pieczen - 12156 przepisów (strona:420/811)

Majowe przysmaki 180

wystudzamy. Kroimy na 3  kawalki. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto. Pieczemy prze okolo 40-50 minut w temperaturze 200°C. Aby gora quiche sie nie przypalila polecam pod koniec pieczenia, gdy juz bedzie ladnie przyrumieniona, przykryc ja aluminium. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 214

oleju przez około 10 minut. Jajka łączymy z jogurtem, śmietaną, parmezanem i maka. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło

Przysmaki Karolki
Jeżyny i krem budyniowy 287

wzdłuż każdego boku ciasta nacięcie 1,5 cm od brzegu. Otrzymujemy w ten sposób ramkę, a środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem. Ciasto należy wystudzić. Krem: Budyń

Przysmaki Karolki
Klopsiki inne niż zwykle 170

pszenicy. Dokładamy również jajka i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez

Przysmaki Karolki
Kawa. Czekolada. Kokos. 194

kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto należy wystudzić. Wierzch ciasta smarujemy cienko roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Przysmaki Karolki
Łosoś.Wino. Cytryna. 213

poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubię gdy dom przenika woń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zimą przygotowywanie takich dań sprawia mi przyjemność. Lubię też gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się z czosnkiem. Od razu robię się głodna. Kiedyś nie sądziłam(...)kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Gotujemy

Przysmaki Karolki
Norweskie ciasto z łososiem 216

dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno

Przysmaki Karolki
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 218

Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz. Na wierzch nakładamy pure ze szparagów

Przysmaki Karolki
Sernik na różowym spodzie 224

śmietany 250 g malin wykonanie: Ciasteczka kruszymy., dodajemy do nich wiórki kokosowe i stopione masło. Łączymy wszystko razem, a następnie wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód dokładnie ugniatamy łyżką. Mikserem ubijamy serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu(...)układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed podaniem sernik należy schłodzić i udekorować pozostałymi malinami

Przysmaki Karolki
Ciasto na koniec wakacji 253

lodówki na 1 godzinie. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart nasmarowaną wcześniej masłem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150°C i pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy chili

Przysmaki Karolki
Zapraszam na dynie 195

gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę przelewamy do naparowanych masłem foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy temperaturę do 200°C. W połowie pieczenia każdą foremkę posypujemy startym parmezanem. Podajemy gorące. Uwagi

Przysmaki Karolki
Przerwa na herbate 155

mąki 100 g miękkiego masła 125 g białej czekolady 100 g suszonej żurawiny  2 jajka 80 g cukru 1 jogurt naturalny - 200 ml 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta(...)Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy 218

cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy(...)resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spod z ciastek. Wyrównujemy. Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C. Sernik warto nakryć folia aluminiowa by górą się zbytnio nie spiekła

Przysmaki Karolki
Sernik z jagodami na Dzień Kobiet 214

twarogu śmietankowego 80 g białej czekolady 100 g cukru 3 jajka 300 g jagód wykonanie: Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Czas na babkę 189

miał okazji wypróbować, to gorąco polecam. Babka herbaciana składniki: 250 g mąki 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek sułtanek 250 ml bardzo mocnej herbaty skórka z 1 cytryny szczypta soli lukier: cukier puder sok z cytryny wykonanie: Zaparzamy mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę(...)solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem

Przysmaki Karolki