło.Zapraszam do spróbowania!Nie pożałujecie!Składniki:1 kg schabu bez kości;1 litr mleka (u mnie 2%);1/2 łyżki słodkiej papryki;1 łyżka majeranku;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki pieprzu;2 ząbki czosnku;2 łyzki oleju.Sposób przygotowania(...)Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego/na blachę i zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskaplastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-60 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pilnujemy by ich nie spalić! SPOSÓB II - z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) - oliwa - ulubione przyprawy, sól (np. czosnek, papryka) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw
Be Fit Be StrongPieczony kurczak z kabaczkiem Składniki: - udka lub podudzia z kurczaka - kabaczek marynata: - 3 łyżki musztardy (u mnie kremska) - sól, pieprz - 1-2 łyżki ziół prowansalskich - 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam
Kuchnia co dniapapryczka pepperoni 4 pomidory ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 duże cukinie 2-3 pomidory 2 kulki mozzarelli garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia: Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz
Food Squaresurowej szynki, przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie, papryka, majeranek, sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek Wykonanie; Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy mięsko. Odkładamy na parę godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.Temperatura jest taka niska żeby nasza szyneczka była soczysta. Czas pieczenia jest uzalezniomy od tego ile kg mamy szynki. Na każdy
Anioły w kuchnisól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej misce wołowinę łączy z posiekaną cebulką, mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze(...)stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, hamburgera, pomidora, ogórki, czerwoną cebulę oraz paprykę.Wierzch hamburgera przykrywamy drugą połową bułki
Smakowite Daniakury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak. Zapraszam na przepis. Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 duże jajko ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy 3 łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka miodu Przygotowanie: Skrzydełka przyprawiamy
Mania Gotowaniamięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostanio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny. 4 duże dojrzałe pomidory 150g kuskusu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 3 łodygi dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano(...)pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz
Codzienne Gotowanie