Jakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z
Monia miesza i gotujemąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie Martyłączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina
Smaczna PyzaUkładamy foremki na tartaletki. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki. Układamy foremki na blasze. Pieczemy tartaletki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Kopytka dodatkowo zrumieniłam na maśle rozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła ten pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek , do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki
Buniabaje w kuchniMus kawowy to deser przygotowany na bazie żółtek, bitej śmietany i serka homogenizowanego oraz dodatków takich jak kawa i kakao. Mus jest dość prosty w wykonaniu
Smakołyki Berenikiwody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę
Sajkofanka smakupołączyć z mascarpone. Odstawić. Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już
Sajkofanka smakudodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Moja ukochana jaglaneczka. Małe, złote kuleczki przygotowałam w wersji ostrej, czyli rozgrzewającej podwójnie! Połączenie kaszy z piekącymi papryczkami i czosnkiem było strzałem w dziesiątkę! Zazwyczaj jaglankę jadałam z bakaliami, z mlekiem bądź owocami. To połączenie najbardziej mi pasowało. No cóż, dzisiejszy smakowy misz-masz, który stworzyłam, zdecydowanie
Sajkofanka smakufolię i wkładamy do lodówki na dobę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm (na blacie oprószonym mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C. Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego
Sajkofanka smakudodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Dekorujemy dowolnie. Smacznego
Sajkofanka smakumiętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku." A oto moje pierniczki - smacznego
Sajkofanka smaku