pieczenia - 22046 przepisów (strona:1146/1470)

Szynka domowa gotowana 405

było czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1134

bokiem pizzeria  ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki

Buniabaje w kuchni
Mus kawowy 6012

Mus kawowy to deser przygotowany na bazie żółtek, bitej śmietany i serka homogenizowanego oraz dodatków takich jak kawa i kakao. Mus jest dość prosty w wykonaniu

Smakołyki Bereniki
Rozgrzewająca zupa-krem 179

wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę

Sajkofanka smaku
Słodka tarta na powitanie 248

połączyć z mascarpone. Odstawić. Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już

Sajkofanka smaku
Ostra jaglanka ! 291

dodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Moja ukochana jaglaneczka. Małe, złote kuleczki przygotowałam w wersji ostrej, czyli rozgrzewającej podwójnie! Połączenie kaszy z piekącymi papryczkami i czosnkiem było strzałem w dziesiątkę! Zazwyczaj jaglankę jadałam z bakaliami, z mlekiem bądź owocami. To połączenie najbardziej mi pasowało. No cóż, dzisiejszy smakowy misz-masz, który stworzyłam, zdecydowanie

Sajkofanka smaku
Pierniki 653

folię i wkładamy do lodówki na dobę.  Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm (na blacie oprószonym mąką) i wycinamy dowolne kształty.  Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.  Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego

Sajkofanka smaku
Słodko - makowo i bakaliowo :) 205

dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny.   Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.  Dekorujemy dowolnie. Smacznego

Sajkofanka smaku
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 234

miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku."   A oto moje pierniczki - smacznego

Sajkofanka smaku
Torcik różany 225

przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka

Sajkofanka smaku
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym 195

Miętowa otoczka: - 10 listków świeżej mięty - sok z połowy cytryny - łyżka oliwy -sól, pieprz, cukier Łososia oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie – około 15 minut. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C. Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem

Sajkofanka smaku
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym 279

czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.  Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut.  Po 10 minutach piersi wyjmujemy z piekarnika, odkładamy chwilę na deskę, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Pierś polewamy sosem i podajemy z sałatką z pomarańczy

Sajkofanka smaku
Tarta z botwinką i serem korycińskim 175

smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki

Sajkofanka smaku
Ciasto francuskie z boczkiem 752

którym leży ciasto. Zwinięte ciasto kroję w ok 2,5 cm krążki i na boku kładę na blachę z pergaminem. Na koniec po górze smaruję jeszcze jajkiem i do pieca. Piekarnik mam na 180-190oC i zapiekam ok 20 minut. Przyprawy tutaj bardziej podkreślają smak boczku a ciasto daje efekt łagodności więc proszę się nie obawiać połączenia pieprzu

Mechanik w kuchni
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1202

połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca. Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania