pieczenia - 22046 przepisów (strona:1153/1470)

Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 448

soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem: 50g masła,  50g margaryny,  2 żółtka,  budyń waniliowy,  400ml mleka,  1/2 szklanki mleka

Z miłości do słodkości
Sernik z żurawiną i musem malinowym 195

oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać.  Masę wyłożyć na przygotowany spód.  Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego

Z miłości do słodkości
Ciasteczka w kropeczki 158

gładkie ciasto.  Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Następnie odrywać małe porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać.  Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Sernik Snickers 32409

dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.  Polewa: 100g kajmaku o smaku kakaowym,  baton snickers

Z miłości do słodkości
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 151

Żeby tradycji stało się za dość i żeby nam się wiodło, upiekłam też tradycyjne pączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były pączki smażone i pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich

Z miłości do słodkości
Chleb z kiełbasą i chili 137

45minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.  Następnie ponownie krótko je zagnieść i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15minut.  Piec około 50-60minut w temp. 180st.  Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 365

środku każdego naleśnika ułożyć połówki parówek, zwinąć brzegi ciasta do środka, tak by przykryły parówkę. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na środek każdego naleśnika nałożyć farsz grzybowy, posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Diabelskie skrzydełka 153

dokładnie utrzeć.  Mieszanką oprószyć mięso z obu stron. Wstawić na około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między czasie obracając mięso na drugą stronę

Z miłości do słodkości
Lazania Bolognese 258

startego sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem. Wyłożyć resztę mięsa oraz pozostałe grzyby, posypać 1/3 sera. Wierzch przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem i posypać resztą sera. Piec około 30minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Ciasto chałwowe - II wersja 214

miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  łyżka

Z miłości do słodkości
Mazurek z mlekiem w proszku 282

minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st. Masa: 100g mleka w proszku,  110g masła,  150g cukru,  łyżka cukru waniliowego. Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml

Z miłości do słodkości
Burrito meksykańskie 180

małym ogniu.  Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Na środku tortilli nakładać farsz, składać jak kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu, posypać startym serem.  Piec około 15 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Schacciata - płaski chleb toskański 161

przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i uformować podłużny, cienki placek. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą morską. Piec około 25 minut w temp. 200st. Przed podaniem skropić oliwą

Z miłości do słodkości
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 211

Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk.  Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 23x33cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 30 minut w temp. 180st. Wraz ze mną bułeczki upiekły: Dobrawa Justyna Monika Jola Grażyna Karolina Kaśka

Z miłości do słodkości
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 302

warzywa. Złożyć.  Od razu podawać. Wraz ze mną w akcji brali udział: Paulina : Moja pasja smaku Marta : Magiczne życie Marty     Agata : Myszka gotuje   Alina : Ala piecze i gotuje Anna : Aronia - wiem co jem     Beata : Stare gary Danusia : Moje wypieki i nie tylko Ewa : Ewa kuchennie   Gosia : Codzienna kuchnia niecodzienna    Iwona : Izioni

Z miłości do słodkości