pieczen - 12156 przepisów (strona:418/811)

Rogaliki nadziewane masą orzechową 204

Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym.  Piec około 18-20 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową 188

ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie ciasto podzielić na 3 części, utoczyć 3 jednakowe wałeczki. Splatać je w warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Wierzch posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi.Piec około 30-40minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 460

Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 183

Domowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki:  40g świeżych drożdży,  300g(...)przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę.Zagnieść lśniące, jednolite ciasto.Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami.Piec około 20minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Domowa pizza z kiełbasą na cienkim spodzie 274

kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by podwoiło swoją objętość.  Następnie podzielić na pół i rozwałkować każdą część na kształt koła.  Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia pizzy. Farsz: 100g kiełbasy krakowskiej (użyłam Nove z linii Natura),  2 pomidory,  2 czerwone cebule,  4 łyżki pesto z pomidorów,  2 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)pizzy sycylijskiej (użyłam Kamis),  200g żółtego sera. Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy, pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem.  Piec około 20-25 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Fougasse mistrza Hamelmana 218

nacięcie, zaś po bokach po trzy nacięcia z każdej strony. Delikatnie rozciągną, by nacięcia się otworzyły (jak na zdjęciu).  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec około 20minut w temp. 230st.  W akcji brały udział: Aciri Bajkorada Aga W sezonie  Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha

Z miłości do słodkości
Etlie Pide - turecka pizza 280

puszki, doprawić tymiankiem, bazylią, oregano, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować kształt łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz, posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora. Piec około 25-30minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub szczypiorkiem.  Źródło: Przyślij Przepis

Z miłości do słodkości
Mazurek z wiśniami i masą kawową 335

jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę(...)lodówki.  Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa:  125 ml śmietanki 30%,  200 g białej czekolady,  30g masła,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  1/2 łyżeczki kardamonu,  2 łyżki wiśni z kompotu,  50g gorzkiej czekolady. Na parze stopić połamane czekolady

Z miłości do słodkości
Rogaliki z nadzieniem serowym krok po kroku 179

części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia.  Zwinąć do środka tworząc rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st

Z miłości do słodkości
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 200

bułeczki połowa zniknęła w jakieś 15 minut;)) Na drugi dzień oczywiście musiałam znowu je upiec i to z podwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki:  500g mąki(...)kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.  Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa

Z miłości do słodkości
Rurki z kremem 455

szerokości około 1,5 cm.Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski - zaczynając od węższej do szerszej części. Jedną stronę obtoczyć w cukrze. Odstawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i zdjąć z foremek.Krem:  250g masła,  2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka,  szklanka cukru pudru

Z miłości do słodkości
BABKA MAJONEZOWA 2974

Przyznaje, ze bylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez 250 ml olejek smietankowy lub pomaranczowy ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas(...)miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu i lyzce mieszanki suchych skladnikow az do wyczerpaniana koncu dajemy pol olejkubabke pieczemy okolo godz. w temp 170°Lukrujemy jak wystygnie.Smacznego

Przysmaki Karolki