hamburgerów. 6 1630 wejść Ciasto 3 bit To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc
Brzuszki Łakomczuszkisamej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy
Brzuszki Łakomczuszkizalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Ja trzymałam na patelni do czasu aż ciecierzyca zrobiła się pastą. Zdejmuję z ognia, dodaję jajka i pistację. Masę przelewam do keksówki wyłożonej papierem. Piekę 30 min w 160 st (tutaj najlepiej zrobić test suchego patyczka, może nie suchego ale sprawdzić czy nasz pasztet się troszkę "ściął"). Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkigotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki ŁakomczuszkiDzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo . Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru
Sto kolorów kuchnistron na rumiano. Odkładamy na ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Plasterki układamy na blasze i na każdy z nich układamy po plasterku mozzarelli (można też użyć zwykłego sera żółtego). Pieczemy w 180 stopniach około 5-10 minut, aż mozzarella się roztopi. Salsa: Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, a cebulę kroimy na mniejsze części. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy bazylię i doprawiamy
Czerwona PorzeczkaPosypać po całości częścią porzeczek i dwiema łyżkami cukru. Zwinąć w rulon od dłuższego boku. Każdy rulon pokroić na ok 6 cm kawałki. Ukłądac na blasze i piec ok 15 min w 180 'C. Po upieczeniu można polukrować , lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje
Sto kolorów kuchnidostawy porzeczek, bo tata zgodził się spełnić prośbę, ale pod warunkiem, że całe plony sobie sama przerobię. Tak więc co roku moja kuchnia zamienia się w porzeczkowe królestwo - kombinuję, piekę i przetwarzam. Zawsze wychodzi coś niesłychanie pysznego. Ostatnio postawiłam na babeczki, bo nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem papilotek, które przywiozłam z Ustki (tak tak blogerka kulinarna nie zbiera muszelek
Okolice Palnikapodsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami i pieczemy w 190 stopniach około 23-30 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogPost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojelimonki, chili w płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, nakładamy na udka część marynaty z każdej strony i układamy na w naczyniu. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę obracając udka co 10 minut i nakładając na nie resztę marynaty czyli w sumie pięć razy. Po tym czasie nasze udka
Mango Papajapół. W miseczce ubijamy mascarpone mikserem, dodajemy serek homogenizowany, miód i ziarenka wanilii. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej masłem blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, czekamy aż ostygnie. Kiedy będzie już dość chłodna nakładamy na nią krem z mascarpone, następnie
Mango Papajaowsiane, siemię lniane, orzechy laskowe i migdały mieszamy w misce z miodem i cynamonem tak długo aż wszystko będzie dobrze pokryte miodem. Przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego i pieczemy całość przed 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu się naszych składników odstawiamy całość do wystygnięcia. W tym czasie kroimy morele
Mango Papajadaniem (i niech nikt mi nie nazwie tego kaszotto, bo nie wiem kto mądry wymyślił taką nieapetyczną nazwę sugerującą podobieństwo do risotto, o nie!) lub dodatkiem, na przykład do pieczonej piersi z kurczaka- tak jak ja zamierzam ją podać. I co wspaniałego w tym daniu to to, że można zrobić je dzień wcześniej i kolejnego dnia zabrać ze sobą
Mango Papaja