pieczenia - 22046 przepisów (strona:1142/1470)

Sos owocowo-korzenny ( dodatek do wielu deserów ) 189

owocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni

kolorowotorcikowo
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 170

żemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce. Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce. Ciastka piec w 170 stopniach C około 15 minut. Ostygnięte ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brownie potrójnie czekoladowe 189

łyżki przesianej mąki - wymieszać. Na koniec dodać kawałki białej czekolady - delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Piec w 240 stopniach C przez 10 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 173

ciasto.  Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na okrąg średnicy 26cm.  Piec 15 minut w 200 stopniach C.  Blaty pozostawić do ostygnięcia. Przygotować mus czekoladowy: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

kolorowotorcikowo
Muffinki z musem jabłkowym i borówkami 259

drugim naczyniu zmiksować jajka z olejem i musem jabłkowym. Do mokrych składników wsypać składniki suche - połączyć. Na koniec dodać borówki - delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wykładać do formy na muffiny. Piec w 180 stopniach C, przez około 20-25 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 208

pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wówczas pierożki zyskują ładniejszy kolor. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 stopniach bez termoobiegu, przez 15-20 minut, aż upieką się na złocisty kolor. Calzone smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 167

pogody, polecam postawić w tym najbardziej nasłonecznionym pokoju ;) Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym  jajkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułeczki piec przez około 15 minut, na złoto. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brownie z kajmakiem ( z krówką ) 187

łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać kajmakiem, najlepiej łyżką, cieniutkimi stróżkami. Piec w 240 stopniach C przez 10 minut. Przed podaniem, kawałek brownie można dodatkowo polać płynnym kajmakiem.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym 235

układać plastry łososia oraz szparaga - zwijać w roladkę. Roladkę posmarować za pomocą pędzelka, olejem rzepakowym i obtoczyć w pieprzu z solą. Układać na kawałku folii aluminiowej i ciasto zawinąć. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 25-30 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Botwinka na szybko 200

czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków. Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut. Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego

kolorowotorcikowo
Karkówka po królewsku 278

łyżki). 4. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki i cebulę nakładamy na kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu. 6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto w pewnym momencie odkryć naczynie, bądź nie przykrywać wcale. Ja podałam karkówkę z ziemniakami i ćwikłą, choć

Pasja Smaku
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 261

kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze

Pasja Smaku
Pizza hawajska 140

Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i częścią sera. Ułożyć szynkę i ananas, posypać ziołami i serem. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec ok 10 min. w temp

Pasja Smaku
Cukinia faszerowana 232

kostkę i podsmażyć przez 15 minut na patelni. 3. Do farszu dodać woreczek ryżu. 4. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie i posypać serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo

Pasja Smaku
Tarta jabłkowa 154

lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. 6. Na cieście układamy w dowolny sposób jabłka (ja układałam od zewnątrz do środka). 7. Jabłka zalewamy przygotowaną śmietanką. 8. Tarte pieczemy 40 minut w 180 st.C. 9. Przed podaniem warto by ciasto ostygło, a śmietanka dobrze zastygła

Pasja Smaku