Pieczony kurczak z kabaczkiem Składniki: - udka lub podudzia z kurczaka - kabaczek marynata: - 3 łyżki musztardy (u mnie kremska) - sól, pieprz - 1-2 łyżki ziół prowansalskich - 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam
Kuchnia co dniapapryczka pepperoni 4 pomidory ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 duże cukinie 2-3 pomidory 2 kulki mozzarelli garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia: Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz
Food Squaresurowej szynki, przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie, papryka, majeranek, sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek Wykonanie; Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy mięsko. Odkładamy na parę godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.Temperatura jest taka niska żeby nasza szyneczka była soczysta. Czas pieczenia jest uzalezniomy od tego ile kg mamy szynki. Na każdy
Anioły w kuchnisól przepis Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od pokrojenia warzyw, cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w niezbyt cienkie plastry a czerwoną cebulę w piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej misce wołowinę łączy z posiekaną cebulką, mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze(...)stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, hamburgera, pomidora, ogórki, czerwoną cebulę oraz paprykę.Wierzch hamburgera przykrywamy drugą połową bułki
Smakowite Daniakury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak. Zapraszam na przepis. Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 duże jajko ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy 3 łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka miodu Przygotowanie: Skrzydełka przyprawiamy
Mania Gotowaniamięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostanio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny. 4 duże dojrzałe pomidory 150g kuskusu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 3 łodygi dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano(...)pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz
Codzienne Gotowaniejest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-) 1 łyżka kuminu 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżka papryki 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka chili sól i pieprz 1 kg żeberek wieprzowych 200g sosu barbecue Mieszamy
Smaki Przyprawy i KoloryNie jest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół
Kulinarna rozmowamożliwości jej wykonania jest mnóstwo:) oto jeden ze sposobów :Składniki: Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek starty 3 ząbki - papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę(...)obsmażyłam z każdej strony na rumiany kolor - obsmażony kawałek ułożyłam na warzywach podlałam wodą z patelni na której obsmażało się mięso- brytfankę umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam 1,5h godziny po godzinie zdjęłam przykrywkę, aby mięso nabrało koloru i chrupkiej skórki - po upieczeniu dałam mu odpocząć 40 minut po czym było już gotowe na kanapki Smacznego
Basia w kuchniniego przygotowywać bardzo smaczne potrawy.Składniki:1 średni bakłażan,około 20-25 dkg. mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 średnie pomidory,1/2 sera feta,4 ząbki czosnku,ostra papryka mielona, rozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił(...)stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu.Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso
Codzienna kuchnia niecodziennamusi być odpowiednio przyprawione. Z myślą o wszystkich jego smakoszach szefowie kuchni Knorr skomponowali przyprawę idealną, która w przemyślany sposób łączy zioła i przyprawy takie jak m.in. tymianek, rozmaryn, paprykę, czosnek, pieprz i oregano. Przyprawa podkreśla zapach mięsa, wydobywając z niego pełnię smaku. Nadaje mu smakowity rumiany kolor i pomaga w uzyskaniu soczystości mięsa. Sprawdzi się także w daniach(...)przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz Niepodległości ( KLIK ). Zdjęcie zupki
Marder&Marder Manufactureodchudzoną wersję nuggetsów, w podobny sposób przygotowałam również dewolaje. :-) Pieczone, w delikatnej panierce, tłuszcz to jedynie masło zawinięte w środku. Polecam lżejszą, domową wersję tych pyszności. 3 filety z kurczaka 2-3 szklanki płatków kukurydzianych 50g masła 200g żółtego sera kilka gałązek natki pietruszki jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1. Płatki kukurydziane kruszymy z pomocą wałka(...)osuszamy, rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli są duże, przekrawamy na pół. 3. Na środek każdego fileta kładziemy kawałek masła, kawałek zera i gałązkę natki pietruszki. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w rozmąconym jajku a następnie w pokruszonych płatkach. 4. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Szefowa kuchnioraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego
kgwjanczewowyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę oprószyć pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę kiszoną, skropić olejem, wlać 1/2 szklanki wody i ułożyć na tym golonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu
O kuchni z uczuciemporcje) Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami – można je również przygotować jednocześnie z rybą w piekarniku. Pieczone ziemniaki w mące -> przepis znajdziesz tutaj . Składniki (4 porcje): 12 średniej wielkości ziemniaków, około 1 1/2 szklanki mąki, oregano, papryka, sól, pieprz i czosnek Przydatne: Czas przygotowania: ok. 45 minut. Jako dodatek: Fasola szparagowa duża – czas gotowania ok.15-20 minut
rozgotowana