wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze
Moje-pitraszeniełyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w 200* C przez 35 minut
VioletoweKucharzenieposypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. kwadrans. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z cebulą. Muszę przyznać, że w Hiszpanii pomidory nie zachwyciły mnie
Weekendy w domu i ogrodziepatelni podsmażyłam pokrojone na drobno pieczarki i paprykę. Mi ęs o po sypa łam potarkowanym serem żółtym pieczarkami i papryką. Wszystko razem ciasno zwinęłam i związałam nitką.Włożyłam w rękaw do pieczenia.Dodałam odrobinę oleju i wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 1,5 godziny
Darcia w kuchnicyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki
Smaki Ewysłodka mielona 1 łyżka · olej 1 łyżka Skrzydła umyć, lekko osuszyć, włożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Miód, paprykę i olej wymieszać, dodać do skrzydełek i wszystko razem wymieszać, Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika, piec w 180stC przez ok 40 min, zdjąć folię i dopiec jeszcze przez 20 minut
Camilla w kuchnismażmy na patelni chwile z obu stron . Warzywa czyli kabaczek myjemy i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki , dodajemy do kabaczka . Układamy na warzywach karkówkę i zalewamy bulionem . Wkładamy do pieca i zapiekamy godzinkę w 250 stopniach . Podajemy z ziemniaczkami i surówką
Różowa kuchniaSposobów na zagospodarowanie takiego kurczaka jest sporo. Dzisiaj wyczarujemy smaczną sałatkę, z gwarancją szybkiego zniknięcia z miski. Składniki: Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( miałam całe udo i pierś ) 1 puszka kukurydzy 300 gram pieczarek 3 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej Szczypiorek Olej do usmażenia pieczarek Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju z odrobiną
Smaki Ewymakarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Składniki: spaghetti na 2 porcje 2 duże pomidory 1 pieczona pierś z kurczaka 2 garście ugotowanego bobu, obranego ze skóry 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy posiekany
Moja smaczna kuchniacytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy drobniutko,łączymy z papryką i masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchniśrednim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Wymieszaj ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut. Smacznego! English version Hungarian style new potatoes (4-5 servings) Ingredients: 1 kg new potatoes, scrubbed
karmelowyszczypta ziół prowansalskich łyżka oliwy z oliwek szczypta soli szczypta papryki wędzonej Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na niezbyt grube (ok 2 mm) plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy talarek oliwą i oprószamy ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni (najlepiej funkcja opiekania z termoobiegiem). Pieczemy do zrumienienia. Przekręcamy na druga stronę i powtarzamy przyprawianie. Czynność(...)kilkukrotnie (już bez ziół). Na tyle często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań
Kuchnia po mojemuprzyprawami. Dolewając bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy zagniotłam ciasto. Dodałam drobniutko posiekane papryki i suszonego pomidora. Wyrobiłam jeszcze i pozostawiłam w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut) Ciasto wyrobiłam ponownie. Uformowałam okrągłe bułeczki. Ułożyłam w blasze na papierze do pieczenia. Przykryłam i pozostawiła do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem posmarowałam pędzelkiem odrobiną mleka(...)posypałam szczyptą ziół prowansalskich. Piekłam przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Ciepłe bułeczki przykryłam ściereczką. Tuż po upieczeniu skóra była dość twarda, więc aby zmiękły wsadziłam takie ledwo ciepłe do torebki foliowej. Na kolację były w sam raz. Najlepsze były następnego dnia - zmiękły - przeszły aromatem papryki i pomidora. Pyszota. Z wędlinką bądź żółtym serem - polecam
Kuchnia po mojemuczosnku, tymianek i mieszamy. Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais
Smakowite Dania