Ostatni raz przygotowałam kotlety drobiowe z serem dobre kilka lat temu, a sam przepis dostałam od koleżanki dekadę temu. Kotlety najbardziej nam smakują z dipem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. Polecam przygotować ten bardzo prosty obiad przy najbliższej okazji. Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryDzisiaj na obiad zębacz pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg zębacza 1 cytryna pieprz , sól, 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj
Smaki Edytyżeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy. Bułki kroimy
Czerwona Porzeczkapapkę banany. Całość dobrze ucieramy a na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już delikatnie całość mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody herbatnikowe. Pieczemy około 20 minut
Zainspirowana w kuchniwykładamy podgrzany sos śmietanowy z bobem, na to dwa surowe płaty lasagne, ponownie sos śmietanowy z bobem i dwa ostatnie surowe płaty lasagne - całość zalewamy jeszcze ciepłym sosem beszamelowym. Pieczemy od 30-40min aż do osiągnięcia miękkości makaronu i zarumienienia powierzchni. Degustujcie, smakujcie! (: W przepisie zostały wykorzystane przyprawy - Kamis życie ze Smakiem! , polecamy. (function
Symfonia SmakówMus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki
Smakołyki Berenikiziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś, jako że mamy nareszcie weekend, postanowiłam upiec ciasto. Już dawno nic nie piekłam, a mój P. domagał się ciasta z kremem. Dostał więc dzisiaj podwójnego „kremowca". Przepis na nasz dzisiejszy obiad oraz ciacho już jutro. Warto było spędzić dzień w kuchni, jeśli
Ratunku obiadgładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni. A tu już upieczona. Tuż po wyjęciu
Ratunku obiadMiałam dzisiaj ochotę na coś dobrego, coś nieco innego, od tego, co gotuję na co dzień. Kiedy mam kiepski humor albo po prostu dopada mnie jesienna chandra, wtedy zwykle piekę lub gotuję. Jednak jeśli gotuję, to nie coś zwyczajnego, ale właśnie coś nowego. Wtedy zazwyczaj pozwalam sobie na eksperymenty w kuchni. Lubię też wracać do smaków, za którymi tęsknię, które
Ratunku obiadtrochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę wrzucamy ją do zimnej wody. Skórka powinna wtedy łatwo dać się obrać. Tak przygotowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ewentualnie
Ratunku obiadniekoniecznie. W tym miejscu układamy po trochu żółtego sera i jakieś 3 kopiaste łyżeczki nadzienia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na 10-15 min. do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min. Smacznego! PS. Cebularze zniknęły błyskawicznie. Nie ma już ani okruszka. Świeże i jeszcze cieplutkie są oczywiście najlepsze, ale i na zimno bardzo
Ratunku obiadukładamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie
Ratunku obiadnią ochota na świeże warzywa i owoce. Dlatego moje urodzinowe menu po prostu musiało składać się między innymi z sałatki. Tego dnia stanowiła doskonały dodatek do delikatnego mięska i pieczonych ziemniaczków, jednak dzień później świetnie sprawdziła się jako lunch do pracy. Sałatka, którą chcę dzisiaj Wam przedstawić jest bardzo kolorowa i bardzo smaczna, a do tego jest po prostu bombą
Ratunku obiadChociaż wiosna nareszcie przyszła, to nie rozpieszcza nas niestety pogodą. Jak na złość szare chmury oraz deszczowa aura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie
Ratunku obiad