Mini wrapy z kurczakiem 301Polecam! Składniki: 3-4 placki tortilli 1 pojedynczy filet z kurczaka serek śmietankowy (typu Almette, Turek…) mieszanka sałat papryka czerwona ogórek zielony Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w podłużne paski, smarujemy olejem i obsypujemy przyprawami. Jeśli mamy czas możemy mięso odłożyć
Blog z Apetytem
Pyszny, prosty omlet z cukinią (keto) 269Składniki: 3 jajka, 2-3 łyżki oliwy, 200g cukinii, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Cukinię i czosnek szatkuję na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, dorzucam czosnek i lekko podsmażam. Dodaję cukinię, solę i mieszam. Po kilku minutach cukinia staję się miękka, wlewam roztrzepane jajka z kurkumą i solą. Przykrywam
Saganek
TACOS Z KURCZAKIEM I SALSĄ Z MANGO 130Bazylia – 15 średnich listków – Awokado – Czosnek – 1 ząbek – Cebula czerwona – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Sezam biały do panierowania – Sok z 1/3 limonki – Jajko – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Oliwa PRZEPIS: GUACAMOLE Awokado wydrąż łyżką do miseczki, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sok z limonki, posól i popieprz do smaku wymieszaj. SALSA Z MANGO
globuskulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami 139gryczanej 2) 10 szt suszonych pomidorów 3) 200 g sera feta 4) pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem
Na kulinarnym poligonie
"Szarlotka" z korzenną dynią 146obranej i wydrążonej dyni 2) galaretka pomarańczowa 3) łyżka cynamonu 4) pół łyżeczki mielonych goździków 5) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6) 300 g cukru 7) pół łyżeczki imbiru
Na kulinarnym poligonie
Śledzie po kaszubsku 148cebule 3) 250 g rodzynek 4) koncentrat pomidorowy (ok. 250 g) 5) 2 łyżeczki mielonych goździków 6) sól, pieprz 7) 2 łyżki octu lub sok z cytryny 8) łyżeczka
Na kulinarnym poligonie
Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem 149plasterki. Kukurydzę osączamy z zalewy. 2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. 4. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę polewamy
Na kulinarnym poligonie
Pierogi z mięsem z rosołu 145powinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy użyć również miksera z odpowiednią końcówką. 2. Przygotowujemy farsz: 1) Mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mielenia mięsa. 2) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka. 3) Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy
Na kulinarnym poligonie
Makaron z boczkiem, kaparami i oliwkami 145cebula 7) 6 łyżek oliwek 8) kilka łyżeczek kaparów 9) pieprz czarny świeżo mielony 10) chili 11) garść rukoli 12) 150 g sera żółtego Sposób przygotowania 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Boczek i cebulę
Na kulinarnym poligonie
Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie 152serek kremowy śmietankowy (ok. 150 g) 9) 5 łyżek kaparów 10) sól, pieprz czarny świeżo mielony 11) chili 12) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale pozostawiamy trochę wody, w której gotował się makaron (mniej więcej pół szklanki
Na kulinarnym poligonie
Konfitura z czerwonej cebuli 136wina półwytrawnego (może być czerwone lub białe) 6) 125 ml wody 7) sól, pieprz czarny mielony 8) suszony tymianek Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie
Na kulinarnym poligonie
Sałatka warzywna na zimę – obiadowa 185kapusta 0,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 główka czosnku Przyprawy: 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 – 4 łyżki soli 3 łyżki pieprzu mielonego 6 liści laurowych 3 łyżki gorczycy 10 kulek ziela angielskiego 1 torebka suszonego koperku Sałatka warzywna na zimę – obiadowa Wykonanie 1. Kapustę i cebule drobno kroimy, natomiast marchew
Kuchnia Na Wypasie
Sernik gotowany z polewą czekoladową. 165ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 170 g cukru pudru 180 g śmietany 18 % 1 czubata łyżeczka amoniaku Składniki na masę: 1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być z wiaderka) 4 żółtka 150 g masła 300 g cukru garść rodzynek 20 g mąki ziemniaczanej 130 ml mleka Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z kapusty kiszonej. 178kapusty kiszonej. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty kiszonej Składniki 0,5 kg kapusty kiszonej 1 marchew 0,5 małej cebuli cukrowej 1 łyżeczka cukru pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kilka łyżek Instrukcje Kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik brzoskwiniowy 132miękkiego masła 120 g cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera białego, trzykrotnie mielonego 6 jajek 250 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 150 g masła stopionego i schłodzonego puszka brzoskwiń pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 żółte galaretki Instrukcje Składniki na spód
To co lubię - gotuję i polecam