bananowe muffiny miałam ochotę już od dawna i kiedy zobaczyłam je u Łasucha w kuchni wreszcie zmobilizowałam się, żeby je zrobić. Ponieważ nigdy nie piekłam nic z bananami, postanowiłam nie eksperymentować z przepisem i zachować oryginalne proporcje :) Efekt był pyszny, choć moje muffinki nie wyrosły tak piękne jak Łasucha :) Może dlatego, że nie przesiałam mąki? Warto się na nie skusić
Kraina Tysiąca Smakówmąki dolewamy stopniowo (!) ok. pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodajemy do mięsa i porządnie mieszamy. 6. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny (w zależności od grubości plastrów karkówki) pod przykryciem. Kiedy sos zacznie bulgotać można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni - ma sobie delikatnie "bąbelkować", nie za mocno
Kraina Tysiąca Smakówmarynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku. 3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku. 4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca Smakówsmaku" , w której pisałam, że muszę upiec te muffiny koniecznie. I upiekłam :) Muffiny czekoladowe z twarożkiem (black bottom cupcakes) - są zupełnie inne niż wszystkie, które do tej pory piekłam. Pyszne, serowo-czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować sami :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówChoć ostatnio bardzo popularne jest "to, co nasze jest najlepsze jest, bo nasze jest", postanowiłam jednak sięgnąć trochę do innych i przetestować na własnej skórze, jakie ciasta piecze się w innych krajach :) A jeśli podróżowanie w tak zwanym "realu" nie jest możliwe, to chociaż wirtualnie przetestujmy kuchnie świata, nie wychodząc jednocześnie z własnej ;) Ale, ale... plany planami
Kraina Tysiąca SmakówSernik z orzechową bezą - na delikatnym, kruchym spodzie, z pyszną masą serową Właściwie przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, bo jednak sporo rzeczy zdecydowałam się zmienić. Piekłam go dwa razy, pierwsza wersja bardziej była zbliżona do oryginału, z drobnymi zmianami. Drugą przerobiłam już całkowicie po swojemu. Bardzo lubię przepisy pani Ewy, jednak ten trochę mnie rozczarował, a zwłaszcza to jak ktoś
Kraina Tysiąca SmakówCaprise - bułgarskie ciasto biszkoptowe z wiórkami kokosowymi Pyszne i bardzo łatwe biszkoptowe ciasto z wiórkami kokosowymi i wierzchem z kogla-mogla (jakkolwiek to się odmienia!). Przygotowuje się je szybko, piecze raczej krótko i jakby zalet było mało jest raczej dosyć tanie, bo lista składników jest naprawdę króciutka. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówmuffiny z boczkiem, cebulą i mozzarellą Wytrawne muffiny z boczkiem i cebulą chodziły za mną już od dawna i kiedyś ten pierwszy raz musiał nastąpić. Bo do tej pory piekłam tylko takie w wersji "na słodko". Przepis przygotowałam na konkurs i gdy tylko przeczytałam, jakie jest zadanie - od razu wiedziałam, że wreszcie jest okazja, żeby zrobić muffiny
Kraina Tysiąca SmakówGołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym Wiem, że wiele osób gołąbki gotuje, ja je piekę. Dzięki temu nie są rozgotowane, kapusta się nie rozlatuje, nie trzeba też niczym ich spinać. Gołąbki z kaszą gryczaną są bardziej wyraziste w smaku i chyba jednak trochę zdrowsze od gołąbków z ryżem ;) Nie dodaję do farszu żadnych warzyw, warto jednak przyprawić go według
Kraina Tysiąca Smakówmuffinki w lutym i od tamtej pory cały czas za mną chodziły :) I wiedziałam, że kolejne, które zrobię, to będą właśnie te. Uświadomiłam sobie, że przynajmniej od lutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc po prostu jak zwykle sypnęłam trochę cukru pudru na wierzch
Kraina Tysiąca Smakówwypychając serowy kawałek :) To była pierwsza lekcja. A niedawno pisałam, że często mi się zdarzyło wylać galaretkę na ciasto za rzadką - przy serniku na zimno może spłynąć, przy cieście pieczonym spód może ją wchłonąć... To były kolejne lekcje. I tak metodą prób i błędów w końcu zaczęło się udawać, grunt to się nie poddać :) A propos poddawania się, może powinnam
Kraina Tysiąca Smakówpoczątku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyLubię piec babeczki, bo praca żadna, a efekt zawsze jest świetny. Ponieważ z natury jestem leniwa, więc takie przepisy to mój ideał;) Tym razem miałam do zagospodarowania serek mascarpone i padło na przepis z bloga Dorotki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze. Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika (w dodatku nie piekłam już baaardzo dawno), to nie przeżyję następnego dnia;) Padło na sernikobrownies z jagodami z tego przepisu , więc zanim na dobre zaczęło lać zdążyłam jeszcze pojechać na targ po świeże jagody
Zdrowa Kuchnia Sowy