pieczenia - 22046 przepisów (strona:1133/1470)

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 152

piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku głodnych

Ze smakiem i z pasją
Domowa pizza na spodzie z mąką pełnoziarnistą 170

objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 15-17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 199

muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut.  W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść.  Następnie posypać nią babeczki.  Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią inspiracja

Ze smakiem i z pasją
Proste ciasteczka marcepanowe 192

ciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką.  Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.  Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 169

Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały. Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty. Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 182

ubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier. Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz

Ze smakiem i z pasją
Bezglutenowe ciasto gryczane z jabłkami 170

wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (góra-dół) do 25 minut

Ze smakiem i z pasją
Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 256

ksylitol. Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. Po wystudzeniu ciasta ubić z ksylitolem

Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 488

posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Mini gołąbki w liściach botwiny 121

wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku.  Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku

Pasja Smaku
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 170

Taka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw , o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z

Blondynka Gotuje
KIMBAP 김밥 (WERSJA WEGETARIAŃSKA) 192

azjatyckich blogów. Wynik moich poszukiwań jest następujący - każdy daje do kimbap'u to co ma w domu. Jedyne stałe punkty to ryż i algi. Można zrobić roladki z pieczonym mięsem, z omletem, z grzybami, tuńczykiem z puszki. Ja proponuję wersję wegetariańską. "Bap" po koreańsku znaczy gotowany ryż, a "Gim" to sprasowane algi. Kimbap podajemy

Przepisy Aleksandry
GÂTEAU ALEXANDRA - KRÓLOWA ALEXANDRA 157

Wiktorii). W internecie można znaleźć w zasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej. Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique. Na tej książce w wielu przypadkach można polegać. Ciasto przygotowałam według przepisu Larousse

Przepisy Aleksandry
CIASTO ZEBRA (POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA) 218

grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne. W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D. Także specjalnie dla Was mam dwa ciut różne przepisy na zebrę. Mój przedstawię w tym poście, a mojej mamy w następnym :). Zapraszam :) Przepis na tradycyjną babkę zebrę znajdziecie

Przepisy Aleksandry
MAKOWIEC 288

przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten gdzieś nam zaginął. Mniej więcej pamiętałyśmy składniki, więc rozpoczęliśmy poszukiwania podobnej receptury. Znalazłyśmy ją na blogu " Kulinarne szaleństwa Margarytki ". Przepis i wykonanie cytuję za autorką, ponieważ zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem

Przepisy Aleksandry