pieczen - 12156 przepisów (strona:419/811)

Muffiny z jablkiem i cynamonem 211

potrzeba. Zapraszam wiec dzis na moje cudowne, bardzo aromatyzne muffinki z jablkiem i cynamonem. skladniki suche: 1 szklanka maki + 2 lyzki 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cynamonu szczypta soli skladniki mokre: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 5 lyzek stopionego masla 1 duze jablko wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Foremke do muffinek(...)jednej miscie mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej skladniki mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke. Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki. Pieczemy przez okolo 30 minut. Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Swieto Trzech Kroli 216

mogdaly, zoltko i jajko. Ubijamy by masa byla gladka. Na koncu dodajemy lyzeczke rumu, moze byc koniak. Mase chlodzimy w lodowce przez okolo 30 minut.Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy jedno kolo z ciasta. Wykladamy na nie mase migdalowa pozostawiajac z kazdej strony 2cm marginesu. Mase najlepiej rozprowadzic lopatka.Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem i calosc przykrywamy drugim ciastem(...)noza robimy naciecia wokol calego ciasta dzieki czemu brzegi dobrze sie skleja.Wierzch ciasta smarujemy reszta roztrzepanego zoltka i odstawiamy na 10 minut do lodowki do wyschniecia.Przed wsadzeniem ciasta do pieca mozna porobic nozem lub widelcem wzorki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez okolo 45 minut.Ciasto najlepsze jest na cieplo.Smacznego

Przysmaki Karolki
Krotka podroz do Szwajcarii 129

sils"Moj Maz za to stal sie fanem przysmaku z Zurichu, a mianowicie "saucisses de rotir de veau du St-Gall". Ta cieleca parowka z zupelnie bialej w trakcie pieczenia robi sie prawie czarna i popekana. W Zurichu zajada sie nia kazdy turysta, ale tez staly miekszkaniec tego miasta i okolic. Chyba w okolicach jeziora jest najwiecej punktow, gdzie(...)towarzystkie tradycyjnego rosti.Rosti z podpiekana kielbaska cielecaskladniki:kielbaska celeca (biala)na rosti: zieniaki obrane i starte na grubych oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie:Kielbaske najlepiej piec na grillu, ale mozna tez usmazyc ja na bardzo niewielkiej ilosci tluszczu. Im jest cielniejsza tym lepsza.Ziemniaki zalewamy zimna woda na 10 minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy

Przysmaki Karolki
Slodycz i sol zakleta w tarcie 208

fetaskladniki:ciasto250 g maki pszennej100g maslaplaska lyzeczka proszku do pieczeniasol4-5 lyzek wodynadzienie:400g pomidorkow koktajlowych300g sera feta3 jajkaswieza bazyliapieprz czarny, swiezo mielonywykonanie:Make wymieszac z proskizm do pieczenia i 0,5 lyzeczki soli. Do maki dodajmey platki masla oraz wode i zagniatamy jednolite casto.Nastepnie walkujemy je i wykladamy forme do tart (26-28 cm) nasmarowana tluszczem. Odstawiamy(...)czasie na ciescie ukladamy pomidorki przekrojone na pol, przecieta strona ku gorze.Ser feta kruszymy na kawalki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotowa mase wylewamy na pomidorki.Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut.Przed podaniem tarte posypujemy swiezo zmielonym pieprzem i listkami bazylii.Smacznego!Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Pomidorowy sezon

Przysmaki Karolki
Suflet ziemniaczany 203

dokladnie na srodek foremek, nie wyrownujemy do brzegow, nie gladzimy.Aby suflet lepiej wyrosl nalezy zrobic palcem rowek wzdluz brzegow foremki.Foremki wkladamy do piekarnika nagrzanego wczesniej do 180°C i pieczemy przez 20-25 minut. Suflet powinien sie ladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!Prawidlowo zrobiony suflet nie powinien nam upasc po upieczeniu.Podajemy ze salatka np z rukoli

Przysmaki Karolki
Murzynek po polsku 197

razem z Mama pierwszy raz pieklysmy moje dzisiejsze ciasto. Nie wiemy dokladnie czy to za sprawa zbyt duzego gazu, czy moze zlej ilosci sody, nasz murzynek w czasie pieczenia wymknal sie spod kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku(...)sztywna piane.Margaryne topimy w garnku, dodajemy do niej cukier, zoltka, make, sode, kakao i przecier jablkowy. Mieszamy. Na koncu dodajemy ubite bialka i ewentualnie bakalie.Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut.Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami.Polewa czekoladowa:skladniki 4 lyzki masla 4 lyzki kakao

