czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił. Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy
Sajkofanka smakutrzemy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy. Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym
Sajkofanka smakustartego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami - u mnie ukochany czosnkowy :) Smacznego
Sajkofanka smakusmakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto : 250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta :Wszystkie podane składniki(...)dodaję masę jabłkową i rozprowadzam je równomiernie.3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie.Tartę piekę ok 20 minut w temperaturze 180oC.Pychota szczególnie do niedzielnej popołudniowej kawki.Smacznego
Mechanik w kuchniKaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjdzie z gęstego serka , ponieważ do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi. Trochę obawiałam się tego syropu, bo to przecieżwoda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ładnie urósł, by potem równie ładnie opaść… po upieczeniu osiągnął zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki czekoladowe”wieńczą dzieło”. Sernik dla miłośników rześkich smaków(...)krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop miętowy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszek czekoladowy. Piec w 170 ° C 35 min. Uważać, aby wierzch sernika się nie przypalił. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych dzwiach. Wstawić do lodówki na całą noc. Udekorowac kleksem bitej śmietany i pokruszonym
Mia Cucina Sofietaricotta Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g krupczatki 100 g cukru 1 cukier waniliowy 120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów 2/3 mielone gorzkie migdały 1 jajko 200 g włoskich ciasteczek amaretti Kilka migdałów do dekoracji Przygotować nadzienie(...)ciasta- nie przyciskać! Na tą warstwę “kupkami” rozłożyć nadzienie. Uważać, aby nie podnieść spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki będą się podnosić. Przykryć pozastałą kruszonką i udekorować migdałami. Piec w 180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać białym cukrem
Mia Cucina Sofietaminutę) Ja zmiany zaczynam od preferowanie lekkich, wiosennych i pełnych witamin dań. Dziś wybrałam sałatkę z rukoli, koktajlowych pomidorków i rostbefu- lekko I baaardzo smacznie) Rostbef, czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka i w sosie własnym. Tym razem proponuję równie doskonały pokrojony w cieniutkie plasterki rostbef na zimno. Można
Mia Cucina Sofietaciasta po upieczeniu powinny posiadać charakterystyczne “listki” najlepiej jak ciasto ma grubość ok 3 mm. Co do foremki, to użyłam tej o średnicy 8 cm, bo ciasto w trakcie pieczenia się kurczy. Na krążki sypiemy jeszcze raz cukier i pieczemy do zbrązowienia w piekarniku w 190° przez ok 15-18 min. Uważamy aby nie spalić) studzimy. Ja ciasto przygotowalnia
Mia Cucina Sofietaswoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.Składniki:• 150 g mąki pszennej• 160 g cukru• 1 łyżeczka sody oczyszczonej• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)• 3 małe jajka,• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki(...)Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko
Mia Cucina Sofietatrochę mąki i mleka, kończąc na mące. Delikatnie wmieszać ubite białka.Masę wlać do formy o wymiarach 30x20 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Po upieczeniu, pozostawić na 15 min w formie, a nastepnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio
Mia Cucina Sofietapodwójną dyniową foremkę Wiltona: • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej(...)użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki
Mia Cucina Sofietaciasto. Włożyć do lodówki na parę godzin (ja do zamrażarki na 1 h); podzielić na 2 części. Po tym czasie ciasto cieńko rozwałkować, posługując się dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć wraz z papierem na blaszkę( 35x23 cm) i piec w temperaturze 200-220ºC przez około 20 - 25 minut. Uważać, bo może się przypalić, w razie potrzeby przykryć
Mia Cucina Sofietadodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier puder. Obtaczamy ciasteczka w lukrze, a następnie
Mia Cucina Sofieta