Przysmaki Karolki
Orzechowo-czekoladowe kalorie 254

lodowki na 2 godziny.Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc ciastem. Nakluc je widelcem w kilku miejscach, nakryc papierem do pieczenia i obciazyc np grochem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzic.Mleko i smietane wlac do rondelka, dodac polamana czekolade. Podgrzac az do rozpuszczenia sie czekolady. Caly czas mieszac. Dodac do masy rozmacone jajka

Przysmaki Karolki
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 186

choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec.Sernik pieczony z serkow homogenizowanychskladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki 0,25 k masla - stopic polewa kakaowawykonanie:Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy(...)nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego.Smacznego!Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno.Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce, bo taki smakuje najlepiej. Ja radze chlodzic go przez cala

Przysmaki Karolki
Truskawkowa pokusa na popoludnie 228

usztywniacz do smietanycukier puderokolo 200g truskawekmieta do dekoracjiwykonanie:Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki.Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki.Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki. Kilka pozostawiamy

Przysmaki Karolki
Kurczak w letnim wydaniu 374

sprawily, ze gotowac sie nie chce. Najlepsze teraz sa salatki, chlodniki i male przekaski. Ale ja dzis nie podam przepisu na zadne z nich. Dzis zapraszam Was na pieczonego kurczaka aromatyzowanego cytryna z szalotka i pomidorami.Nie, nie! Nie myslcie, ze w chwili gdy zar leje sie z nieba ja wlaczam piekarnik. To danie przygotowalam zanim na dobre zroblo sie cieplo(...)takie upalne dni zrobienie kurczaka w tym wydaniu to niemal szalenstwo. Jednak gdy na dworze zrobi sie chlodniej zachecam Was do zrobienia wlasnie takiego dania.Kurczak pieczony z pomidorami i szalotka, aromatyzowany cytrynaskladniki:4 udka kurczaka300g szalotki4 zabki czosnku1 duza cytryna2 lyzki oliwy z oliwek200g pomidorow (moga byc koktajlowe)sol, czarny pieprz swiezo zmielony6 galazek rozmarynuwykonanie:Kurczaka myjemy i oczyszczamy.Szalotke

Przysmaki Karolki
Wspomnienie o tarcie 184

wyciagamy, umieszczamy miedzy dwa kawalki papieru do pieczenia i waklujemy. Wykladamy nim foremke do tart (26cm) nasmarowana maslem. Za pomoca widelca naklowamy ciasto. Obciazamy grochem lub fasola i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia.Krem: W rondelku z grubym dnem ubijamy mikserem zoltka z cukrem i wanilia. Dodajemy przesiana make. Na koncu dodajemy

Przysmaki Karolki
Ciasto pelne aromatu 196

radoscia ogladalam brzoskwinie dojrzewajace na drzewie. Jeszcze tylko troche i beda gotowe do zjedzenia.Tymczasem zadowalam sie tymi ze straganu.Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata.Ciasto amaretti z brzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo(...)ciastka oraz wanilie.Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta.Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami.Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy.Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami lub malinami.Smacznego

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 195

domu.Choc wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami.Sernik z brzoskwiniamiskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie(...)kostke i ukladamy je na mase serowa.Bialka pozostale od ciasta ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru.Nastepnie nakladamy ja na mase serowa z brzoskwiniami. Piane przykrywamy reszta pozostawionego ciasta.Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 1 godzine.Smacznego!Uwagi: Przepis jest na blache, ja pieklam na tortownicy i wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe.Przepis zamieszczam w ramach akcji "Gotujemy

Przysmaki Karolki
Kokos i pomarancze 223

wiec czuje sie z nimi emocjonalnie zwiazana. Nie potrafie z nich zrezygnowac, mimo ze czasem brakuje mi czasu na szukanie nowych inspiracji. Szczegolnie teraz gdy zamiast o gotowaniu i pieczeniu ja mysle o czekajacym mnie remoncie i przeprowadzce.Ucieszylam sie wiec gdy Tatter zamienila "Cytrusowy weekend" w caly tydzien, dzieki temu i ja moglam przylaczyc sie do zabawy.Ten tydzien zapowiada(...)przekladamy na blache wylozona pergaminem.Ciasto nalezy dobrze wygladzic rownoczesnie formujac brzegi okolo 1cm.Blacha jakiej uzylam do ciasta miala wymiary 21x33cm.Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut.Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki.Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego. Gdy zacznie

Przysmaki Karolki